اواخر سال ۲۰۱۲ بود که خبری تکاندهنده بسیاری از مردم هند را به خیابانها کشاند و تظاهرات خشمگین آنان را موجب شد: یک دختر دانشجوی ۲۳ ساله، در ساعت ۹:۳۰ شب در اتوبوسی در حال حرکت در خیابانهای دهلی مورد تجاوز گروهی قرار گرفته بود. مهاجمان او و دوستش را با میلهای آهنی مورد ضرب و شتم قرار داده و بدن نیمهجان آنها را از اتوبوس بیرون پرتاب کردند. دختر جوان کمتر از دو هفته بعد به دلیل جراحاتش جان باخت؛ اعتراضات ـ ملی و بینالمللی ـ به عدم امنیت زنان در خیابانهای هند اما ادامه یافت زیرا حادثه دهلی تنها یکی بود از نمونههای بسیار.
به نوشته روزنامه «تایمز آف ایندیا» در فاصله سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۳، به طور متوسط در هر ۳۰ دقیقه یک تجاوز جنسی در کشور هند رخ دادهاست که در ۹۰ درصد موارد متجاوزان از خویشان، همسایگان یا دیگر آشنایان قربانی و یک سوم قربانیان نیز زیر سن قانونی (۱۸ سال) بودهاند.
از میان این پروندهها، ۷۷ درصد آنها بدون مجازات عاملان مختومه شد؛ اتفاقی که بسیاری از معترضان خشمگین هندی و ناظران خارجی آن را به فساد پلیس و ناکارآمدی سیستم قضایی هند نسبت میدهند اما برخی معتقدند ریشه اصلی این بحران را باید در فرهنگ و جامعه هند جستجو کرد.
یکی از این افراد، رام دیویننی فیلمساز و نویسنده هندی است که متاثر از ماجرای دردناک دهلی و نمونههای مشابه، کتاب مصوری به نام «پریا شاکتی» [به معنی قدرتِ پریا] خلق کرده؛ کتابی که قهرمان آن قربانی تجاوز میشود اما با کمک خدایان هندو نیروی خود را باز مییابد تا به دفاع از خود و بقیه قربانیان برخیزد. این کتاب که برای نوجوانان هندی تهیه شده به گفته تهیهکنندگان آن بناست با استفاده از اصول و نمادهای دین هندو به خوانندگانش ایستادن در مقابل «پدرسالاری، زنستیزی و بیتفاوتی» را بیاموزد.
این کتاب که سازمان مردمنهاد «آپنه آپ» نیز در تهیه آن مشارکت کردهاست، داستان «پریا» را روایت میکند؛ دختری کوچک که آرزو دارد معلم شود اما توسط والدینش به دلیل فقر از رفتن به مدرسه بازمیماند. پریا علاقه و ایمان سفت و سختی به یکی از خدایان مونث هندو به نام «پراواتی» دارد، در نتیجه هنگامی که در نوجوانی قربانی تجاوز میشود، «پراواتی»، خشمگین از بلایی که روی زمین بر سر زنان میآید تصمیم میگیرد دست به کار شود.
«پریا» که به دلیل «بیآبرویی» از خانه والدینش طرد شده، به خواست پراواتی سوار بر ببری بزرگ به دهکدهاش باز میگردد تا مجرمان را به مجازات برساند و مردم را وادارد رفتارشان را با زنان تغییر دهند.
در بخشهایی از این کتاب که میتوان آن را به صورت رایگان روی اینترنت مشاهده کرد، ماجرای تعدادی از قربانیان تجاوز از گوشه و کنار هند با صدای خودشان روایت میشود.
نویسنده این اثر میگوید: «من با قربانیان تجاوز گروهی در سراسر هند مصاحبه کردهام و همه آنها به من گفتهاند امیدی به عدالت ندارند... همه فکر میکنند آنها باید از آنچه بر سرشان آمده شرمسار باشند و بیشتر آنها در ترسی مداوم از کشته شدن زندگی میکنند. این دلیلِ دور باطل فعلی است؛ مردانی هستند که با خیال راحت مرتکب تجاوز میشوند زیرا میدانند که از مجازات معاف خواهند ماند».
