آژانس دارویی اروپا روز سهشنبه ۲۶ اسفند گفت کاملا اطمینان دارد که فواید واکسن «آسترازنکا» بر خطرات بالقوه و احتمالی آن میچربد.
با وجود آنکه تعداد زیادی از کشورهای اروپایی تزریق این واکسن را متوقف کردهاند آژانس دارویی اروپا تاکید کرد که هیچ شواهدی مبنی بر ارتباط این واکسن با عوارض جانبی مثل لخته شدن خون وجود ندارد.
تصمیم بسیاری از کشورهای اروپایی برای متوقف کردن تزریق واکسن «آسترازنکا» که روند واکسیناسیون جمعیت اروپا را کندتر خواهد کرد بحثهای داغی به راه انداخته است.
کارشناسان سازمان بهداشت جهانی و آژانس دارویی اروپا روز سهشنبه برای بررسی این موضوع دیدار خواهند کرد و قرار است نتایج آن روز پنجشنبه منتشر شود.
شرکت «آسترازنکا» که این واکسن را در همکاری با دانشگاه آکسفورد تولید کرده است در روزهای اخیر اعلام کرد در میان بیش از ۱۷ میلیون نفری که تاکنون در سراسر جهان این واکسن را تزریق کردهاند تعداد بسیار اندکی دچار لختگی خون شدهاند و ارتباط این عوارض جانبی با واکسن هنوز اثبات نشده است.
آژانس دارویی اروپا نیز روز دوشنبه گفت بیش از پنج میلیون نفر در اروپا این واکسن را تزریق کردهاند و موارد لخته شدن خون بیماران که تاکنون گزارش شده از حد نصاب معمولی و سالانه بیشتر نیست.
امر کوک، مدیر آژانس دارویی اروپا، روز سهشنبه تاکید کرد که تزریق این واکسن باید ادامه یابد و افزود: «ما کماکان به فواید واکسن آسترازنکا برای جلوگیری از ابتلا به بیماری کووید -۱۹ و پیشگیری از تشدید این بیماری و خطر بستری شدن بیماران اطمینان کامل داریم».
«در حال حاضر هیچ شواهدی در اثبات نقش این واکسن در بروز عوارض جانبی وجود ندارد».
مقامات سازمان بهداشت جهانی و مدیران شرکت داروسازی «آسترازنکا» نیز بر همین نکته تاکید کردهاند.
همزمان با این تردیدها آمار تلفات ناشی از ابتلا به ویروس کرونا در اروپا به ۹۰۰ هزار نفر رسید که بالاترین رقم در تقسیم بندیهای جغرافیایی جهان است.
در بریتانیا که تاکنون بیش از ۱۱ میلیون دوز واکسن «آسترازنکا» تزریق شده است نهادهای پزشکی این کشور تاکنون هیچ موردی از لخته شدن خون بیماران را شناسايی نکردهاند و بوریس جانسون، نخستوزیر، گفته است: «این واکسن کاملا مطمئن و بسیار موثر است».
مسئول طرح واکسیناسیون در دولت لهستان نیز ضمن انتقاد از کشورهایی که تزریق واسکن «آسترازنکا» را متوقف کرده اند گفت: «آنها به فضای نگرانی ناشی از ادعاهای مربوط به عوارض جانبی که رسانهها ایجاد کردهاند، تسلیم شدهاند».
اما یکی از مسئولان کمیته مشورتی دولت فرانسه در زمینه واکسیناسیون روز سهشنبه تاکید کرد که موارد لخته شدن خون که در هفتههای اخیر گزارش شده بالاتر از حد نصاب معمولی است و «چند مورد غیرمعمول و بسیار پیچیده را مشاهده کردهایم که توقف تزریق واکسن آسترازنکا و انجام تحقیقات بیشتر را کاملا توجيه میکند».
خارج از اروپا نيز اندونزی و ونزوئلا اعلام کردهاند که به دلیل تردید در مورد عوارض جانبی، فعلا تزریق واکسن «آسترازنکا» را به تاخیر خواهند انداخت. همزمان تایلند تزریق این نوع واکسن را شروع کرده و نخستوزیر این کشور جز اولین کسانی بود که برای رفع نگرانی مردم آن را تزریق کرد.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، نیز گفت بخش زیادی از گزارشهای رسانهای اخیر براساس تردید و سوظن بوده و از شهروندان کانادا خواست که این واکسن را تزریق کنند.
همزمان با داغ شدن مباحث و تردید در مورد ایمنی واکسن «آسترازنکا» چند کشور اروپایی از جمله ایتالیا با خطر موج دیگری از شیوع گسترده ویروس روبرو شده و مقررات قرنطینه را تشديد کردهاند.