یک تحقیق تازه نشان داده است که خوردن گاهبهگاه مقدار اندکی شکر میتواند برای سلامت قلب مفید باشد، بهشرط آنکه منبع آن نوشیدنیهای شیرین نباشد.
در این تحقیق که دانشمندان دانشگاه لوند در سوئد انجام دادهاند، به بررسی تأثیر انواع مختلف شکر بر سیستم قلبی-عروقی پرداختند و نتیجه گرفتند افرادی که شکر خود را از منابعی مانند شیرینیها و عسل دریافت میکنند، نسبت به افرادی که نوشیدنیهای شیرینشده با شکر مصرف میکنند، دارای نتایج بهتری در زمینهٔ سلامت قلب بودهاند.
دکتر سوزانه جانزی، سرپرست تیم تحقیق و نویسندهٔ این مطالعه، میگوید این تضاد غافلگیرکننده نه تنها اهمیت در نظر گرفتن مقدار مصرف شکر بلکه منبع و زمینهٔ آن را نیز نشان میدهد.
بر اساس این مطالعه که نتایج آن در نشریهٔ پزشکی «فرانتیرز» منتشر شده، مصرف نوشیدنیهای شیرین برای سلامتی شما بدتر از هر نوع دیگری از شکر است و خطر ابتلا به سکته مغزی، نارسایی قلبی، فیبریلاسیون دهلیزی (یک نوع اختلال در ریتم قلب) و آنوریسم آئورت شکمی (گشاد شدن بخشی از آئورت در ناحیهٔ شکم) را «بهطور قابلتوجهی» افزایش میدهد.
دکتر جانزی میگوید: «شکرهای مایع که در نوشیدنیهای شیرین یافت میشود، معمولاً کمتر احساس سیری ایجاد میکنند و به همین دلیل مصرف بیش از حد آنان آسان است.»
او همچنین تأکید میکند که «زمینه نیز مهم است. شیرینیها اغلب در مناسبتهای خاص مصرف میشوند، این در حالی است که مصرف نوشیدنیهای شیرین بهطور مرتب و بیمناسبت سادهتر است».
نتیجهٔ جالبتوجه دیگر این مطالعه این بوده است که افرادی که گاهبهگاه شیرینی میخوردند، سلامتی بیشتری داشتند نسبت به افرادی که هیچگاه خوراکی شیرین نمیخوردند.
بیشتر در این باره: گیاهخوارها بیش از گوشتخوارها به غذاهای فوق فرآوریشده رو میآورندبا این حال، دکتر جانزی تأکید میکند که این یک مطالعهٔ مشاهدهای است و نمیتواند علت را اثبات کند: «ممکن است افرادی که شکر بسیار کمی مصرف میکنند، سایر خوراکیها را نیز متعادل مصرف کنند.»
مایا وادیولو، رئیس کمیتهٔ تغذیه و سبک زندگی در انجمن قلب ایالات متحده، میگوید: «مصرف شکر باید در رژیم غذایی در نظر گرفته شود و از این جهت، تعادل و آگاهی در انتخابهای غذایی اهمیت دارد و باید در کنار سایر انتخابهای سالم غذایی و ورزش قرار گیرد.»
با همهٔ این اوصاف، اگرچه به نظر میرسد مقادیر اندک شکر در یک رژیم غذایی سالم برای قلب مفید است، اما به این معنا نیست که افراد باید شروع به افزودن شیرینیها یا خوراکیهای شیرین دیگر به رژیم غذایی خود کنند.
طبق اعلام موسسهٔ تحقیقات اصلاح و تهیهٔ بذر چغندرقند در وزارت جهاد کشاورزی جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۰، سرانهٔ مصرف شکر در ایران ۲۹ کیلوگرم در سال است و این میزان ۹ و نیم کیلوگرم بیشتر از میانگین جهانی است.
بیشتر در این باره: نقش امگا-۳ و امگا-۶ در کاهش خطر ابتلا به ۱۴ نوع سرطان