بهرغم نگرانی شدید نهادهای بینالمللی در مورد افزایش چشمگیر آمار تجاوز در هند، دولت این کشور معتقد است این آمار، جدید نیست و این افزایش تعداد گزارشها صرفاً به این باز میگردد در سایه قوانین سفت و سختی که پس از فاجعه دهلی وضع شد ـ و به اعدام مجرمان انجامید ـ زنان بیشتری جرات میکنند پا پیش بگذارند. فعالان اما میگویند آمار فعلی در بهترین حالت ۱۰٪ تعداد قربانیان واقعی را نشان میدهد.
قربانیانی که خاموش میمانند
نه تنها در هند، که در بقیه جهان نیز بسیاری از قربانیان تعرض جنسی در مورد آنچه بر سرشان آمده سکوت میکنند زیرا از انتقام متجاوز و یا تحقیر و انگشتنما شدن وحشت دارند. قربانیان تجاوز در هند در بسیاری از مواقع از این میترسند که با فاش شدن ماجرا دیگر کسی خواستار ازدواج با آنها نباشد و بهعلاوه خانوادهها نیز اغلب به علت «بیآبرویی»، قربانیان تجاوز را در میان خود نمیپذیرند.
مانند بسیاری از جوامع دیگر، فرهنگ هند نیز به شدت پدرسالار است و در آن فرزندان پسر بر فرزندان دختر اولویت دارند. بر مبنای سنتهای هندی، پسران زندهنگهدارنده نام خانوادگی و منبع ثروت و سربلندی محسوب میشود در حالی که دختران را باید پس از تامین جهیزیهای کلان به خانه شوهرانشان فرستاد.
از سوی دیگر با مدرنتر شدن جامعه و حضور زنان در عرصه اجتماع برای کار و تحصیل، بخشهای سنتگراتر از جامعه این حضور را برنمیتابد و نسبت به آن واکنش نشان میدهد. در نتیجه عجیب نیست که بسیاری از چهرههای محافظهکار در هند «طرز لباس پوشیدن» زنان و حضور آنها در خارج از خانه در ساعات «نامناسب» را عامل «تحریک» متجاوزان میدانند و معتقدند «رفتار» زنان یکی از دلایل بروز تجاوز است. نویسنده کتاب «پریا شاکتی» به یاد میآورد که یک افسر پلیس در مورد قربانیِ حادثه دهلی گفته بود: «هیچ دخترِ خوبی این ساعت از شب تنها در خیابان نمیماند».
بهعلاوه بیش از نیمی از جمعیت هند زیر سی سال سن دارند و از این تعداد بسیاری از آنها در فقر شدیدی زندگی میکنند؛ فقری که محرومیت از تحصیل و بیکاری را با خود میآورد و مردان جوان هندی را رو به رفتارهای خشن و مخرب سوق میدهد. نظام طبقاتی موجود در هند نیز ـ که افراد را به «کاست»های گوناگون تقسیم میکندـ نه تنها به این فقر و محرومیت دامن میزند که تأثیری مستقیمتر بر مسئله خشونت علیه زنان دارد.
بر اساس این نظام، افرادی که در خانوادههای منتسب به کاستی مانند «دالیت» متولد میشوند، «نجس» به شمار میآیند و افراد طبقات بالاتر از آنها دوری میکنند. بر اساس برخی آمار در تعداد قابل توجهی از تجاوزات صورت گرفته در مناطق غیرشهری، قربانیان به این طبقه و یا سایر طبقات پایین اجتماعی تعلق دارند در حالی که متجاوزان از طبقات بالاتر هستند. به این ترتیب سواستفاده از بدنِ «فرودست» جرمی است که به علت جایگاه بالاتر متجاوز، رسیدگی به آن با کارشکنیهای سیستماتیک مواجه میشود و به احتمال بسیار بیمجازات میماند.
در بحبوحه جنایت دهلی، یکی از مقامات ارشد ایالت اوتار پرادش جملهای به زبان آورد که جنجال رسانهای قابل توجهی به راه انداخت. او در یک نشست انتخاباتی گفت: «خب پسرها همین هستند دیگر، گاهی هم اشتباه میکنند».
با وجود تدابیری که دولت مدعی است برای نجات هند از این «رسوایی اجتماعی» اندیشیده، اظهارنظرهایی از این دست نشان میدهد که این کشور هنوز راه درازی برای ریشهکن کردن بحران در پیش دارد؛ «پریا شاکتی» شاید قدمی کوچک در همین راه به حساب بیاید.