اتحادیه اروپا روز جمعه ۱۴ خرداد پرواز هواپیماهای بلاروس در حریم هوایی و دسترسی آنها به فرودگاههای این اتحادیه را ممنوع کرد. همزمان يکی از رهبران اپوزسیون بلاروس در خارج خواستار اعمال تحریمهای شدیدتر و مشترک غرب علیه حکومت شد.
به گزارش خبرگزاری رويترز این تصميم اتحادیه اروپا بخشی از اقدامات تنبیهی گستردهتر علیه حکومت بلاروس در واکنش به فرود اجباری هواپیمای شرکت رایان ایر با هدف بازداشت یک روزنامه نگار مخالف است که روز یکشنبه دوم خرداد روی داد.
اتحادیه اروپا در بیانیهای گفت این اقدام از ساعت ۱۲ نیمه شب جمعه به وقت اروپای مرکزی به اجرا گذاشته خواهد شد و دسترسی تمامی هواپیماهای شرکت هوایی بلاروس به فرودگاههای این اتحادیه ممنوع میشود.
این ممنوعیت شامل هواپیماهای خطوط هوایی دیگری نیز که مسافران شرکت هوایی بلاروس را حمل میکنند نیز خواهد شد.
بیشتر در این باره: «اعترافات» تلویزیونی روزنامهنگار مخالف دولت بلاروس پخش شداداره ایمنی هوانوردی اتحادیه اروپا هم روز چهارشنبه ۱۲ خرداد در بیانیهای اعلام کرد که تمامی خطوط هوایی اروپایی باید از ورود به حریم هوایی بلاروس مگر در شرایط اضطراری پرهیز کنند.
جامعه بین المللی حمل و نقل هوایی که نماینده صنعت هواپیمایی بینالمللی است از تصمیم اتحادیه اروپا انتقاده کرده و میگوید این امر موجب طولانیتر و گران شدن پروازها به مقصد آسیا میشود.
ولی اتحادیه اروپا و ناتو تاکید میکنند که فرود اجباری هواپیمایی که از آتن به مقصد ویلینوس، پایتخت لیتوانی در پرواز بود با هدف بازداشت رامان پروتاسویچ و دوست دخترش مصداق راهزنی دولتی است و نباید تحمل شود.
الکساندر لوکاشنکو، رهبر بلاروس ادعا کرده که رامان پروتاسویچ در حال توطئه برای سازماندهی یک شورش بوده و کشورهای غربی را به راه انداختن کارزاری همه جانبه علیه حکومتش متهم کرده است.
شرکت هواپیمایی بلاروس به نام «بلاویا» به بیش از ۲۰ فرودگاه در اتحادیه اروپا از جمله کشورهای آلمان، فرانسه، ایتالیا و اتریش پرواز مستقیم دارد.
بیشتر در این باره: حکومت بلاروس سفر بسیاری از شهروندان خود به خارج از کشور را ممنوع کردهمزمان، سویتلانا تسیخانوسکایا، یکی از رهبران اپوزسیون که پس از انتخابات ریاست جمهوری مورد مناقشه بلاروس به لیتوانی گریخته است روز جمعه به خبرگزاری رویترز گفت کشورهای گروه هفت باید در یک اقدام مشترک تحریمهای شدیدتری علیه حکومت بلاروس وضع کنند.
بلاروس یکی از موضوعات جلسه رهبران گروه هفت است که از روز ۲۱ خرداد برگزار میشود. دولت بریتانیا، میزبان این اجلاس هنوز پیشنهاد فرانسه برای دعوت از اپوزسیون بلاروس را نپذیرفته است.
خانم تسیخانوسکایا گفت: «اعمال فشار به حکومت بلاروس در یک اقدام مشترک تاثیر بیشتری خواهد داشت. ما از آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا و اوکراین میخواهیم که به صورت یکپارچه عمل کنند.»
او درعین حال تاکید کرد که حادثه فرود اجباری هواپیمای شرکت رایان ایر هراس مخالفان از حکومت بلاروس را تشدید کرده و از جامعه بینالمللی خواست در زمینههای امنیتی به فعالان مخالف که در خارج به سرمیبرند آموزش دهد.