توفان بُلبُل با رسیدن به خلیج بنگال، شنبه شبتا بامداد یکشنبه دستکم ۱۴ کشته و دهها زخمی و برجا گذاشت. گزارشهای حاکی است که هماینک بیش از دو میلیون نفر نیز به خاطر بروز این توفان از محل تخلیه شدهاند.
به گزارش خبرگزاریها، توفان خسارات شدیدی به مناطق ساحلی هند و بخشهای فقیرنشین بنگلادش وارد کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه و بر اساس اطلاعات مقامات رسمی دو کشور، دو تن در بخش غربی بنگال در هند بر اثر افتادن درختان ریشهکن شده بر بام خانههایشان کشته شدند؛ یک تن نیز به دلیل مشابه در کلکته جان خود را از دست داد؛ فرد دیگری نیز در ایالت اودیشا بر اثر سقوط ناشی از قدرت توفان، کشته شد.
توفان با سرعت ۱۲۰ کیلومتر در ساعت که قدرتی مشابه گردباد از نوع درجه یک یا دو دارد، امواج آب را تا دو متر بالا برد و موجب بسته شدن بندرها و فرودگاههای اصلی در این بخشها از هر دو کشور شد.
در بنگلادش، بندر چیتاگونگ که مبدأ واردات حدود هشتاد درصد از کالاها به این کشور یا صادرات از آن است، و نیز بندر مونگا در میان بنادر بسته شده از بیم توفان بودند.
همچنین در بنگلادش سقوط درختان از جایدرآمده بر مناطق مسکونی عامل کشته شدن چهار تن و جراحت ۲۰ تن شد؛ حداقل چهار هزار خانه نیز که سازههای محقر داشتند، در این کشور در هم کوفته شدند.
افتادن درختان در منطقه ساحلی خولنا در جنوب غرب بنگلادش که بیشترین آسیب را از توفان دیده، جادهها را مسدود، و دسترسی نیروهای امدادی به توفانزدگان را با مانع روبهرو کردهاست.
انامور رحمان، وزیر مدیریت امور بحران در بنگلادش، به خبرگزاری فرانسه گفت که سیل ناشی از بارندگیهای شدید نیز بخشهایی از فقیرترین نواحی ساحلی این کشور را به زیر آب بردهاست.
رسانههای محلی به نقل از مردم گرفتار، از ناپدیدشدن دهها تن از ماهیگیران خبر دادند؛ امری که مقامات مسئول تأیید نکردهاند.
نیروهای امدادی به یاری نیازمندان شتافته و داوطلبان بسیاری نیز با بلندگو در دست، میان روستاها حرکت کرده و از مردم میخواستند سریعاً این مناطق در معرض خطر را ترک کنند. تاکنون بیش از دو میلیون و یکصد هزار تن در بنگلادش جابهجا شده و به مناطق نسبتاً امن انتقال یافتهاند.
بسیاری از روستاییان از ترک محل زندگی و رها کردن دام و احشام خود افسرده شدهاند.
پیش از رسیدن امواج توفان به خولنا قدرت آن ۱۵۰ کیلومتر در ساعت ارزیابی میشد و تجهیزات امداد دریایی نیز برای کمک به نیازمندان، به حالت آمادهباش درآمده بودند.
با وجود این، حدود یک هزار و پانصد گردشگر خارجی که امیدوار به ترک محل از راه دریایی بودند، به دلیل بسته شدن بندرها و توقف حرکت کشتیها و قایقها، در جزیره سنت مارتین در جنوب شرق بنگلادش گرفتار شدهاند.
در شمال غربی هند نیز وضعیت فوقالعاده در طول روز شنبه برقرار بود و تدابیر احتیاطی برای کاهش تلفات و خسارات اتخاذ شد. بارانهای شدید در بخش غربی بنگال و ایالت اودیشا نگرانی شدید مردم و مسئولان را در پی داشت.
رسیدن توفان به سواحل سونداربانس (به معنی «جنگل زیبا») در امتداد هند و بنگلادش، به دلیل وجود بزرگترین جنگل عظیم حرّا مانع از اثرات تخریبی جدی ناشی از توفان بلبل شد؛ این جنگل که زیستبوم شماری از حیوانات در معرض انقراض نسل ماند ببر بنگال سلطنتی و دلفینهای خاص است، مانند سدی در برابر سیلهای ناشی از گردبادها اهمیت حیاتی دارد.
توفان بلبل از بامداد پنجشنبه گذشته قویتر شد و حالت توفان استوایی به خود گرفت.
اما مسئولان هواشناسی محلی از تضعیف قدرت توفان در برخی نقاط از شامگاه شنبه خبر دادند؛ امری که ۱۲۰ هزار هندی را به بازگشت به خانههایشان امیدوار کرد. پیشبینی شده که عبور توفان از بنگلادش ساعات دیگری در روز یکشنبه طول بکشد.
سواحل بنگلادش که نسبت به سطح دریا کمارتفاع است، با ۳۰ میلیون جمعیت آن از میان ۱۶۰ میلیون جمعیت این کشور فقیر، و همچنین بخش شرقی هند همواره از توفانها رنج برده و در طول چند دهه اخیر شاهد کشته شدن صدها هزار تن بودهاند.
توفان «فانی» که بهار امسال ۱۲ تن را کشت، ظاهراً قویترین توفان دوره اخیر در این مناطق بود.
فصل توفانها در خلیج بنگال ممکن است از آوریل تا دسامبر هر سال طول بکشد؛ قویترین توفان از این نوع در ایالت اودیشای هند در سال ۱۹۹۹ که ۳۰ ساعت طول کشید، ده هزار تن را کشت.
تغییرات اقلیمی باعث افزایش بسامد و قدرت توفانها شده اما تلفات ناشی از آن ظاهراً به دلیل پیشرفت فناوری که به هواشناسان امکان پیشبینی دقیقتری از بروز توفان احتمالی را میدهد و نیز تقویت توان تخلیه و ساخت پناهگاهها یا ساخت خانههایی با سازههای کمی بهتر، کاهش یافته است.