ادامه درگيری ها در سوريه؛ هزاران پناهجو به ترکيه گريختند

پناهندگان سوری در جیلان‌پینار ترکیه، ۱۸ آبان ۹۱

سازمان ملل می‌گوید روز پنج‌شنبه و جمعه گذشته، ۱۷ و ۱۸ آبان، حدود ۹ هزار شهروند سوری از صحنه جنگ در این منطقه گریختند و به ۱۲۰ هزار پناهنده‌ای پیوسته‌اند که در اردوگاه‌هایی در ترکیه مستقر شده‌اند.
خبرگزاری رویترز گزارش داده است پناهندگانی که از سوریه به ترکیه گریخته‌اند، می‌گویند نگران حمله هوایی نیروهای دولتی سوریه هستند.

طبق این گزارش، روز شنبه ۲۰ آبان، دو روز بعد از این‌که شهر مرز راس‌العین به دست مخالفان حکومت بشار اسد افتاد و در حالی که هنوز صدای شلیک تفنگ و انفجار خمپاره از این شهر شنیده می‌شد، گروهی از پناهندگان با هر آنچه از اسباب و دارایی‌ها که می‌توانستند به دنبال خود بکشند، از مرز ترکیه عبور کردند. آنان در عین حال همچنان نگران بودند حمله هواپیماها و هلی‌کوپترهای نیروهای دولتی تمام نشده باشد.
غسان العون، یک مرد سوری ۴۰ساله که چند روز پیش با ۲۳ نفر از بستگان خود به شهر جیلان‌پینار در آن سوی خط مرزی گریخته، می‌گوید تا وقتی جنگ کاملا متوقف شود و همه آرام بگیرند، این‌جا می‌مانیم.

او می‌گوید: امیدوارم هواپیماهایشان را نیاورند. ما نگران هواپیماهایشان هستیم.

یک خبرنگار رویترز گزارش داده که پرچم مخالفان بشار اسد در شهر راس‌العین به اهتزاز در آمده و از صبح روز شنبه می‌شد شورشیان را دید که آزادانه و در حالی که اسلحه به دوش انداخته‌اند، با وانت‌های روباز تردد می‌کنند.

در عین حال یک شاهد عینی در جیلان‌پینار به رویترز گفته است که با غروب آفتاب، خمپاره‌های متعددی در نزدیکی راس‌العین فرود آمد و گلوله‌باران هم شدت گرفت.

شورشیان ارتش آزاد سوریه در طی ماههای اخیر ادعا کرده بودند که این شهر را در اختیار گرفته‌اند ولی هر بار این شهر توسط نیروی هوایی حکومت بشار اسد بمباران شد یا به محاصره نیروهای دولتی در آمد.

احمد، یک نوجوان سوری که تازه از داخل یک سوراخ در سیم‌خاردارهای مرزی گذشته و وارد ترکیه شده است، می‌گوید: درگیری‌ها متوقف شده ولی این موقتی است. سربازان اسد برمی‌گردند. هلی‌کوپترهای آنها داشتند این‌جا دور می‌زدند تا محل‌هایی را که سربازان ارتش آزاد سوریه در آن مستقر شده‌اند، تشخیص دهند.

مهدی، دوست احمد، می‌گوید: سعی‌مان را می‌کنیم که همین‌جا در جیلان‌پینار بمانیم ولی اگر نتوانیم، مجبوریم برگردیم. اما از هلی‌کوپترهایی که می‌آیند می‌ترسیم.

با فرا رسیدن زمستان، ورود پناهندگان به ترکیه مایه نگرانی شده و می‌تواند مایه افزایش درخواست‌ها برای ایجاد یک منطقه حائل در خاک سوریه شود؛ منطقه‌ای برای اسکان پناهندگان و کمک‌کردن به شورشیان در جنگی که نیروهای مخالف بشار اسد می‌گویند تاکنون ۳۸ هزار نفر در آن کشته‌اند.

با افزایش انتقادها به قدرت‌های جهانی بابت این‌که هنوز نتوانسته‌اند درباره سوریه اقدامی کنند، ترکیه می‌گوید در حال بررسی این موضوع است که در مقابل افزایش خشونت‌ها، از متحدان خود در ناتو بخواهد موشک‌های زمین‌به‌هوای پاتریوت را در مرزش با سوریه مستقر کنند.

چنین اقدامی از سوی ترکیه می‌تواند گامی به سوی وضع منطقه پرواز بر فراز سوریه باشد.
کردها و تنش بین سوریه و ترکیه
بحران پناهندگان و خطر بالاگرفتن خشونت‌ها، چالشی برای نیروی نظامی ترکیه و منابع آن در منطقه‌ای است که در عین حال دارد با مبارزان کرد که اخیرا جان تازه‌ای گرفتند نیز مقابله می‌کند.

احمد آیدین، فرماندار سرت، گفته است که روز شنبه ۱۷ سرباز ترک در سقوط هلی‌کوپتر بر اثر وضعیت هوایی بد در کوه هرکول در منطقه پرواری در جنوب‌شرقی استان سرت کشته شده‌اند.
به گفته او این کشته‌شدگان، عضو نیروی ویژه ژاندارمری ترکیه بوده‌اند و هیچ کس از این پرواز جان به در نبرده است.

از تابستان امسال، در جنوب‌شرقی ترکیه حمله‌های نیروهای پ.ک.ک (حزب کارگران کردستان که در ترکیه غیرقانونی شمرده می‌شود) افزایش پیدا کرده است.

روز جمعه مقامات ترکیه گفتند جت‌ها و هلی‌کوپترهایشان ۴۲ شبه‌نظامی را در مرز با ایران و عراق هدف گرفته و کشته‌اند.

آنکارا سوریه را به تجهیز پ.ک.ک متهم کرده است.

عبدالله گل،رئیس جمهوری ترکیه، در یک بیانیه گفت: میل دارم یک بار دیگر یادآوری کنم کسانی که فکر می‌کنند می‌توانند دولت و ملت ما را با ترور مقهور کنند و بی‌ثباتی ببینند، و اتفاقات سیاسی در منطقه و در همسایگی ما را به عنوان یک فرصت می‌بینند، عمیقا در اشتباه‌اند و پشیمان خواهند شد.

رویترز در گزارشش آورده است: کردهای سوریه تلاش کرده‌اند از خشونت‌هایی که مخالفت‌ها با بشار اسد جرقه آن را زده، مبری بمانند. ولی در سه ماه گذشته، ارتش آزاد سوریه که عمدتا مسلمانان عرب سنی‌مذهب هستند، پایگاه‌های سوری در مجاورت مرز ترکیه را به تصرف خود در آورده‌اند و به سمت منطقه مرکزی کردهای سوریه در شمال‌شرقی پیش می‌روند.