برآوردهای تازه اتحادیه اروپا نشان میدهد که این نهاد از سال ۲۰۱۵ به این سو به نجات تقریبا ۷۳۰ هزار پناهجو و مهاجر غیرقانونی، در دریای مدیترانه، یاری رساندهاست.
روزنامههای آلمانی و خبرگزاری این کشور این گزارش را به نقل از کمیسیون اروپایی منتشر کردهاند.
روزنامههای آلمانی بهنقل از نامهای که دیمتری آوراموپولس، مقام ارشد امور مهاجران اتحادیه اروپا، نوشته میگویند «نجات جان» پناهجویان و مهاجران همچنان اولویت اصلی این نهاد است.
آقای آوراموپولس در نامه خود به اتحادیه نوشته سازمانهای فرادولتی «نقش کلیدی» در عملیات نجات در دریای مدیترانه ایفا کردهاند.
این مقام اروپایی میگوید اقدامات این گروههای فرادولتی نباید بهعنوان اقدامات مجرمامه شناخته شود؛ با این حال آوراموپولس تاکید کرده تمام کسانی که در عملیات نجات شرکت میکنند باید به قوانین و معیارهای بینالمللی پایبند باشند و اجازه ندهند اقدام آنها به ادامه قاچاق انسان و درآمد ناشی از آن یاری برساند.
اتحادیه اروپا در حال حاضر بهدلیل اختلافات بین اعضا، اعزام نیروهای دریایی برای شرکت در عملیات «سوفیا» در دریای مدیترانه را متوقف کردهاست؛ عملیاتی که با هدف مقابله با قاچاق انسان و قاچاق مهاجران صورت میگرفت.
دولت ایتالیا با ادامه این عملیات تا زمانی که اعضای دیگر اتحادیه اروپا با پذیرش شمار بیشتری از مهاجران و پناهجویان موافقت نکنند، مخالفت کردهاست؛ این در حالیست که شماری از کشورها اساسا با اسکان پناهجویان در خاک خود مخالفت کردهاند.
با وجود آنکه بسیاری از پناهجویان و مهاجران در مدیترانه نجات پیدا کردهاند، همچنان هزاران تن از آنها هر سال جان خود را برای گذشتن از این دریا و رسیدن به اروپا از دست میدهند.
سازمان ملل متحد آبان ماه سال پیش آبان گفته بود از آغاز سال ۲۰۱۸ بیش از دو هزار مهاجر در مسیر عبور از مدیترانه جان خود را از دست داده و مقصد نیمی از قربانیان هم ایتالیا بوده است.
در سال ۲۰۱۷ شماری بیش از ۳۱۰۰ نفر جان خود را از دست دادند و در سال ۲۰۱۶ این رقم حتی از پنج هزار نفر فرا میرفت.
در سالهای پیش برخی از مرگبارترین سوانح دریایی، در جریان انتقال یا قاچاق مهاجران در مدیترانه رخ دادند. برای نمونه در بهار ۱۳۹۴ که قایقی حامل مهاجران در شمال لیبی غرق شد و از ۷۰۰ سرنشین تنها شماری در حدود ۳۰ نفر نجات پیدا کردند.