نیروهای حامی ژنرال حفتر و پارلمان برقه در شرق لیبی، که به پایتخت این کشور و دولت مورد حمایت سازمان ملل هجوم بردهاند، برخلاف خواسته سازمان ملل، آمریکا و متحدان غربی آن، میگویند پیشروی بهسوی طرابلس ادامه خواهد داشت.
رئیس پارلمانی که در شرق لیبی اعلام موجودیت کرده و با دولت «وفاق ملی» در طرابلس درگیر شده، میگوید پیشروی نیروهای موسوم به «ارتش ملی» لیبی بهسوی پایتخت ادامه خواهد داشت.
دولت «وفاق ملی»، که از پشتیبانی سازمان ملل متحد برخوردار است، به این منطور تشکیل شده بود که جایگزین دو دولت رقیب، یکی در طرابلس و دیگری در منطقه بَرقه، شود. منطقه طرابلس شامل بخش بزرگی از نیمه غربی و منطقه برقه شامل نیمه شرقی لیبی میشود.
اظهارات رئیس پارلمان منطقه شرقی پس از حمله هوایی نیروهای «ارتش ملی» به حیاط مدرسهای در حاشیه جنوبی طرابلس بیان شدهاست.
خبرگزاری رویترز میگوید بهنظر میرسد که نیروهای حامی پارلمان برقه در حال آماده شدن برای گشودن جبهه تازهای در منطقه السدره و راس لانوف نیز هستند.
راس لانوف، بندری در کرانه دریای مدیترانه در شمال لیبیست و السدره نیز محل بزرگترین پایانه نفی لیبیست؛ جاییکه در سالهای قبل بیش از ۴۴۰ هزار بشکه نفت از آن صادر میشد.
نیروهای هوادار ژنرال خلیفه حفتر، در «ارتش ملی» هفته پیش به فرودگاه بینالمللی طرابلس رسیدند.
تهدید مقامهای شرق لیبی به ادامه حملات در حالیست که دبیرکل سازمان ملل، اعضای گروه ۷، اتحادیه اروپا و نیز ایالات متحده، خواستار پایان فوری درگیریها و عملیات نظامی شدهاند.
ایالات متحده روز ۱۸ فروردین خواستار توقف فوری عملیات نظامی در لیبی شد و مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز گفته بود «ما به وضوح گفتهایم که مخالف تهاجم نظامی از سوی نیروهای خلیفه حفتر هستیم و میخواهیم که عملیات نظامی علیه پایتخت لیبی فورا متوقف شود».
یک روز بعد دبیر کل سازمان ملل گفت «راهحل نظامی به حل بحران لیبی کمک نمیکند و از همه طرفها میخواهم تا هر چه زودتر وارد روند گفتوگو شوند تا به یک راهحل سیاسی دست یابند».
با وجود این خواستهها، اما بهنظر میرسد نیروهایی که خلیفه حفتر آنها را فرماندهی میکند، قصد ندارند دست از کارزار نظامی فعلی بکشند.
رئیس «مجلس نمایندگان» شرق لیبی مدعی شده کارزار نظامی برای تصرف طرابلس «محدود» خواهد بود و «حقوق شهروندی ساکنان آن را نقض نخواهد کرد».
از سوی دیگر نیروهای حامی دولت در طرابلس گفتهاند با آتشبس، تنها در صورتیکه نیروهای حفتر به مناطق شرقی تحت کنترل خود بازگردند، موافق هستند. نیروهای حامی دولت تا کنون توانستهاند هجوم نیروهای حفتر را در ساحل شرقی کنترل کنند.
بنا بر برآوردهای سازمان ملل، تازهترین موج خشونتها در لیبی، دستکم ۷۵ کشته برجای گذاشته که ۱۷ تن از آنها غیرنظامی و بقیه نیروهای مسلح بودند. بیش از ۱۳ هزار نفر نیز مجبور به ترک محل سکونت خود شدهاند.