کمیسیون اروپا روز چهارشنبه ۲۷ اسفند پیشنهاد داد که برای کاهش محدودیتهای مسافرتی ناشی از شیوع ویروس یک مدرک جدید صادر شود و آن بخش از شهروندانی که واکسن زده، تست کرونا آنها منفی است و یا از بیماری کووید- ۱۹ بهبود یافتهاند با استفاده از این مدرک بتوانند آزادانه بین کشورهای عضو اتحادیه سفر کنند.
به گزارش آسوشیتدپرس قرار است این طرح در اجلاس بعدی سران اتحادیه اروپا که هفته آینده برگزار می شود مورد بحث قرار بگیرد.
ورا جورووا، نایب رییس کمیسیون اروپا در مصاحبه ای با رادیوی جمهوری چک گفت:«همه ما می خواهیم که فصل سفرهای تفریحی به موقع شروع شود. نمیتوان یک تابستان دیگر را از دست داد. گردشگری، فرهنگ و سایر خدماتی که به گردشگری متکی هستند به شدت آسیب دیدهاند. میلیونها نفر در این عرصهها شاغلند.»
آنچه که به «گذرنامه بهداشتی» شهرت يافته از هفتهها پیش در نهادهای تصمیم گیرنده اتحادیه اروپا مطرح شده ولی به نظر میرسد که موضوع اختلاف برانگیزی است.
کشورهای جنوب اروپا که مقاصد توریستی اصلی هستند و شرکتهای مسافرتی از مدتها پیش خواستار لغو برخی از محدودیتها بودهاند. ولی برخی دیگر از اعضای اتحادیه اروپا از جمله فرانسه میگویند چنین اقدامی عجولانه و در عین حال تبعیض آمیز است چون اکثر جمعیت کشورهای اروپایی هنوز واکسینه نشدهاند.
کمیسیون اروپا برای جلب موافقت کشورهای عضو پیشنهاد داده که برای آن بخش از شهروندانی که واکسن زده، نتیجه تست کرونا آنها منفی بوده و یا از بیماری کووید- ۱۹ بهبود یافتهاند به طور رایگان «مدرک دیجیتال سبز» (نوعی گذرنامه بهداشتی) صادر خواهد کرد.
اتحادیه اروپا در بخشی از بیانیه خود گفت:«مسافرت مردم به واکسن مشروط نیست. تمامی شهروندان اتحادیه از حق مسافرت آزاد در سراسر اتحادیه اروپا برخوردارند و این حق به زدن و یا نزدن واکسن مشروط نیست. مدرک دیجیتال سبز به استفاده از این حق کمک خواهد کرد چون علاوه بر تزریق واکسن، نتیجه تست منفی و یا بهبود یافتن از بیماری کووید را نیز شامل خواهد شد.»
طبق آمارهای مرکز اروپایی مقابله با بیماری های مسری تاکنون فقط ۵ درصد از جمعیت اتحادیه اروپا به طور کامل واکسینه شدهاند.
تاخیر در تولید و تحویل واکسنهای خریداری شده طی دو ماه اخیر این روند را کند کرده است. ولی کمیسیون اروپا کماکان تاکید دارد که می تواند هدف خود را که واکسینه کردن ۷۰ درصد از جمعیت تا پایان تابستان امسال است، اجرا کند.
کمیسیون اروپا گفت کشورهای عضو باید تمامی واکسنهایی را که از سوی آژانس دارویی اروپا تایید شده اند، تجویز کنند ولی درعین حال می توانند از واکسنهایی که روند بررسی آنها هنوز به پایان نرسیده از جمله واکسن روسی «اسپوتنیک وی» نیز استفاده کنند.
این نهاد در عین حال تاکید کرد که در طرح «مدرک دیجیتال سبز» با دقت فراوان از اطلاعات شخصی شهروندان محافظت خواهد شد و همزمان در یک نسخه کتبی و یک نسخه دیجیتال برای تلفن همراه صادر می شود.
کمیسیون اروپا امیدوار است که اجرای این طرح محدودیتهای مربوط به سفر به برخی از کشورهای عضو را کاهش دهد. این نهاد در گذشته به شش کشور اتحادیه اروپا از جمله بلژیک که در ماههای اخیر برای پذیرش مسافران از سایر کشورهای عضو محدودیتهای بسیار شدیدی وضع کرده اند هشدار داده که این مقررات به آزادی سفر که حق تمامی شهروندان اتحادیه است و بازار مشترک اروپا لطمه میزند.
در صورت موافقت سران کشورهای عضو اتحادیه با این طرح اجرای نهایی آن مشروط به رای پارلمان اروپاست.