یک مقام اروپایی روز سهشنبه ۲۷ تیر گفت که بعید میداند متقاعد کردن ۲۷ عضو اتحادیه اروپا برای تمدید تحریمها علیه برنامۀ موشکی ایران به مشکل بربخورد. این تحریمها تا ۲۶ مهر امسال اعتبار دارند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این مقام اروپایی همچنین گفت که بهزعم او تا پایان سال ۲۰۲۳ ممکن است فرصتی برای بازگشت به مذاکرات هستهای با ایران فراهم شود.
این مقام که به نامش اشاره نشده است در واشینگتن در جمع خبرنگاران تصریح کرد: شاید «یک پنجره کوچک فرصت» وجود داشته باشد تا از آن طریق بتوان پیش از پایان سال ۲۰۲۳، مذاکرات با مقامهای ایرانی بر سر «بازگشت» به توافق هستهای برجام را به سرانجام رساند و یا دستکم در مورد کاستن از تنشها پیرامون برنامه هستهای ایران با مقامهای جمهوری اسلامی به تفاهم رسید.
خبرگزاری رویترز حدود سه هفته پیش به نقل از چهار منبع مطلع گزارش داده بود که دیپلماتهای اروپایی به ایران اعلام کردهاند که تصمیم دارند تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ساخت موشک بالستیک در ایران را تمدید کنند.
این تحریمها طبق توافق «برجام» در سال ۱۳۹۴، قرار بود روز ۱۸ اکتبر امسال به پایان برسد اما آن توافق از اردیبهشت ۱۳۹۷ با خروج دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا، از آن به نوعی فسخ شده است.
ایران از سال ۲۰۱۷ دست به یک سلسله آزمایشهای موشکی و ماهوارهای زده است و در ماه مه امسال نیز از موشکی بالستیک به نام «خیبر» با برد ۲۰۰۰ کیلومتر رونمایی کرد.
آمریکا، فرانسه و بریتانیا آزمایش این موشک دوربرد را یک تهدید جدی و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد دانستند.
پس از امضای توافق «برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، بین ایران و شش قدرت جهانی یعنی آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، شورای امنیت سازمان ملل متحد در ۲۹ تیر ۱۳۹۴ (۲۰ژوئیه ۲۰۱۵) قطعنامه ۲۲۳۱ را برای تأیید این توافق تصویب کرد.
در یکی از پیوستهای این قطعنامه، از ایران خواسته شده که از انجام هر گونه فعالیتی در ارتباط با موشکهای بالستیک که «برای برخورداری از قابلیت حمل سلاحهای اتمی طراحی میشوند» خودداری کند.