اتحادیه اروپا تخمین میزند که تاکنون حدود ۱۵۰ هزار نظامی روسیه در جوار مرزهای اوکراین مستقر شدهاند که پرشمارترین استقرار نیروهای روسیه در این مرزهاست و «یک جرقه کوچک» میتواند به درگیری نظامی منجر شود.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز دوشنبه ۳۰ فروردین همزمان با اخبار مربوط به تجمع نیروهای روسیه در مرزهای اوکراین گفت وضعیت جسمی الکسی ناوالنی، منتقد زندانی حکومت روسیه «نگران کننده» است و اتحادیه اروپا حکومت روسیه را مسئول سلامت و ایمنی او میداند.
آقای بورل پس از یک جلسه گفتوگوی مجازی با وزیران خارجه کشورهای اتحادیه اروپا گفت با وجود این رویدادهای نگرانکننده، «در حال حاضر اعمال تحریمهای بیشتر علیه روسیه در دست بررسی نیست».
علاوه بر این، او افزود که اعضای اتحادیه اروپا فعلا قصد ندارند به دلیل تنش دیپلماتیک اخیر بین مسکو و پراگ دیپلماتهای روس را اخراج کنند.
بیشتر در این باره: وزیر خارجه اوکراین: روسیه آشکارا اوکراین را به جنگ و نابودی تهدید میکندجمهوری چک روز ۲۸ فروردین به دلیل دخالت جاسوسان روسیه در انفجار یک انبار مهمات در سال ۲۰۱۴ هجده دیپلمات روس را از پراگ اخراج کرد و روسیه نیز با اخراج تعدادی از دیپلماتهای جمهوری چک این اقدام را تلافی کرد.
آقای بورل افزود فعلا خطرناکترین مسئله، استقرار پرشمار نظامیان روسیه از جمله بیمارستانهای صحرایی و انواع تسلیحات در مرزهای اوکراین است.
او افزود: «این بزرگترین تجمع نیروهای روسیه در مرزهای اوکراین است. کاملا مشخص است که اعزام چنین نیرویی جای نگرانی دارد. یک جرقه کوچک در هر نقطهای ممکن است به یک رویارویی نظامی بدل شود».
آقای بورل حاضر نشد توضیح دهد که بر اساس چه منبعی نیروهای روسیه در مرزهای اوکراین را ۱۵۰ هزار نفر تخمین میزند.
وزیر دفاع اوکراین روز چهارشنبه این رقم را حدود ۱۱۰ هزار نفر اعلام کرده بود.
طی درگیریهای مسلحانه هفت سال اخیر بین نیروهای دولتی اوکراین و شورشیان مورد حمایت روسیه در شرق اوکراین بیش از ۱۴ هزار نفر کشته شدهاند. یکی از عوامل مهم شروع این درگیریها الحاق ناحیه کریمه به خاک روسیه در سال ۲۰۱۴ بود.
اتحادیه اروپا الحاق ناحیه کریمه را به شدت محکوم کرده ولی در عمل نتوانسته است کاری انجام دهد.
اقدامات دیپلماتیک برای پایان دادن به درگیریهای شرق اوکراین طی سالهای گذشته به نتیجه نرسیده و در هفتههای اخیر زد و خورد در ناحیه دونباس، قلب صنعتی شرق اوکراین که در تصرف شورشیان است، تشدید شده است.
دیپلماتهای اروپایی پیش بینی میکردند که در حال حاضر تصویب تحریمهای بیشتر علیه روسیه چندان محتمل نخواهد بود ولی کشورهای اروپایی فشار دیپلماتیک به مسکو را افزایش خواهند داد.
امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، روز شنبه گفت هر چند تماس و گفتوگو با روسیه ضروری است ولی در مورد موضوع اوکراین باید «خطوط قرمزی» برای روسیه ترسیم کرد که احتمال تحریمهای بیشتر را نیز در بر بگیرد.
جوزپ بورل در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «در مجموع مناسبات با روسیه بهبود نیافته و کاملا برعکس، تنش در زمینههای گوناگون رو به افزایش است. ما از روسیه میخواهیم که نیروهای خود را از مرزهای اوکراین خارج کند».