در واکنشی دیرهنگام، فرانسه، بریتانیا و آلمان به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک بیانیه مشترک از اقدام آمریکا در پایان دادن به معافیتهای هستهای ایران ابراز تاسف کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در این بیانیه که روز شنبه، ۱۰ خرداد، توسط دفتر جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صادر شد تاکید شده است که معافیتهای هستهای ایران در تامین «منافع مشترک برای جلوگیری از اشاعه تسلیحات هستهای» موثر بود و «تضمینهای لازم» برای اطمینان یافتن از صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای را میداد.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز ۷ خرداد گفت که ایالات متحده دیگر معافیت تحریمی پروژههای اتمی ایران شامل همکاری در زمینه تغییر کاربری نیروگاه آب سنگین اراک، تدارک سوخت هستهای برای رآکتور تحقیقاتی تهران و انتقال ضایعات و زبالههای هستهای از ایران به خارج از کشور را تمدید نمیکند.
بیشتر در این باره: پومپئو از لغو معافیتهای هستهای ایران خبر داد؛ تحریم دو مقام اتمیطبق اعلام آمریکا، این تحریمها در دوره زمانی ۶۰ روزه باز خواهد گشت و کشورها و شرکت های فعال در این پروژهها فرصت خواهند داشت تا به همکاری خود با ایران پایان دهند.
بر اساس معافیتهای کنونی که فروردین امسال برای ۶۰ روز تمدید شد، شرکتهای چینی، روسی و اروپایی میتوانستند در برخی فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران همکاری کنند.
مقامهای اروپایی پیش از این هم از اقدام آمریکا انتقاد کرده بودند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه، هفتم خردادماه، گفت اقدام آمریکا در پایان دادن به معافیتهای هستهای ایران، نظارت و حصول اطمینان از صلحآمیز بودن برنامه اتمی جمهوری اسلامی را دشوارتر خواهد کرد.
او از برجام به عنوان «بهترین و تنها راه برای حصول اطمینان از صلح آمیز بودن ماهیت برنامه هستهای ایران» نام برده بود.
این نکته در بیانیه امروز نیز منعکس شده است و کشورهای اروپایی از برجام به عنوان یک ابزار ضروری در نظام «عدم اشاعه» تسلیحات هستهای یاد کردهاند.
دولت روسیه هم اقدام آمریکا در لغو معافیتهای هستهای را وارد شدن در یک مسیر «خطرناک و غیرقابل پیشبینی» توصیف کرده است.
دولت آمریکا در طول دو سال گذشته با انتقاد از ابعاد مختلف توافق هستهای گفته است خواهان توافقی فراگیرتر از برجام است که شامل برنامه اتمی ایران، فعالیت منطقهای و همچنین برنامه موشکی این کشور باشد.