آژانس پناهندگان اتحادیه اروپا روز سهشنبه، ۱۳ تیر، اعلام کرد که در سال ۲۰۲۲ حدود یک میلیون نفر در کشورهای عضو این اتحادیه درخواست پناهندگی دادهاند و تعداد تقاضا در آلمان بیش از سایر کشورها بوده است.
به گفته این آژانس، این تعداد تقاضای پناهندگی در کشورهای اتحادیه اروپا و همپیمانان این اتحادیه، شامل سوئیس، نروژ، ایسلند و لیختناشتاین در مقایسه با سال ۲۰۲۱ بیانگر افزایشی حدودا ۵۰ درصدی است.
حدود یکچهارم از درخواستهای پناهندگی (۲۴۴ هزار مورد) مربوط به آلمان، ۱۵۶ هزار تقاضا مربوط به فرانسه، ۱۱۸ هزار مربوط به اسپانیا، ۱۰۹ هزار مربوط به اتریش و ۸۸ هزار مربوط به ایتالیا بوده است.
در مجموع ۹۹۶ هزار مورد تقاضای پناهندگی در سال ۲۰۲۲ در اتحادیه اروپا به ثبت رسیده است.
بهرغم افزایش چشمگیر ۵۰ درصدی در تعداد درخواستهای پناهندگی در سال ۲۰۲۲، این رقم همچنان کمتر از رکوردهای ثبت شده در سال ۲۰۱۵ (حدود ۱.۴ میلیون) و سال ۲۰۱۶ ( حدود ۱.۳ میلیون) است.
آمارهای جديد آژانس پناهندگی اتحادیه اروپا نشان میدهد که از سال ۲۰۰۸ که آمارهای سراسری اروپا ثبت شده است، تعداد درخواست پناهندگی در برخی از کشورهای عضو این اتحادیه از جمله اتریش، فرانسه، اسپانیا و پرتغال در سال ۲۰۲۲ به بالاترین رقم رسیده است.
از میان یک میلیون نفری که خواهان دریافت پناهندگی از اروپا بودهاند، بیشترین تعداد درخواست به ترتیب مربوط به شهروندان سوریه، افغانستان، ترکیه، ونزوئلا و کلمبیا بوده است.
بیشتر در این باره: دستکم ۳۵۰ تن از سرنشينان کشتی غرقشده در آبهای یونان، «تبعۀ پاکستان» بودندگزارش آژانس پناهندگی اتحادیه اروپا میگوید: «ترکیبی از بحرانها، از جمله درگیریهای نظامی جديد و ادامهدار، بیثباتی سیاسی، خشونت و سرکوب و شوکهای اقلیمی همگی در کنار هم باعث شده که میلیونها نفر در سال ۲۰۲۲ سرزمین خود را ترک کنند.»
حدود ۴۲ هزار نفر از متقاضیان پناهندگی در سال ۲۰۲۲ کودکان یا نوجوانانی هستند که بدون والدین خود به خاک اروپا رسیدهاند. این بالاترین رقم از سال ۲۰۱۶ تاکنون است و حدود دو سوم آنها اهل افغانستان و سوریه هستند.
رقم متقاضیان پناهندگی در سال ۲۰۲۲ شامل حدود چهار میلیون پناهجوی اوکراینی نمیشود که به دلیل شرایط استثنایی و تصمیم اتحادیه اروپا از طی روند اداری و طولانی درخواست پناهندگی معاف شدند.
آژانس پناهندگی اتحادیه اروپا در بخش دیگری از گزارش سالانه خود میافزاید: «تهاجم نظامی روسیه به اوکراین به یکی از بزرگترین و سریعترین بحرانهای پناهجویی از پایان جنگ جهانی دوم تاکنون منجر شد.»
این آژانس خاطرنشان میکند که در سال ۲۰۲۲ در مجموع حدود پنج میلیون نفر به کشورهای اتحادیه اروپا پناه بردهاند.
گزارش جدید آژانس پناهندگان اروپا کمتر از یک ماه پس از آن منتشر میشود که یک کشتی ماهیگیری حامل صدها پناهجو به مقصد اروپا در آبهای مدیترانه در نزدیکی یونان غرق شد که اکثر سرنشینان آن شهروند پاکستان بودند.
تنها ۱۰۴ سرنشین این کشتی که ۲۴ خرداد غرق شد، نجات یافتند و طبق آمارهایی که دولت یونان روز ۲۹ خرداد منتشر کرد تا آن زمان تنها جسد ۸۲ قربانی پيدا شده بود.
همزمان گزارشهایی منتشر شده است حاکی از این که گارد ساحلی یونان برخلاف قانون قایق پناهجویان را عمدا از خاک این کشور دور یا منحرف میکند. یونان اولین مقصد اروپایی پناهجویانی است که تلاش میکنند خود را با قایق از ترکیه یا شمال آفریقا به خاک اروپا برسانند.