آغاز درگیریهای شدید میان نیروهای هوادار بشار اسد و شورشیان در حلب پیش از آنکه زمان آتشبس «انساندوستانه» موقت میان دو طرف به پایان برسد، مانع از خروج مجروحان به دام افتاده در منطقه تحت منازعه از سوی امدادگران سازمان ملل شده است.
این آتشبس از روز پنجشنبه و از طرف روسیه، متحد دولت سوریه آغاز شده بود.
به گزارش روز شنبه (دوم آبان) خبرگزاری فرانسه به نقل از دیدهبان حقوق بشر سوریه، مسکو «وقفه یکجانبه انساندوستانه» خود در بمباران حلب را روز شنبه برای سومین روز تمدید کرد اما با آغاز دوباره درگیری شدید در جبهههای زمینی داخل شهر حلب، روسیه نیز از روز یکشنبه تمدید جدیدی برای وقفه در بمبارانهای خود اعلام نکردهاست.
این گزارش میافزاید که روز یکشنبه، حملات هوایی دولت سوریه و هواپیماهای روسی شماری از مواضع شورشیان در غرب و شمال حلب را هدف قرار داده است.
در همین حال، خبرنگار خبرگزاری فرانسه که در منطقه شرقی حلب که در اختیار شورشیان قرار دارد، از شنیده شدن صدای تبادل آتش خمپاره و گلوله خبر داده است.
گزارشها حاکی از زخمی شدن سه نفر از شورشیان در منطقه تحت کنترل شورشیان در ناحیه صلاحالدین و المشهد است.
ساکنان و شورشیان سنگرگرفته در حلب به درخواستهای روسیه و سوریه برای خروج از منطقه پاسخ مثبت ندادهاند و با وجود بمباران شدید چندروزه، کماکان در این شهر باقی ماندهاند.
با آنکه ارتش اعلام کرده بود هشت تونل را برای خروج امن ساکنان حلب باز کرده، به جز تعدادی اندکشمار، کسی از شهروندان و شورشیان حاضر به خروج از منطقه نشده است.
تلاش شماری از اعضای کمیتههای مردمی که از مناطق تحت کنترل نیروهای بشار اسد برای انتقال مجروحان وارد منطقه شرقی حلب شدهاند نیز به شکست منجر شده است.
رسانههای سوریه و مقامهای روسی، شورشیان را به جلوگیری از خروج مردم و استفاده از آنها به عنوان سپر دفاع انسانی متهم میکنند.
از زمان آغاز حمله به حلب برای آزادی مناطق شرقی آن از دست مخالفان، دستکم دو هزار غیرنظامی زخمی و ۵۰۰ نفر کشته شدهاند.
یکی از مقامهای رسمی سازمان ملل به خبرگزاری فرانسه گفته با آنکه این سازمان امیدوار بود بتواند در مدت آتشبس، مجروحان را به محلی امن انتقال دهد، اما این اتفاق نیفتاده است، چرا که امدادگران این سازمان تضمینهای امنیتی لازم را دریافت نکردند.
دیوید سوانسون، سخنگوی دفتر انساندوستانه سازمان ملل افزوده یکی از مشکلات بر سر دریافت تضمینهای امنیتی، وجود گروههای متعدد و مختلف درگیر در منطقه مورد مناقشه است.
سازمان ملل متحد پیش از این از روسیه خواسته بود زمان آتشبس را افزایش دهد تا امدادگران این سازمان بتوانند مجروحان را خارج کنند.
از هفتم ژوئیه سال جاری هیچ کمک انساندوستانهای وارد حلب نشده و بان گیمون، دبیرکل سازمان ملل نسبت به اتمام ذخیره غذایی در این شهر تا آخر ماه جاری هشدار داده است.
همزمان با متهمکردن شورشیان به سوءاستفاده از آتشبس از سوی مقامهای روسیه، مسکو اعلام کرده که برای در هم شکستن شورشیان، قصد دارد از منطقه غربی وارد منطقه شود.
روسیه که از مهمترین همپیمانان بشار اسد محسوب میشود، از ماه سپتامبر عملیات نظامی در این کشور را آغاز کرده است.
دیمیتری پشکوف، سخنگوی کاخ کرملین اعلام کرده که مداخله این کشور در جنگ داخلی سوریه، برای «آزادکردن» این کشور و نگهداشتن اسد در قدرت است.
شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز روز جمعه خواستار بررسی همهجانبه و دقیق حوادث حلب و توقف بمباران این شهر شده بود.
همزمان کاخ سفید نیز آنچه «تمرد» رژیم اسد از هنجارهای بینالمللی و سه بار استفاده از جنگافزار شیمیایی علیه مردم خود در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ نامیده را محکوم کرده است.