نتایج پژوهشی تازه نشان میدهد که مصرف بیش از حد گوشت قرمز و فرآوریشده میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.
یافتههای این مطالعه که یکی از جامع ترین مطالعات در این زمینه معرفی شده بر اساس تجزیه و تحلیل دادههای نزدیک به دو میلیون نفر از ۲۰ کشور به دست آمده و نتایج آن در مجله پزشکی لَنست منتشر شده است.
بر اساس این مطالعه، مصرف دو برش ضخیم ژامبون [کالباس] در روز (تقریباً معادل ۵۰ گرم) یا یک استیک کوچک (صد گرم) با خطر بیشتری همراه است.
پروفسور نیتا فروهی، از دانشگاه کمبریج و سرپرست این مطالعه، میگوید: «تحقیقات ما شواهدی جامع و قانعکننده ارائه کرده که نشان میدهد مصرف گوشتهای فرآوریشده و گوشتهای قرمز غیر فرآوریشده با خطر بالاتر آینده دیابت نوع ۲ ارتباط دارد.»
با این حال، وجود همگرایی بین دو پدیده لزوماً به معنای ارتباط علت و معلولی بین آنها نیست. منتقدان میگویند این مطالعه به دلیل آن که بر مشاهده دانشمندان مبتنی است با محدودیتهایی روبهرو است.
به گفته دکتر دوین ملور از انجمن رژیمدرمانی بریتانیا، که در این تحقیق شرکت نداشته است، این تحقیق نمیتواند به طور قطعی ثابت کند که مصرف گوشت مستقیماً باعث دیابت میشود.
بیشتر در این باره: کاهش مصرف گوشت قرمز، بیماریهای قلبی و سرطان را «کاهش میدهد»اگرچه این تحقیق کوشیده است تا عوامل خطرزای دیگر مانند وزن زیاد، سیگار کشیدن، مصرف الکل، و مصرف کم سبزیجات را لحاظ کند، از سوی دیگر، برخی دادهها مانند سابقه خانوادگی و اندازهٔ دور کمر، که با دیابت مرتبط است، در دسترس نبودهاند.
در همین زمینه، پروفسور نوید ستار، کارشناس در پزشکی متابولیک در دانشگاه گلاسگو، معتقد است که با وجود ماهیت مشاهدهای شواهد، مطالعه به خوبی انجام شده است.
او به سرویس جهانی بیبیسی گفت: «این مطالعهٔ مهمی است که نشان میدهد کاهش مصرف گوشتهای قرمز و فرآوریشده نه تنها میتواند افراد را از بیماریهای قلبی و سکته مغزی محافظت کند، بلکه از دیابت نوع ۲ نیز، که یک بیماری در حال افزایش در سراسر جهان است، جلوگیری میکند.»
این یافتهها با توصیههای فعلی تغذیهای نیز همخوانی دارند که میگویند مصرف گوشت باید محدود شود.
سازمان خدمات ملی بهداشت در بریتانیا نیز به طور خاص توصیه میکند افرادی که بیش از ۹۰ گرم گوشت قرمز یا فرآوریشده در روز مصرف میکنند باید مصرف خود را به ۷۰ گرم کاهش دهند، زیرا مصرف بیش از حد گوشت فرآوریشده میتواند باعث سرطان روده شود.
دکتر ملور همچنین به افرادی که در نظر دارند مصرف گوشت را کاهش دهند، توصیه میکند که مطمئن شوند همچنان مواد مغذی ضروری مانند آهن و ویتامین ب ۱۲ را دریافت میکنند.
منابع خوب ویتامین ب ۱۲ شامل شیر، پنیر، تخممرغ، مخمرهای غنیشده و غلات صبحانهٔ غنیشده است.