روزنامه نشنال، چاپ امارات متحده عربی، روز چهارشنبه سوم خرداد به نقل از مقامات مصری نوشت که ایران و مصر طی چند ماه آینده تبادل سفیر میکنند، تحولی که با میانجیگری عمان در شرف وقوع است.
گزارش این روزنامه به نقل از دو مقام مصری میگوید که توافق اصولی برای دیدار میان عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران به دست آمده است.
به گفته این مقامات، دیدار روسای جمهور ایران و مصر احتمالا تا اواخر سال جاری میلادی انجام شود.
روزنامه نشنال در ادامه میافزاید که این خبر تنها چند روز پس از سفر دو روزه هیثم بن طارق، سلطان عمان به مصر منتشر شده است، سفری که در جریان آن سلطان عمان با رئیس جمهوری مصر درباره رابطه قاهره و تهران گفتوگو کرد.
عمان روابط نزدیکی با ایران دارد و بارها بر سر اختلافات میان جمهوری اسلامی با دولتهای عربی و غربی میانجیگری کرده است.
همزمان رسانههای عمان از سفر قریبالوقوع سلطان این کشور به تهران خبر دادهاند. خبرگزاری رویترز به نقل از تلویزیون دولتی عمان نوشت که این سفر روز یکشنبه انجام میشود و دو روز به طول میانجامد.
خبرگزاری دولتی عمان نیز نوشته است که این سفر پس از بازدید یکشنبه گذشته سلطان هیثم از مصر انجام میشود که در جریان آن با عبدالفتاح السیسی درباره «تحولات کلی منطقهای و جهانی» گفتوگو کرد.
روابط بین مصر و ایران در دهه های اخیر تیره بوده است، اگرچه دو کشور تماسهای دیپلماتیک خود را حفظ کردهاند. ایران به نوبه خود خواستار بهبود روابط با مصر شده است. اما دولت مصر دراینباره سکوت کرده است. با این حال رسانههای منطقهای در هفتههای اخیر از گرم شدن قریبالوقوع روابط تهران و قاهره خبر دادهاند.
روزنامه نشنال در ادامه گزارش خود به نقل از مقامات مصری نوشت که عادیسازی روابط قاهره با تهران در حکم تضمینی برای مصر خواهد بود که بتواند روابط اقتصادی و تجاری خود با کشورهایی مانند عراق، سوریه و لبنان را که ایران در آنها نفوذ بسیاری دارد، گسترش دهد.
به گفته این مقامات، مصر در عین حال دنبال راهی برای متقاعد کردن ایران به توقف حمایتهای خود از حماس و جهاد اسلامی فلسطین یا دستکم محدود کردن این حمایتهاست، دو جریان اصلی شبهنظامیان فلسطینی در نوار غزه که با مصر هممرز است.
روزنامه نشنال مینویسد که درگیریهای مداوم این دو گروه شبهنظامی با اسرائیل تهدیدی علیه مصر به شمار میآید و در عین حال مانع تلاشها برای ایجاد مصالحه میان این دو گروه با مقامات فلسطینی در کرانه باختری میشود در حالی که مصالحه میان آنها میتواند مقدمهای برای از سرگیری مذاکرات اسرائیل و فلسطین باشد.
روابط ایران و مصر از زمان انقلاب سال ۱۳۵۷ و سرنگونی حکومت محمدرضا پهلوی به این سو پرتنش بوده است. آخرین شاه ایران سال ۱۳۵۹ در مصر درگذشت و در قاهره به خاک سپرده شد که همین امر به تنشها میان تهران و قاهره دامن زد.
روابط دو طرف پس از آنکه حکومت ایران نام خالد اسلامبولی را بر یکی از خیابانهای تهران گذاشت تیرهتر شد. خالد اسلامبولی رهبری تیم ترور انور سادات، رئیس جمهور وقت مصر در سال ۱۹۸۱ را بر عهده داشت. مصر بارها از ایران خواسته که نام خالد اسلامبولی را از آن خیابان بردارد، اما جمهوری اسلامی آن را نپذیرفته است.