واکنش اردوغان به سوزاندن قرآن در استکهلم؛ از عضویت سوئد در ناتو حمایت نمی‌کنیم

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه

در پی تشدید تنش میان ترکیه و سوئد بر سر قرآن‌سوزی در استکهلم، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه گفت که سوئد نباید در انتظار حمایت ترکیه از عضویت در ناتو باشد.

به گزارش گاردین و خبرگزاری فرانسه، آقای اردوغان روز دوشنبه، سوم بهمن، در نخستین واکنش رسمی به اقدام یک فرد راست افراطی اسکاندیناوی در سوزاندن قرآن، گفت کسانی که اجازه چنین توهین‌هایی را در مقابل سفارت ما می‌دهند، دیگر نمی‌توانند انتظار حمایت ما را از عضویت خود در ناتو داشته باشند.

او گفت یک «جنایت نفرت‌انگیز» رخ داده که نمی‌تواند با آزادی بیان توجیه شود.

آقای اردوغان خطاب به سوئد افزود: «اگر اعضای سازمان‌های تروریستی و دشمنان اسلام را اینقدر دوست دارید و از آن‌ها محافظت می‌کنید، برای امنیت خود هم از آن‌ها استفاده کنید».

در تظاهرات روز اول بهمن در برابر سفارت ترکیه در پایتخت سوئد که با مجوز پلیس استکهلم برگزار شد، راسموسن پالودان، رهبر یک حزب راست افراطی دارای تابعیت دانمارک و سوئد، پس از یک سخنرانی تند علیه اسلام و مهاجران مسلمان، یک جلد از قرآن را به آتش کشید؛ مقامات سوئد گفتند که از نیت این سیاستمدار برای آتش زدن قرآن آگاهی نداشتند.

اولاف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد در توییتی در واکنش به سوزاندن قرآن نوشته بود که «آزادی بیان در دموکراسی محفوظ است اما هر چه که قانونی است، الزاما اقدامی مناسب نیست.»

او با ابراز «همدردی» با مسلمانان، افزود که سوزاندن کتابی که برای بسیاری مقدس است، یک «بی‌احترامی آشکار» است.

سوئد و فنلاند سه ماه پس از حمله روسیه به اوکراین، از بیم تکرار وضعیت مشابه، پس از دهه‌ها خودداری از درخواست برای عضویت در ناتو، حضور در این پیمان نظامی را در راستای حفظ امنیت و مرزهای خود ضروری دانستند.

عضویت یک کشور در ناتو نیازمند حمایت همه اعضای پیمان است. ترکیه به عنوان عضو پیمان آتلانتیک شمالی از آغاز مطرح شدن درخواست سوئد، تاکید کرده که آن کشور باید عوامل مرتبط با کودتای هفت سال پیش ترکیه و همچنین فعالان کرد ترکیه‌ای را اخراج کرده و برای محاکمه به ترکیه مسترد کند.

اما تظاهرات کردهای ساکن سوئد در هفته‌های گذشته در اعتراض به درخواست رجب طیب اردوغان با واکنش خشمگینانه ترکیه روبرو شده است.

این دسته از فعالان کرد ترکیه‌ای پس از آن‌که هفته گذشته عروسک‌هایی را به شکل آقای اردوغان از تیر چراغ برق آویزان کردند، روز اول بهمن نیز دوباره تظاهرات کردند.

شمار زیادی از کشورهای اسلامی در اعتراض به قرآن‌سوزی در سوئد، سفیر آن کشور را احضار و این رویداد را محکوم کرده‌اند.

ترکیه نیز با احضار سوئد، سفر وزیر دفاع سوئد را لغو کرد. ترکیه دو هفته پیش نیز سفر رئیس پارلمان سوئد را باطل کرد.