طبق آمارهای پلیس تعداد قربانیان تظاهرات و خشونتهای قومی در اتیوپی که هفته گذشته در پی قتل یک خواننده پر طرفدار از اقلیت قومی اورومو آغاز شد به ۲۳۹ نفر رسیده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه هاچالو هوندسا، خواننده سرشناس که برای بسیاری از اقلیت قومی اورومو یک قهرمان و صدای مبارزه علیه تبعیض تلقی می شد روز دوشنبه گذشته توسط مردان مسلح ناشناس به قتل رسید. این حادثه با شعله ور کردن آتش خصومتهای قومی روند انتقال مسالمت آمیز اتیوپی به دمکراسی را به خطر انداخته است.
در آدیس آبابا، پایتخت و مناطق اطراف آن که زادگاه اصلی اقلیت اورومو، پر جمعیتترین اقلیت قومی اتیوپی است، در روزهای اخير تظاهرات گستردهای بر پا شده است. مردمان این اقلیت معتقدند که همواره از نظر سیاسی و اقتصادی مورد تبعیض قرار گرفته اند.
مقامات دولت اتیوپی عامل مرگ قربانیان را ترکیبی از اعمال خشونت مرگبار از سوی ماموران پلیس و درگیری بین اقوام مختلف می دانند.
مصطفی کدیر، فرمانده موقت پلیس که خود از اقلیت اورومی است روز چهارشنبه در تلویزیون دولتی اتیوپی گفت:«در ناآرامی هایی که در منطقه روی داده ۹ مامور پلیس، ۵ پرسنل شبه نظامی و ۲۱۵ غیرنظامی جان خود را از دست داده اند.»
بیشتر در این باره: ناآرامیها پس از قتل یک خواننده در اتیوپی دستکم ۱۶۶ کشته برجای گذاشتپلیس آدیس آبابا قبلا تعداد قربانیان در پایتخت را ۱۰ نفر اعلام کرده بود. نهادهای دولتی روز شنبه اعلام کرده بودند که رقم تلفات خشونتها به ۱۶۶ نفر رسیده است.
فرمانده موقت پلیس گفت تعداد زیادی از اماکن دولتی و املاک خصوصی آسیب دیده و غارت شده اند. او افزود:«برای کنترل ناآرامیها تاکنون بیش از سه هزار و ۵۰۰ مظنون دستگیر شده اند. آنها عوامل اغتشاشگری بودند که به بهانه مرگ خواننده قصد داشتند با زور نظام قانونی کشور را تخریب کنند.»
مصطفی کدیر در بخش دیگری از سخنانش گفت :«جمعیت اورومی باید به سایر اقلیتهای قومی که در این منطقه زندگی می کنند احترام بگذارد و حقوق آنها را به رسمیت بشناسد.»
خبرگزاری فرانسه یادآوری میکند که ترانههای هاچالو هوندسا صدای اعتراضات ضد دولتی سال ۲۰۱۸ بود که در نتیجه آن آبی احمد، اولین نخست وزیر از قوم اورومی به قدرت رسید.
ولی همزمان با فرارسیدن انتخابات که برای دوران انتقال به دمکراسی یک آزمایش بزرگ خواهد بود بسیاری از ناسیونالیستهای قوم اورومی احساس می کنند که به آنها خیانت شده و نخست وزیر از منافع و خواستهای آنها دفاع نکرده است.
انتخابات آزاد و عادلانه که قرار بود در ماه اوت برگزار شود به دلیل شیوع ویروس کرونا به تاخیر افتاده است.
کنترل تنش و خشونتهای قومی در اتیوپی همواره برای نخست وزیر یک چالش بزرگ بوده و کاهش استبداد در دوران حکومت او باندبازی و رقابتهای قومی برای کسب نفوذ بیشتر را افزایش داده است.
آبی احمد که سال گذشته به خاطر پایان دادن درگیریهای مسلحانه طولانی با ارتیره جایزه صلح نوبل را دریافت کرد به دلیل بازداشت تعداد زیادی از فعالان مخالف در جریان تظاهرات هفته گذشته به استفاده از تاکتیکهای زمامداران قبلی متهم شده است.
آبی احمد گفته است که قتل خواننده پر طرفدار و خشونت هایی که پس از آن روی داد بخشی از یک طرح گسترده برای ایجاد ناآرامی در اتیوپی است.
او این هرج و مرج و ناآرامی را با یکی دیگر از چالشهای مهمی که دولت او با آن روبرو است مرتبط می داند و آن اعتراض سودان و مصر به شروع بهره برداری از سد بزرگی است که اتیوپی روی رود نیل آبی ساخته است.
آبی احمد روز سه شنبه در جلسه پارلمان اتیوپی بدون ارائه شواهدی در تایید ادعای خود گفت:«هدف از انتشار اخبار فوری منحرف کردن توجه دولت اتیوپی از موضوع سد است.»
منبع: رویترز؛ ش.ر