طوفان شدید موسمی «موکا» بامداد یکشنبه، ۲۴ اردیبهشت، با رسیدن از ساحل به خشکی در دو کشور بنگلادش و میانمار هزاران تن دیگر از ساکنان مناطق ساحلی را که در معرض خطر هستند، راهی مناطق دیگر کرد.
ازجمله خبر میرسد که یک میلیون نفر از پناهندگان مسلمان روهینگیا در بنگلادش اکنون در خطر آسیبدیدگی از این طوفان قرار گرفتهاند و شمار زیادی از آنان در حال فرار از منطقه و جابهجایی به مناطق دیگر بنگلادش هستند.
ارزیابی شده که سرعت طوفان «موکا» که از نوع چرخند است، از ظهر یکشنبه تشدید شود و در «چشم توفان» حتی به قدرت ۲۱۵ کیلومتر در ساعت برسد.
به گزارش خبرگزاریها، هزاران تن از مردم در بخشهای ساحلی از روز ۱۵ اردیبهشت تخلیه و به شهرهای دیگر منتقل شده و شمار بزرگ دیگری از مردم در ساختمانهای مستحکم مانند مدارس، صومعهها یا در ارتفاعات پناه گرفتهاند.
مقامات بنگلادش با احتمال بالا آمدن سطح آب و رانش زمین در بخشهایی از کشور، بهویژه در هشت منطقه ساحلی، بالاترین هشدار را برای منطقه «کاکسبازار» اعلام کرده و نیروی دریایی این کشور نیز از آمادگی ۲۱ کشتی، هواپیمای گشت دریایی و بالگرد برای امداد و نجات خبر داد.
بنگلادش برای جمعیت ۱۶۰ میلیون نفری خود توانسته است بیش از یک هزار و ۵۰۰ پناهگاه را آماده کند.
در همین حال، بیش از یک میلیون پناهنده مسلمان روهینگیا که از آزارهای گسترده در میانمار به بنگلادش گریخته بودند، در معرض مخاطرات ناشی از این طوفان جاری قرار گرفته و گزارشهای ضد و نقیضی در مورد اجازه خروج آنها از اردوگاههای واقع در «کاکسبازار» منتشر شده است.
نهادهای امدادرسانی سازمان ملل و امدادگران محلی بنگلادش برای کمک به پناهندگان روهینگیایی غذا و آمبولانس آماده کردهاند.
میانمار نیز با اعلام وضعیت فوقالعاده، پروازها را متوقف و کشتیها و قایقها را به ساحل فراخواند.
به گفته روکسی متیو کول، یک دانشمند اقلیم در هند، طوفانهای خلیج بنگال در نتیجه تغییرات آبوهوایی قویتر شدهاند.
طوفان، یکی از ویرانگرترین بلایای طبیعی برای مناطق ساحلی پرجمعیت در جنوب آسیا، در بهار ۱۵ سال پیش، مرگ ۱۳۸ هزار نفر و ویرانی دهها هزار خانه را در میانمار رقم زد.