اردوغان اروپا را تهدید کرد: میلیون‌ها مهاجر به سوی شما می‌آیند

رئيس‌جمهوری ترکیه می‌گوید تعداد پناهجویانی که در مرز یونان تجمع کرده‌اند خیلی بیشتر از رقمی است که مقامات و خبرنگاران اعلام کرده‌‌اند.

رئيس‌جمهوری ترکیه به کشورهای اروپایی هشدار داد که به زودی «میلیون‌ها» مهاجر به سوی این قاره سرازیر خواهند شد.

رجب طیب اردوغان روز دوشنبه ۱۲ اسفند در یک سخنرانی درباره بحران بین ترکیه و سوریه، از اتحادیه اروپا خواست که سهم خود را در پذیرش مهاجران سوری تقبل کند.

سخنان آقای اردوغان با مخالفت شدید رهبران اروپایی مواجه شده است. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، سخنان او را «غیرقابل قبول» توصیف کرد و مارگاریتیس شیناس، کمیسر امور مهاجرت اتحادیه اروپا گفت: «هیچ‌کس نمی‌تواند از اروپا باج بگیرد».

به گفته رئيس‌جمهوری ترکیه، تعداد پناهجویانی که در مرز یونان تجمع کرده‌اند خیلی بیشتر از رقمی است که مقامات و خبرنگاران اعلام کرده‌‌اند.

او گفت: «این رقم اکنون به صدها هزار نفر رسیده و به زودی افزایش خواهد یافت و به میلیون‌ها نفر خواهد رسید».

به گزارش خبرگزاری فرانسه، از روز جمعه ۱۰ اسفند که ترکیه مرزهای آن کشور را باز کرده است، هزاران مهاجر و پناهجو در مرزهای یونان تجمع کرده و این نگرانی بوجود آمده است که سرازیر شدن موج دیگری از پناهجویان مثل سال ۲۰۱۵، کشورهای اروپایی را دستخوش بحران کند.

رئیس‌جمهوری ترکیه گفت: «پس از آنکه ما درها را گشودیم، تماس‌های متعددی گرفتند و گفتند درها را ببندید. به آنها گفتم دیگر دیر شده. درها اکنون باز هستند. باید سهم خود از این مسئولیت را بپذیرید».

دولت ترکیه در سال ۲۰۱۶ در قبال دریافت میلیاردها یورو کمک مالی از اتحادیه اروپا حرکت مهاجران به سمت اروپا را متوقف کرد و اکنون اتحادیه اروپا می‌گوید دولت ترکیه باید به این توافق وفادار بماند.

خبرگزاری فرانسه می‌افزاید باز کردن مرزهای ترکیه برای خروج مهاجران همزمان با عملیات نظامی ترکیه در شمال ادلب روی می‌دهد که هدف آن به عقب راندن نیروهای دولتی سوریه است.

بر اثر پیشروی نیروهای دولتی سوریه در ادلب تاکنون حدود یک میلیون نفر آواره شده‌اند که بزرگترین موج آوارگی در طول جنگ داخلی ۹ ساله سوریه است. دولت ترکیه تاکنون اجازه نداده که این آوارگان وارد آن کشور شوند.

ترکیه می‌گوید در حال حاضر چهار میلیون سوری در این کشور به سر می‌برند و با تشدید بحران‌ها در سوریه، موج جدیدی از مهاجران وارد این کشور می‌شوند و دولت ترکیه قصد ندارد که میزبان این موج از مهاجران باشد.

همزمان با تداوم جنگ در سوریه، گزارش‌های متعددی درباره بحرانی بودن وضعیت پناهجویان در مرز یونان منتشر شده است.

اظهار امیدواری اردوغان به توافق با پوتین

آقای اردوغان در این سخنرانی همچنین اظهار امیدواری کرد که در دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، دو طرف بتوانند در مورد آتش‌بس در شمال سوریه به توافق برسند.

روسای جمهوری ترکیه و روسیه قرار است روز پنجشنبه در مسکو با هم دیدار کنند.

ترکیه و روسیه از جناح‌های رقیب در جنگ داخلی سوریه حمایت می‌کنند. طبق توافق سه کشور ایران، ترکیه و روسیه در سال ۲۰۱۸ برای کاهش درگیری در ناحیه ادلب، ارتش ترکیه در حاشیه شمالی این ناحیه بیش از ۱۰ پاسگاه دیده‌بانی احداث کرده است.

درگیری بین نیروهای دولتی سوریه و ارتش ترکیه در این مناطق، هفته گذشته به اوج خود رسید. حداقل ۳۴ سرباز ترکیه بر اثر حمله هوایی سوریه کشته شدند.

برخی از تحلیل‌گران معتقدند حملات هوايی توسط جنگنده‌های روسی انجام شده است چون هواپيماهای سوريه عمليات شبانه انجام نمی‌دهند. ولی هم دولت روسيه و هم ترکيه برای پرهيز از رويارويی مستقيم وانمود می‌کنند که حملات به وسيله جنگنده‌های سوری انجام شده است.

ترکیه در حملات تلافی‌جویانه دو جنگنده سوریه را سرنگون کرده و می‌گوید که در حملات پهپادی‌اش ۱۹سرباز سوری را کشته است.

آقای اردوغان گفت اگر نيروهای دولتی سوريه به پشت مرزهای تعيين‌شده در توافق سال ۲۰۱۸ باز نگردند، تلفات روز يکشنبه سوريه «فقط آغاز کار خواهد بود».

وضعیت وخیم پناهجویان در مرز یونان

همزمان با تداوم جنگ در سوریه، گزارش‌های متعددی درباره بحرانی بودن وضعیت پناهجویان در مرز یونان منتشر شده است.

دولت یونان اعلام کرده است که در دو روز گذشته از ورود حدود ده هزار نفر به آن کشور جلوگیری کرده است. در پی شلیک گاز اشک‌آور توسط پلیس یونان، درگیری‌هایی در مرز رخ داده و پناهجویان نیز جاده‌ها را مسدود کرده‌اند.

مقامات ترکیه، پلیس و گارد ساحلی یونان را به تیراندازی به سوی پناهجویان و قایق‌های حامل آنها متهم کرده‌اند ولی دولت یونان این ادعاها را «اخبار جعلی» توصیف کرد.

در همین حال، پلیس مرزی یونان اعلام کرده که بر اثر واژگون شدن یک قایق در نزدیکی جزیره لسبوس یک پسربچه جان خود را از دست داده است. هویت و تابعیت این کودک اعلام نشده است.

دولت یونان همچنین اعلام کرده که عملیات گشت‌زنی در حریم دریایی خود را تقویت و روند بررسی تقاضای پناهندگی افرادی که به طور غیرقانونی وارد کشور می‌شوند، متوقف خواهد کرد.

دفتر امور پناهجویان سازمان ملل متحد این تصمیم دولت یونان را به عنوان اقدامی غیرقانونی محکوم کرده است.