اروپا فرایند قانونی برای مسدودکردن تحریم‌های آمریکا علیه ایران را آغاز می کند‎

دونالد توسک رییس شورای اروپا

دونالد توسک رییس شورای اروپا روز پنجشنبه در پایان جلسه رهبران ۲۸ کشور اتحادیه اروپا اعلام کرد که آنها به اتفاق آرا توافق کرده‌اند تا زمانیکه ایران به تعهداتش در برجام پایبند است، در این توافق بمانند.

آقای توسک در عین حال اضافه کرد که شورای اروپا از کمیسیون اروپایی خواسته است برای اقدام در زمینه منافع اروپا که تحت الشعاع قرار می گیرند، آماده شود.

در همین حال ژان کلود یونکر رییس کمیسیون اروپا نیز به خبرنگاران گفت اتحادیه باید از شرکتهایش حمایت کند و از همین رو کار برای تهیه متممی برای «قانون مسدودکننده» در این زمینه را آغاز می‌کند.

این قانون که مربوط به سال ۱۹۹۶ میلادی است، حال باید شامل قانون‌های تحریمی ایران نیز بشود تا اروپا بتواند از آن استفاده کند. بنا بر این قانون شرکت‌های اروپایی ملزم به پیروی از قوانین تحریمی آمریکا نیستند.

اظهارات آقای یوکر در حالی بیان می شود که شرکت های عمده اروپایی طرف قرارداد ایران یکی پس از دیگری فعالیت های خود در این کشور متوقف می‌کنند.

شرکت کشتیرانی مولر-مرسک دانمارک، بزرگ‌ترین شرکت حمل محموله‌های دریایی، روز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ماه اعلام کرد به خاطر تحریم‌های آمریکا فعالیت‌های خود در ایران را متوقف می‌کند.

روز پنجشنبه شرکت دنیلی ایتالیا نیز اعلام کرد که قرارداد ۱.۵ میلیارد یورویی حوزه فولادسازی خود با ایران را به حالت تعویق درآورده است.

بیمه آلیانتس، زیمنس و توتال نیز از دیگر شرکت‌های بزرگ اروپایی هستند که از توقف فعالیت‌هایشان در ایران خبر داده‌اند.

آقای یونکر گفته است هدف اتحادیه این است که این روند قانونی تا پیش از بازگشت تحریم های آمریکا در ۱۵ مرداد، آماده شود.

در همین حال آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان نیز در پی اعلام تصمیم اتحادیه اروپا گفت آنها در تلاشند تا موضوع دادن غرامت به کمپانی های کوچک و متوسط را بررسی کنند. اما خانم مرکل افزود در نظرگرفتن این موضوع برای همه نهادهای تجاری ای که هدف اقدامات آمریکا قرار می گیرند « شدنی نیست و نباید در این زمینه توهمی ایجاد شود».

کشورهای اروپایی امیدوارند با این اقدامات در مقابل تحریم های ثانویه ایالات متحده، ایران را راضی کنند که در برجام بماند. تهران هشدار داده است که در صورت منفعت نبردن از برجام، از این توافق خارج خواهد شد و برنامه هسته ای خود را بدون محدودیت ادامه می دهد.

دونالد ترامپ روز ۱۸ اردیبهشت با تأکید بر اینکه برجام «نه آرامش آورد، نه صلح» و جمهوری اسلامی پس از برجام نیز به گسترش برنامه موشک‌های بالستیک و همچنین «حمایتش از تروریسم» ادامه داد، خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای شش قدرت جهانی با ایران را اعلام کرد.

یران گفته است که اگر منافعش در برجام تضمین نشود از آن خارج می‌شود.