جان کری، وزیر خارجه آمریکا، روز سهشنبه در واکنش به خبر بازگشایی یک نیروگاه هستهای در کره شمالی، گفت که ایالات متحده و چین قطعا تحریمهای موجود علیه این کشور را به اجرا خواهند گذاشت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای کری که برای انجام گفتوگو با مقامات چینی در پکن به سر میبرد، اجرایی شدن همه جانبه تحریمها علیه کره شمالی از سوی آمریکا را حتمی خوانده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه اعلام کرده بود که کره شمالی احتمالا یک نیروگاه هستهای برای تولید پلوتونیم مورد نیاز در سوخت سلاحهای هستهای را بازگشایی کرده است. بنا بر گمانهزنی آژانس، کره شمالی تصمیم گرفته است تا تلاشهایش در تولید سلاحهای هستهای را گستردهتر کند.
قرار است که در نیروگاه مذکور از سوخت استفاده شده در راکتور مرکزی برای تولید پلوتونیوم استفاده شود.
یوکیا آمانو، دبیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در نشست شورای حکام آژانس گفته است که نشانههایی مبنی بر بازگشایی این نیروگاه وجود دارد. فعالیتهای مرتبط با یک راکتور پنج مگاواتی، گسترش تاسیسات مرتبط با سانتریفیوژها و غنیسازی و همچنین پردازش پولوتنیوم نشانههاییاند که آقای آمانو برای راهاندازی مجدد این نیروگاه ارائه داده است.
با این حال ازآنجایی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی نمیتواند به نیروگاههای کره شمالی بازرس بفرستد، تنها از طریق ماهواره فعالیتهای هستهای این کشور را رصد میکند. به همین دلیل آقای آمانو اضافه کرده است که راهی برای اطمینان کامل در مورد راهاندازی این نیروگاه وجود ندارد.
آقای آمانو میگوید مقابل این نیروگاه که یونگبوین نام دارد، از طریق ماهواره تردد وسایل نقلیه، تخلیه آب گرم، بخار و حمل و انتقال مواد دیده شده است.
کره شمالی کمتر از ده سال پیش، پیرو یک توافقنامه، مرکز تحقیقات هستهای یونگبوین را تعطیل کرد. با این حال از سال ۲۰۱۳ و پس از انجام سومین آزمایش اتمی، نوسازی آن را آغاز کرد.
در زمستان، جیمز کلپر، ادارهکننده اطلاعات ملی آمریکا، هشدار داده بود که کره شمالی میتواند در عرض چند هفته تا چند ماه تولید پلوتونیوم از سوخت راکتور را از سر بگیرد.
پلوتونیوم مناسب برای ساخت بمب اتم، معمولا پلوتونیومیست که از سوخت راکتور اتمی تهیه میشود.
یک موسسه تحقیقاتی کرهای/ آمریکایی مستقر در دانشگاه جان هاپکینز نیز هفته گذشته به بازگشایی مجددا این نیروگاه اشاره کرده و گفته بود که بر اساس تصاویر ماهوارهای به چنین نتیجهای رسیده است.
بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی آخرین بار در سال ۲۰۰۹ در کره شمالی بودند و پس از آن اجازه حضور آنها در این کشور لغو شد.
کره شمالی در حال حضار مشمول تحریمهای گستردهای از سوی آمریکا، اروپا، چین و همسایه جنوبیاش است.