در میان پرتکرارترین کلمات بهکاررفته در سخنرانیهای علی خامنهای در سالی که گذشت، واژۀ «باید» حرف اول را میزند. رهبر جمهوری اسلامی علاوهبر این، بارها از ضمیر شخصی «من» در نطقهای خود در سال ۱۴۰۲ استفاده کرده و به کاربرد مکرر واژههای «مردم»، «کشور» و «اسلام» بیشترین علاقه را نشان داده است.
تحقیقات گروه دادهکاوی رادیوفردا همچنین نشان میدهد که او در سخنرانیهای عمومی خود در سال گذشته، ۳۷۳ بار به واژۀ «دشمن» و ۲۹۹ بار به «آمریکا» اشاره کرده، اما از «چین» و «روسیه» یکبار هم نام نبرده است.
خامنهای همچنین بهطور متوسط در هر سخنرانی خود، هفت بار از واژۀ «دشمن» و پنج بار از واژۀ «آمریکا» استفاده کرده است.
از روز ۱۵ مهر ۱۴۰۲ (هفتم اکتبر ۲۰۲۳) با حملۀ گروه افراطی حماس – که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروه تروریستی شناخته میشود – به جنوب اسرائیل، بحران در خاورمیانه هم وارد مرحله تازهای شد. در همین مدت، رهبر جمهوری اسلامی دستکم ۱۴۹ بار واژۀ «فلسطین» و ۹۱ بار واژۀ «غزه» را در سخنرانیهای عمومی خود بهکار برده است.
او ۱۴۵ بار هم به اسرائیل اشاره کرده است؛ رقمی که از مجموع شمارش واژۀ «اسرائیل» و اشارات رهبر جمهوری اسلامی به دولت اسرائیل در قالب «صهیونیستها» و «رژیم/دولت/طرف صهیونیستی» حاصل شده است.
سال ۱۴۰۲ از نظر تعداد سخنرانی در مقایسه با سه سال پیش از آن، سالی پُرکار برای رهبر جمهوری اسلامی بود. وبسایت وابسته به «دفتر حفظ و نشر آثار»ِ علی خامنهای، متن ۵۵ سخنرانی عمومی او را منتشر کرده است.
بررسیهای رادیوفردا نشان میدهد که مفاهیم بهاصطلاح «ارزشی» و اشارات مذهبی نیز بارها در سخنرانیهای خامنهای در سال گذشته تکرار شدهاند، از جمله اشاره به «امام»، «شهادت»، «اسلام»، «خدا» و «قرآن» که به عنوان ۲۰ کلمۀ پرتکرار در ابر واژگان رهبر جمهوری اسلامی به ثبت رسیدهاند.
در متن ۵۵ سخنرانی خامنهای همچنین چشمانداز شرایط داخلی ایران در سال ۱۴۰۲ تا حدودی مشهود است، چنانکه برخی کلیدواژهها مانند «اقتصاد»، «مسئله»، «انتخابات»، «حکومت»، «نظام»، «سپاه»، «مشکل»، «حادثه»، «قضیه» و «بسیج» در اظهارات سال گذشتۀ او بارها به کار رفتهاند.
ایران در سال ۱۴۰۲ وضعیت نسبتاً ناپایداری را در حوزههای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی پشت سر گذاشت. این در حالی است که رهبر جمهوری اسلامی در سال گذشته تقریباً هفتهای یکبار تلاش کرد تا به مخاطبان خود اطمینان دهد، شرایط ایران از پیش از انقلاب ۱۳۵۷ بدتر نیست. خامنهای برای مقایسۀ وضعیت کشور پیش و پس از انقلاب و در اشاره به آخرین حکومت پادشاهی ایران، ۵۹ بار واژههایی مانند «پهلوی»، «شاه»، «رضا شاه» و «رضا خان» را به زبان آورده است.
گروه دادهکاوی رادیوفردا در ابرواژۀ تهیهشده حروف ربط، حروف اضافه، فعلها، ضمایر مختلف - بهجز ضمیر شخصی «من» - و واژههای کمتکرار را حذف کرده است.
همچنین کلمات با معنی یا مفهوم مشترک نیز با هم ترکیب شدهاند؛ برای نمونه، پرتکرارترین واژه در سخنرانیهای خامنهای یعنی واژۀ «باید» که ۱۰۰۲ بار ادا شده، تکرار ترکیبی از دو واژۀ «باید» با ۸۵۴ بار تکرار و «بایستی» با ۱۴۸ بار تکرار است. یا کلیدواژۀ «خدا» حاصل ترکیب کلمات «خدا»، «خداوند» و «پروردگار» است.
هر هفته دستکم یک سخنرانی
پنجاهوپنج سخنرانی در سال به معنای این است که رهبر جمهوری اسلامی دستکم هفتهای یکبار در یک رویداد عمومی سخنرانی کرده است.
بررسی آماری سخنرانیهای خامنهای در سال ۱۴۰۲ نشان میدهد که حجم سخنرانیهای او در ماههای آغازین و پایانی سال بیشتر است. بیشترین سخنرانیهای عمومی او در ماههای فروردین، اردیبهشت، دی و اسفند ثبت شده است. رهبر جمهوری اسلامی اما در ماههای تیر، مرداد و آذر کمتر از دیگر مواقع سال برای سخنرانی در انظار ظاهر شده است.
مجموع تعداد کلماتی که «دفتر حفظ و نشر آثار»ِ رهبر جمهوری اسلامی از سخنرانیهای عمومی او در سال ۱۴۰۲ پیاده کردهاند، بیش از ۱۶۱ هزار کلمه است.
رهبر ۸۵ ساله جمهوری اسلامی در دهۀ ۱۳۹۰ و تا پیش از شروع همهگیری بیماری کووید-۱۹، سالانه بهطور متوسط ۶۴ سخنرانی عمومی انجام میداد. اما بعد از همهگیری کرونا و تشدید محدودیتهای دفتر خامنهای برای دیدارهای عمومی، تعداد سخنرانیهای تلویزیونی او در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به کمتر از ۳۵ سخنرانی رسید.
اگرچه آمار سخنرانیهای خامنهای در سال ۱۴۰۲ هنوز کمتر از متوسط سالهای پیش از همهگیری کرونا است، اما دوباره روند صعودی پیدا کرده و مانند سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۴ به اوج رسیده است.
گزارشهای دادهمحور-تحقیقی
از رانت «دانشبنیان» با وعدۀ «آبادانی» ایران چه میدانیم؟از «طرح امین» برای حضور گسترده طلاب در مدارس ایران چه میدانیم؟هفت سال، ۴۳ هزار میلیارد؛ بارِ زیاندهی صداوسیما بر دوش کیست؟چگونه بنیاد «دفاع مقدس» بزرگترین موزهساز ایران شد؟