مقامات اتحادیه اروپا برای کاهش ۶۶ درصدی واردات گاز روسیه در سال جاری میلادی برنامهریزی میکنند.
اروپا مشتری ۸۰ درصد از مقصد گاز صادراتی روسیه است. این کشور پارسال ۱۶۵ میلیارد متر مکعب گاز به ۲۷ عضو اتحادیه اروپا صادر کرد.
به گزارش سیانان، مقامات اتحادیه اروپا همچنین زمان رهایی از وابستگی به انرژی وارداتی از روسیه را «بسیار زودتر از ۲۰۳۰» برنامهریزی میکنند.
اتحادیه اروپا ۴۰ درصد گاز مصرفی خود را از روسیه تامین میکند و یک چهارم نفت، محصولات نفتی و همچنین ۴۶ درصد زغالسنگ اروپا از روسیه وارد میشود.
قرار است تصمیم کاهش چشمگیر واردات گاز و دیگر منابع انرژی روسیه در اجلاس اضطراری رهبران اتحادیه اروپا در روز پنجشنبه هفته جاری گرفته شود.
اورسلا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپایی، روز سهشنبه ۱۷ اسفند اعلام کرد «ما باید از وابستگی به نفت، گاز و زغالسنگ روسیه رها شویم. ما نمیتوانیم به یک تامینکننده انرژی که آشکارا ما را تهدید میکند، متکی شویم».
او تصریح کرد زمان آن رسیده است که آسیبپذیری خود را برطرف کرده و فورا در انتخاب منابع انرژی خود برای استقلال بیشتر وارد عمل شویم و یکی از گزینهها سرعت بخشیدن به منابع انرژیهای پاک است.
آژانس بینالمللی انرژی اخیرا در گزارشی گفته بود اروپا میتواند در سال جاری واردات گاز از روسیه را تا نصف کاهش دهد.
بیشتر در این باره: آمریکا نفت روسیه را تحریم کرد؛ بریتانیا تا پایان امسال واردات را «متوقف میکند»در این میان رابرت هابیک وزیر اقتصاد آلمان روز سهشنبه از کشورهای عضو اوپک خواست که تولید نفت خود را فورا افزایش دهند تا قیمت نفت کاهش یابد.
در پی تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، همچنین نصف شدن صادرات نفت روسیه بهدلیل تحریمهای غرب، قیمت نفت شاخص برنت در بازارهای جهانی صبح روز دوشنبه تا مرز ۱۴۰ دلار اوج گرفت. قیمت نفت در روز سهشنبه بیش از ۱۳۲ دلار بود که بیش از دو برابر اسفند پارسال است.
اوپک و کشورهای همپیمان به رهبری روسیه اوایل سال ۱۳۹۹ و با افت چشمگیر تقاضای جهانی نفت بهدلیل شیوع کرونا، تولید خود را حدود ۱۰ میلیون بشکه در روز کاهش دادند، اما با برچیده شدن محدودیتهای اجتماعی، دوباره بهصورت تدریجی به تولید خود اضافه کردند.
با اینحال، اعضای اوپک بهدلیل احتمال احیای برجام و بازگشت ایران به بازارهای جهانی نفت، بسیار کمتر از تعهد خود افزایش تولید داشتهاند.
بر اساس آمارهای اوپک، تولید نفت اعضای این سازمان در سال ۲۰۱۸ حدود ۳۱.۵ میلیون بشکه بود، اما ماه فوریه این رقم زیر ۲۸ میلیون بشکه در روز بود. بدون در نظر گرفتن افت ۱.۳ میلیون بشکهای تولید روزانه نفت ایران بهخاطر تحریمها و افت تولید نفت ونزوئلا، دیگر اعضای اوپک حداقل دو میلیون بشکه ظرفیت افزایش تولید روزانه نفت را دارند.
این در حالی است که اعضای اوپک تنها برنامه افزایش روزانه ۴۰۰ هزار بشکه تولید نفت را برای ماه آینده برنامهریزی کردهاند.
در این میان، آمریکا نیز روز سهشنبه واردات نفت و میعانات گازی روسیه را تحریم کرد. آمریکا روزانه ۷۰۰ هزار بشکه نفت از روسیه خریداری و بعد از پالایش، محصولات نفتی را به بازارهای جهانی صادر میکرد.
روسیه روزانه ۱۱ میلیون بشکه تولید نفت و میعانات گازی دارد که معادل ۱۱ درصد از نفت مصرفی جهان است. قبل از تهاجم روسیه به اوکراین، این کشور روزانه پنج میلیون بشکه نفت خام و سه میلیون بشکه میعانات و مایعات گازی همراه با محصولات نفتی صادر میکرد که این رقم هم اکنون نصف شده است.