مؤسسه کانادایی «فریزر» روز پنجشنبه ۲۱ شهریور آخرین گزارش خود از آزادی اقتصادی در جهان را منتشر کرد؛ ایران در این گزارش رتبه ۱۴۳ را به خود اختصاص داده است.
این گزارش شرایط اقتصادی ۱۶۲ کشور جهان در سال ۲۰۱۷ را مورد بررسی قرار داده است.
در این گزارش از هنگکنگ و سنگاپور به عنوان آزادترین کشورها از نظر اقتصادی و از ونزوئلا و لیبی نیز به عنوان دو کشور انتهای این جدول یاد شده است.
دو کشور آسیایی هنگکنگ و سنگاپور در گزارش سالهای گذشته هم بالاترین رتبه را به خود اختصاص داده بودند؛ هنگکنگ از دهه ۱۹۸۰ تاکنون رتبه نحست جدول آزادی اقتصادی در جهان را در اختیار دارد.
بیشتر در این باره: کاهش آزادی اقتصادی در ایراندر گزارش جدید مؤسسه فریزر، پس از این دو کشور به ترتیب کشورهای نیوزیلند، سوئیس، ایالات متحده، ایرلند، بریتانیا، کانادا، استرالیا و جمهوری موریس در آفریقا قرار دارند.
۱۰ کشوری هم که غیرآزادترین اقتصادهای جهان را دارند به ترتیب عبارتند از ونزوئلا، لیبی، سودان، الجزیره، آنگولا، جمهوری دموکراتیک کنگو، سوریه، مصر، جمهوری کنگو و عراق.
ایران در رتبه ۱۴۳ این جدول جای دارد که نسبت به گزارش سال ۲۰۱۵ تغییری نکرده است. رتبه ایران در دهههای ۸۰ و ۹۰ میلادی ۹۹ بود.
مؤسسه فریزر در این رتبهبندی عواملی مانند حجم دولتها، مالیاتها، حق مالکیت زمین و میزان آزادی در تجارت بینالمللی را در نظر داشته است.
کشورهایی که بالاترین رتبهها را به خود اختصاص دادهاند از آزادیهای مدنی و سیاسی بیشتری هم برخوردارند و برابری جنسیتی در این کشورها نیز بیشتر است.
همچنین مردم کشورهای بالای این جدول طول عمر متوسط ۷۹.۵ سال را دارند در حالی که میانگین عمر در کشورهایی که در انتهای جدول قرار دارند ۶۴.۴ سال است.
رتبهبندی برخی دیگر از کشورهای مهم در گزارش مؤسسه فریزر به این ترتیب است: ژاپن (۱۷)، آلمان (۲۰)، ایتالیا (۴۶)، فرانسه (۵۰)، مکزیک (۷۶)، هند (۷۹)، روسیه (۸۵)، چین (۱۱۳) و برزیل (۱۲۰).