حسن روحانی چهارشنبه به عمان می‌رود

حسن روحانی٬ رئیس جمهور ایران

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران چهارشنبه ۲۱ اسفند در سفری دو روزه به منظور بحث بر سر همکاری‌های دوجانبه و تنش‌ها در منطقه خاورمیانه، به مسقط پایتخت عمان خواهد رفت.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این خبر را علی اکبر سیبویه سفیر جمهوری اسلامی ایران، دوشنبه ۱۹ اسفندماه در کنفرانسی خبری در مسقط اعلام کرد.

ایران و عمان برخلاف دیگر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، از روابط خوب و با ثباتی با یکدیگر برخوردارند.

آقای سیبویه در کنفرانس خبری خود گفته است که سفر روحانی به مسقط در پاسخ به دعوت سلطان قابوس بن سعید پادشاه عمان صورت می‌گیرد که در جریان سفر شهریور ماه گذشته او به تهران مطرح شده است.

او افزود که روحانی و سلطان قابوس در زمینه‌هایی همچون «روابط دو جانبه و راه‌های توسعه آن و همچنین راه‌های بازگرداندن امنیت و ثبات به منطقه با یکدیگر بحث و تبادل نظر خواهند کرد.»

سفیر ایران در مسقط ادامه داد: «آن‌ها همچنین درباره بحران سوریه، راه‌های مسالمت آمیز پایان دادن به آن و خروج تروریست‌های خارجی از سوریه، گفت‌و‌گو خواهند کرد.»

سفر روحانی به عمان پس از آغاز تنش در شورای همکاری خلیج فارس در پی از تصمیم عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی در فراخواندن سفرای خود از قطر صورت می‌گیرد.

آقای سیبویه در پاسخ به سوالی در این باره گفت: «این‌ها مشکلات داخلی شورای همکاری است که ربطی به ما ندارد.»

او ابراز امیدواری کرد که «کشورها و ملت‌های منطقه با صلح و امنیت در کنار یکدیگر زندگی کنند» و افزود: «ما در پی توسعه روابط دوستانه هستیم؛ چه در داخل شورای همکاری چه میان اعضای این شورا با ایران.»

روحانی دومین رئیس جمهوری ایران پس از محمود احمدی نژاد است که از زمان پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ به عمان سفر می کند.

علاوه بر مسائل سیاسی، دو کشور در تلاشند تا حجم مبادلات بازرگانی خود را که سال گذشته میلادی به یک میلیارد دلار رسید، افزایش دهند.

علی اکبر سیبویه در این باره گفت: «درها برای سرمایه گذاری های مشترک به طور کامل گشوده خواهد شد.»

او همچنین از افزایش «۱۰ میلیارد دلاری سرمایه گذاری‌های مشترک ایران و عمان تا پایان سال جاری میلادی» خبر داد.

آقای سیبویه گفت: «ایران در سال جاری چهار میلیارد دلار در بندر عمانی الدقم در پروژه‌هایی شامل تولید صد مخزن بزرگ نفت و گاز ایرانی آماده شده برای صادرات، سرمایه گذاری خواهد کرد.»

سفیر ایران در عمان همچنین از پروژه‌هایی در بندرهای صلاله و صحار و همچنین برپایی دو کارخانه داروسازی و یک بیمارستان با ظرفیت ۴۰۰ تخت خبر داد.

سیبویه افزود: «سرمایه گذاری های عمان در ایران شامل طرح‌هایی در زمینه‌های آموزش، پتروشیمی و استخراج نفت می‌شود که ارزش آن به چهار میلیارد دلار می‌رسد.»

او خاطر نشان کرد: «احداث خط لوله انتقال گاز ایران به پادشاهی عمان تا دو سال دیگر به پایان خواهد رسید.»

آقای سیبویه بدون بیان جزئیات گفت طرحی برای مرتبط کردن دو کشور ایران و عمان از راه یک پل بر فراز تنگه هرمز وجود دارد.

او تاکید کرد: «ایران می‌خواهد در کنار کسانی بایستد که در روزهای سختی صادقانه در کنارش ایستادند. به علاوه این که نزدیک کردن دیدگاه های ایران با گروه ۵+۱ تا حدود زیادی مرهون و مدیون سلطان قابوس است.»

گروه ۵+۱ که از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان تشکیل شده، طرف مذاکرات هسته‌ای با ایران است. حدود ۶ ماه پیش دو طرف به توافق هسته‌ای اولیه و موقت دست یافتند که برپایه آن در مقابل تعلیق بخشی از فعالیت‌های هسته‌ای تهران، تحریم‌های بین‌المللی اعمال شده بر ایران، کاهش یابد.

عمان در سال های اخیر، نقش میانجی میان ایران و غرب را ایفا کرده است.

سلطان قابوس پادشاه عمان، شهریور ماه گذشته در سفری دو روزه، به تهران رفته بود. خبرهای غیر رسمی حکایت از آن داشت که سفر سلطان قابوس به منظور میانجی‌گری میان ایران و آمریکا به تهران بوده است.

مقام های عمانی به این اخبار واکنشی نشان ندادند. اما محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران یک هفته پس از سفر سلطان قابوس به تهران تایید کرد که در این سفر، موضوع آمریکا یکی از مسائل در گفت‌وگوها و دیدارهای دوجانبه بوده است.

عمان تاکنون در چند نوبت میانجی آزادی زندانیان میان ایران و آمریکا شده است.

از سویی در پایان سفر دو روزه پادشاه عمان و هیئت همراه او به تهران، بیژن زنگنه، وزیر نفت، از انعقاد یک تفاهم‌نامه برای صادرات گاز ایران به این کشور پادشاهی خبر داد.

آقای زنگنه در این باره گفت: «براساس قيمت امروز، بيش از ۶۰ ميليارد دلار ارزش گازی خواهد بود كه قرار است از ايران به عمان صادر شود. طبق عمر متعارف قراردادهای گازی، عمر اين قرارداد ۲۵ سال خواهد بود.»