گروهی از دانشمندان آمریکایی و اروپایی با استفاده از اطلاعاتی که کپلر، تلسکوپ فضایی ناسا جمعآوری کرده یک سیاره فراخورشیدی را که ابعاد آن مشابه کره زمین است، کشف کردهاند. این سیاره در فاصلهای از خورشید منظومه خود میچرخد که امکان وجود آب در آن را محتمل میکند.
دانشمندان این سیاره را که «کپلر ۱۶۴۹سی» نامگذاری شده هنگام بررسی مشاهدات قدیمی تلسکوپ کپلر کشف کردند، برنامهای که ناسا در سال ۲۰۱۸ فعالیت آن را متوقف کرد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، بررسیهای قبلی توسط آلگوریتمهای کامپیتری نتوانسته بود محل دقیق و مشخصات این سیاره را تشخیص دهد ولی مراجعه مجدد به اطلاعات جمعآوری شده توسط تلسکوپ کپلر ثابت کرد که این جرم فضایی یک سیاره است.
از میان تمامی سیارههای فراخورشیدی که با کمک تلسکوپ کپلر کشف شدهاند این مورد از نظر اندازه و دمای تخمینی آن بیش از همه مشابه کره زمین است هر چند با زمین حدود ۳۰۰ سال نوری فاصله دارد.
این سیاره جدید فقط شش صدم درصد از اندازه کره زمین بزرگتر است. میزان نوری که از خورشید منظومه خود دریافت میکند حدود ۷۵ درصد نوری است که کره زمین از خورشید میگیرد و در نتیجه دمای آن ممکن است مشابه دمای کره زمین باشد.
بیشتر در این باره: کشف آب در جو یک سیاره «زیستپذیر» فراخورشیدیاما برخلاف زمین این سیاره فراخورشیدی در مدار یک ستاره کوتوله سرخ میچرخد. هر چند این ستاره هنوز رویت نشده ولی این نوع ستارگان معمولا شعله ور میشوند و در نتیجه وضعیت آب و هوای سیارههای منظومه آنها نابسامان است.
یکی از مسئولان ماموریتهای علمی ناسا گفت: «این جهان دوردست و جذاب امیدواری به کشف سیارهای شبیه کره زمین در سایر بخشهای فضا را افزایش میدهد. اطلاعات جمعآوری شده توسط تلسکوپ کپلر و ماهوارههای ویژه تحقیق در مورد سیارههای فراخورشیدی هر سال امکانات ما برای شناسایی و کشف این نوع سیارات را بیشتر کرده است.»
البته هنوز بسیاری از مشخصات سیاره « کپلر ۱۶۴۹سی» ناشناخته است از جمله جو آن که دمای سیاره را تعیین میکند. محاسبات فعلی در مورد اندازه این سیاره همچون تمامی محاسبات فضایی که از فاصله دور انجام میشوند ضریب خطای بالایی دارد.
اما بر اساس آنچه که تاکنون در مورد این سیاره شناخته شده یکی از جالبترین موارد برای جستجوی عوامل زیستپذیری است.
تاکنون سیارههای فراخورشیدی دیگری کشف شدهاند که برخی از نظر اندازه و برخی دیگر از نظر درجه حرارت شباهت بیشتری به کره زمین دارند. ولی هیچ یک از آنها مثل سیاره «کپلر ۱۶۴۹سی» هم از نظر اندازه هم از نظر دما شبیه کره زمین نیستند.
مسئولان این پروژه تحقیقاتی میگویند اگر دانشمندان شخصا نتایج بررسی الگوریتم کامپیوتری را دوباره بازبینی نمیکردند این سیاره کشف نمیشد.