محمد بن سلمان آل سعود، جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان سعودی که با سی سال سن جوانترین وزیر دفاع در جهان است، قرار است تا دو هفته دیگر سفری به ایالات متحده آمریکا انجام دهد و در این سفر با عالیرتبهترین مقامات این کشور و احتمالا باراک اوباما، رئیسجمهوری، دیدار و گفتوگو کند.
منابع آگاه که خواستهاند نامشان فاش نشود، روز جمعه به خبرگزاری رویترز گفتهاند که این سفر در میانه افزایش اختلافات میان این دو متحد قدیمی صورت خواهد گرفت.
وزیر دفاع عربستان سعودی همچنین تصمیم دارد با اشتون کارتر، همتای آمریکاییاش، و دیگر مقامهای بلندپایه نظامی و دفاعی آمریکا دیدار کند و احتمالا در خصوص مشکلات یمن با آنها گفتوگو کند. عربستان سال گذشته ائتلافی را برای حمله به یمن و مواجهه با شیعیان حوثی که تحت حمایت ایراناند، ترتیب داد.
رویترز مینویسد گفتوگوهای مقامهای دفاعی عربستان سعودی و آمریکا احتمالا حول مسائل روسیه نیز خواهد بود. ریاض در پی آن است که بشار اسد به طور کامل از قدرت کناره بگیرد و از مخالفان او در خاک سوریه حمایت نظامی میکند.
یکی از منابع آگاه گفته است که سفر ولیعهد عربستان به آمریکا برای روزهای ۲۵ام تا ۲۷ام خرداد برنامهریزی شده است. گذشته از واشینگتن، ولیعهد سعودی به نیویورک و لس آنجلس نیز سفر خواهد کرد تا با روسای چند شرکت تجاری گفتوگو کند.
با این حال کاخ سفید به رویترز گفته است که هنوز هیچ برنامهای به آنها اطلاع داده نشده است.
روابط آمریکا و عربستان سعودی، در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما در قیاس با قبل به سردی گرایید و عربستان و برخی دیگر از کشورهای حوزه خلیج فارس اوباما را بابت خروج از منطقه و افزایش حضور ایران در پی آن ملامت کردند. حصول توافق هستهای میان ایران و غرب یکی دیگر از مواردی بود که به تیرگی روابط آمریکا و کشورهای حوزه خلیج فارس دامن زد.
حضور عربستان در یمن نیز یکی از نکات مورد نگرانی آمریکاست. هفته گذشته سازمان ملل متحد در گزارشی عربستان را به لیست سیاه کشورهای ناقض حقوق کودکان در زمان جنگ افزود.
مورد دیگر گزارش کنگره آمریکا، تهیه شده در سال ۲۰۰۲، از رویداد یازدهم سپتامبر است. گزارشی که در ۲۸ صفحه به نقش عربستان سعودی در این فاجعه میپردازد و بنا به خواسته برخی نمایندگان باید امکان این را داشته باشد که در اختیار خانواده قربانیان این فاجعه قرار گیرد و آنها بتوانند مسببان را در دادگاه محاکمه کرده و تقاضای غرامت کنند.
عربستان سعودی پس از انتشار این خبر اعلام کرد که اگر چنین اتفاقی بیفتد، اموال میلیاردی خود را از آمریکا خارج میکند تا در معرض مصادره قرار نگیرد و این امر اقتصاد جهان را دستخوش بیثباتی خواهد کرد.
با آنکه باراک اوباما میگوید این طرح را وتو میکند، اما روز ۲۸ اردیبهشت ماه، سنای آمریکا به آن رای داد، طرحی که به خانواده قربانیان اجازه میدهد تا عربستان را به پای میز محاکمه بکشانند.
محمد بن سلمان آل سعود در تلاش است تا وابستگی اقتصادی این پادشاهی به نفت را خاتمه دهد. وی که از سوی پدرش اختیار تام دارد، تصمیم دارد تا اقتصاد این کشور را تا سال ۲۰۳۰ از وابستگی به نفت برهاند و به اقتصاد خصوصی بهای بیشتری دهد.
محمد بن سلمان و محمد بن نایف، ولیعهدان سعودی، پیشتر در بهار سال گذشته در کاخ سفید با باراک اوباما دیدار کرده بودند، دیداری که در سفر آقای اوباما به ریاض تجدید شد.