معضل داعشی‌هایی که به اروپا بازمی‌گردند

کلود مونیکه، مامور پیشین سازمان اطلاعات فرانسه و مدیر فعلی «مرکز استراتژیک امنیت و اطلاعات در اروپا» است. او در گفت‌وگو با رادیو فردا نحوه انجام عملیات روز چهارشنبه به دفتر هفته‌نامه فکاهی شالی ابدو را تشریح کرده‌است. بر اثر این عملیات تروریستی که مرگبارترین عملیات در نیم قرن اخیر در فرانسه بوده‌است، در یک مرحله، دوازده نفر، از جمله چهار کاریکاتوریست معروف این کشور کشته شدند.

رادیو فردا: تصاویر منتشر شده نشان می‌دهد که دو عامل این حمله تروریستی خیلی خونسرد و حرفه‌ای جان قربانیانشان را گرفتند. از نظر تکنیک نظامی مشخصات بارز این عملیات چه بوده است؟

کلود مونیکه: نخست این که آنها با برنامه‌ریزی کامل این عملیات را انجام دادند. زمان کمی از انتقال هفته‌نامه به آدرس جدید می‌گذرد و آنها این آدرس را بدست آورده بودند و می‌دانستند که هر چهارشنبه‌صبح جلسه هیات تحریریه با شرکت تمام اعضا برگزار می‌شود. نکته دیگر این که آنها در انجام این کار مصمم و با اراده بودند و متاسفانه باید بگویم که از لحاظ تکنیک آدم‌کشی خیلی حرفه‌ای عمل کردند.

آنها آموزش این کار را دیده بودند و به اندازه کافی تمرین داشتند. متاسفانه این یک عملیات موفقیت‌آمیز بوده چرا که مراحل آماده‌سازی و انجام آن به خوبی پیش رفته‌است.

فرق حمله به شارلی ابدو با بقیه حملات تروریستی چند سال گذشته چیست؟ حملاتی که عاملانش مثل محمد مراح از سوریه و عراق بازگشتند.

عملیات محمد مراح در مقایسه با این عملیات، عملیات بسیار ساده‌ای بود. او برای نخستین قربانی‌اش که یک نظامی بود تله گذاشت و بعد او را کشت. در دومین عملیاتش دو نظامی دیگر هم که در حال استفاده از عابربانک بودند از پشت هدف گلوله قرار داد و کشت.

در آخرین عملیات به مدرسه یهودیان رفت و به کودکان حمله کرد. محمد مراح مانند برادران کواشی خطرناک بود و همچنین مصمم در کشتن افراد، ولی تفاوت اینجاست که او تجهیزات و امکانات عاملان عملیات روز چهارشنبه را نداشت. عملیات حمله به شارلی ابدو پیچیده بود. اشتباه یکی از تروریست‌ها این بوده که کارت شناسایی‌اش را در خودرو جا گذاشت.

تعداد زیادی از شهروندان کشورهای غربی به گروه خلافت اسلامی پیوستند و هم‌اکنون در عراق و سوریه در حال جنگیدن هستند. بازگشت این افراد به کشورهای محل تولدشان می‌تواند مشکلات امنیتی زیادی ایجاد کند. به چه نحوی باید با این افراد برخورد کرد؟

بر اساس داده‌های سازمان‌های مختلف اطلاعاتی در حال حاضر در عراق و سوریه حداقل دو هزار و پانصد شهروند غربی که اکثر آنها اروپایی‌اند مشغول جنگیدن هستند. باید اشاره کنم که بیشتر این افراد در سوریه هستند. از سوی دیگر روند رفتن جوانان اروپایی به عراق و سوریه ادامه دارد. به طور مثال هفته‌ای کم و بیش پانزده نفر از فرانسه و دو نفر از بلژیک به سوریه می‌روند. برخی از این افراد کشته شدند و به احتمال قوی تعدادی از آنها بر اثر جنگ‌های زمینی و یا بمباران هواپیماهای جنگنده نیروهای ائتلاف کشته خواهند شد.

بازگشت این افراد یک خطر جدی برای امنیت اروپاست. بر اساس تدابیر امنیتی و حفاظتی باید تمام این افراد را بدون هیچ استثنایی به زندان فرستاد. می‌بایست مسئولیتی که داشتند و همچنین درجه خطرشان مشخص شود. همچنین پیش از بررسی کامل پرونده نباید اجازه بازگشت این افراد به جامعه را داد. ما تجربه مهدی نموش هم داریم، کسی که سه ماه پس از بازگشتش از سوریه چهار نفر را در موزه یهودیان شهر بروکسل کشت.