ابراز نگرانی اتحادیه اروپا از بازداشت موقت سفیر بریتانیا در ایران؛ احضار سفیر

راب مک‌ایر، موقت سفیر بریتانیا در تهران

در پی اعلام خبر بازداشت موقت سفیر بریتانیا در تهران، جوزپ بورل، مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز یک‌شنبه ۲۲ دی، در این مورد ابراز نگرانی کرد و خواستار کاهش تنش‌ها شد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، او در توئیتی نوشت که «بسیار نگران بازداشت موقت سفیر بریتانیا در ایران هستیم. احترام کامل به کنوانسیون وین یک ضرورت است. اتحادیه اروپا خواستار کاهش تنش و ایجاد فضا برای دیپلماسی است.»

کمی پس از پیام جوزپ بورل، خبرگزاری‌های ایران خبر دادند که سفیر بریتانیا در تهران به دلیل «رفتار نامتعارف و حضور در تجمعات غیرقانونی» بعد از ظهر امروز به وزارت امور خارجه فراخوانده شده است.

خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران روز شنبه خبر داد که راب مک‌ایر، سفیر بریتانیا در تهران، که به گفته رسانه‌های ایران «در محل تجمع معترضان به شلیک موشک سپاه به هواپیمای مسافری حضور یافته بود»، بازداشت و پس از چند ساعت آزاد شد.

دومنیک راب، وزیر خارجه بریتانیا، تأکید کرده که بازداشت راب مک‌ایر «بدون دلیل و توضیح» بوده و «نقض فاحش قوانین بین‌المللی» محسوب می‌شود.

راب مک‌ایر، سفیر انگلیس در ایران، روز یک‌شنبه خود در توئیتی نوشت: «تاکید می‌کنم که من در هیچ تظاهراتی شرکت نکردم! من به مراسم یادبود افرادی که در سانحه ناگوار سقوط هواپیمای #PS752 بودند رفتم. طبیعیست که نسبت به کشته‌شدگان ادای احترام کنم، تعدادی از آنها بریتانیایی بودند. پس از ۵ دقیقه هنگامی که عده‌ای شروع به شعار دادن کردن محل را ترک کردم.»

او در توئیتی دیگر نیز می‌نویسد که «من نیم ساعت بعد از ترک محل دستگیر شدم. دستگیر کردن دیپلمات‌ها در هر کشوری غیرقانونی است. اظهارات وزیر امور خارجه بریتانیا را ملاحظه کنید.»

با این حال خبرگزاری‌های داخلی ایران خبر می‌دهد که سفیر بریتانیا قرار است روز یکشنبه توسط وزارت خارجه ایران «احضار و موضوع پی‌گیری شود».

در آخرین واکنش‌ها، عباس عراقچی ، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران، در توئیتی در پاسخ به پیام جوزپ بورل در مورد راب مک‌ایر نوشته است: «او بازداشت نشده بود بلکه به عنوان یک خارجی ناشناس در یک تجمع غیرقانونی دستگیر شده بود. هنگامی که پلیس به من اطلاع داد مردی را دستگیر کرده که ادعا می‌کند سفیر انگلیس است من گفتم چنین چیزی امکان ندارد! تنها بعد از مکالمه تلفنی‌ام با او، وی را شناسایی کردم و با تعجب فراوان فهمیدم که خود اوست. ۱۵ دقیقه بعد او آزاد شد.»

این سخنان در حالی بیان می‌شود که خبرگزاری‌های تسنیم و مهر مدعی شده‌اند که راب مک‌ایر «در تجمع معترضان حاضر شده و اقدام به سازماندهی و تحریک و هدایت برخی اقدامات رادیکال و ساختارشکنانه کرده بود».

مقامات جمهوری اسلامی همواره اعتراض‌های مردمی در ایران را به کشورهای خارجی از جمله آمریکا و بریتانیا نسبت می‌دهند.

تجمع معترضان به شلیک موشک سپاه به هواپیمای مسافری در تهران از مقابل دانشگاه امیر کبیر آغاز شد.