بازداشت دوباره برخی فعالان مدنی و بازگشت شماری به زندان، پس از پایان مرخصی

زرتشت راغب، فعال مدنی زندانی

چند هفته پس از آزادی شماری از فعالان سیاسی و مدنی زندانی در پی صدور بخشنامه «عفو»، برخی از این کنشگران دوباره بازداشت و بعضی دیگر نیز پس از پایان مرخصی‌ کوتاه‌مدت به زندان بازگشتند.

در تازه‌ترین مورد زرتشت راغب، کنشگر مدنی در یک فایل صوتی که روز چهارشنبه، دوم فروردین منتشر شد، اعلام کرد که روز ۱۶ اسفند و در پی شرکت در تجمع معلمان در اعتراض به مسمومیت دانش‌آموزان در مقابل مجلس شورای اسلامی، با ضرب و شتم بازداشت شد و در حال حاضر در زندان تهران بزرگ به‌سر می‌برد.

بر اساس گزارش‌ها آقای راغب پس از آخرین بازداشت در زندان اعتصاب غذا کرد و پس از ۱۴ روز، یکم فروردین در پی درخواست دوستان و هم‌بندانش به این اقدام اعتراضی پایان داد.

آقای راغب، آتش‌نشان اخراجی و یکی از ۱۴ کنشگری که خرداد ۹۸ خواستار استعفای خامنه‌ای شده بود، اوایل اسفند آزاد شد. این فعال مدنی در سال‌‌های گذشته به‌دلیل فعالیت‌های مدنی و اعتراضی بارها بازداشت شده است.

سپیده قلیان، دیگر فعال مدنی نیز روز ۲۴ اسفند ساعاتی پس از آزادی از زندان اوین دوباره توسط مأموران حکومت بازداشت شده است.

در همین حال گزارش شده است که ثمین احسانی، فعال حقوق کودکان، و سها مرتضایی، فعال دانشجویی، پس از پایان دوره چندروزه مرخصی خود و به دلیل عدم تمدید آن از سوی دادستانی به زندان بازگشتند.

با وجود تبلیغات گسترده درباره عفو معیاری، شماری از فعال مدنی و سیاسی هم‌چون نرگس محمدی، مصطفی نیلی، وکیل زندانی و الهه محمدی و نیلوفر حامدی، روزنامه‌نگاران زندانی به مرخصی فرستاده نشدند و تعدادی نیز مانند اسماعیل عبدی، دبیر کل پیشین کانون صنفی معلمان با وجود صدور حکم آزادی، هم‌چنان در زندان به‌سر می‌برند.

برخی کنشگران آزادشده هم‌چون عالیه مطلب‌زاده، فعال حقوق زنان و عکاس، و لیلا حسین‌زاده، فعال دانشجویی، چند هفته پس از آزادی اعلام کردند که بار دیگر احضاریه دریافت کرده‌اند.

حسین رونقی، فعال مدنی نیز هفته آخر اسفند از یورش «عده‌ای ناشناس و لباس شخصی» به خانه خود خبر داده بود.

سایت حقوق بشری هه‌نگاو هم در روزهای گذشته از اجرای حکم اعدام محی‌الدین ابراهیمی، زندانی سیاسی کُرد، در بامداد ۲۶ اسفند در زندان مرکزی ارومیه خبر داده بود.

سازمان حقوق بشر ایران اواسط بهمن در واکنش به اظهارات مقام‌های قوه قضائیه درباره عفو معترضان از سوی رهبر جمهوری اسلامی این اقدام را «ریاکارانه» و «تبلیغی» خوانده بود.

بیشتر در این باره: فعالان حقوق بشر و زندانیان: «عفو» معترضان، «تبلیغاتی» و «تعویض جایگاه شاکی و متهم» است

شماری از وکلا، فعالان حقوق بشر، معترضان زندانی و زندانیان سیاسی سابق نیز هدف این «عفو تبلیغاتی» را «تحمیل روایت دروغین نظام» و «تعویض وقیحانه‌ جایگاه شاکی و متهم» خوانده بودند.