کانون مدافعان حقوق بشر به ریاست شیرین عبادی در ادامه گزارشهای ماهانه خود از وضعیت حقوق بشر در ایران «برخی نهادهای حکومتی» جمهوری اسلامی، از جمله دستگاههای امنیتی را متهم کرد که «بر تخریب نهادهای مدنی تمرکز کردهاند.»
این سازمان حقوق بشری همچنین برخی نهادهای زیرمجموعه دولت حسن روحانی را متهم کرد که به «مانعی» بر سر راه فعالیتهای قانونی نهادهای مردمی تبدیل شدهاند و از دولت خواست درصدد تقویت این نهادها برآید.
کانون مدافعان حقوق بشر روز یکشنبه ۲ آذر در گزارش آبان ماه خود اعلام کرد: «با وجود تأکید حاکمیت و به طور مشخص دولت جمهوری اسلامی ایران که کار مردم به خودشان واگذار شود، نه تنها این امر محقق نشدهاست بلکه برخی نهادهای حکومتی از جمله دستگاههای امنیتی، نه تنها به مانعی بر سر راه تحقق آن تبدیل شدهاند بلکه بر تخریب نهادهای مدنی نیز تمرکز کردهاند.»
به گزارش وبسایت کانون مدافعان حقوق بشر، این سازمان حقوق بشری، بسته ماندن انجمن صنفی روزنامهنگاران و کانون مدافعان حقوق بشر، بازجویی از نرگس محمدی، بازداشت مهدیه گلرو و سایر معترضان به اسیدپاشیهای اصفهان را از جمله مصادیق «برخورد با نهادهای مدنی» ذکر کرد.
مهدیه گلرو از اعضای کانون شهروندی زنان که تصویرش در تجمع اعتراض به اسیدپاشیها در مقابل مجلس شورای اسلامی در رسانهها منعکس شده بود، صبح روز چهارم آبان در خانهاش بازداشت شد و همچنان در بازداشت به سر میبرد.
همچنین بر اساس گزارشها، در تجمعهایی که ۳۰ مهر و سوم آبان در اعتراض به «کمتوجهی» مجلس به مسئله اسیدپاشی در تهران و اصفهان شکل گرفت تعدادی از افراد دستگیر شدهاند که اطلاعی از وضعیت آنان دردست نیست.
کانون مدافعان حقوق بشر در ادامه گزارش خود «وضعیت اسفبار» کشورهایی چون لیبی، عراق و سوریه را ناشی از فقدان یا ضعف جامعه مدنی دانست و افزود: «انتظار میرود که دولت جدید با درک این مسأله در صدد تقویت جامعه مدنی باشد نه آنکه برخی نهادهای زیرمجموعه آن، خود به مانعی بر سر راه فعالیتهای قانونی نهادهای مردمی تبدیل شوند.»
این سازمان حقوق بشری در گزارش خود یکی از علل صدور قطعنامه کمیته سوم سازمان ملل متحد مبنی بر نقض حقوق بشر در ایران را «ناامیدی» افکار عمومیِ بینالمللی از پیشرفت و بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران دانست.
کمیته حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل روز سهشنبه، ۲۷ آبان، قطعنامهای را به تصویب رساند که در آن از نقض حقوق بشر در ایران بهویژه «تعداد بسیار بالای اعدامها» توسط جمهوری اسلامی ابراز نگرانی عمیق شدهاست.
قطعنامه سازمان ملل از ایران میخواهد تا انواع بدرفتاری با شهروندان ازجمله شکنجه، تبعیض جنسیتی، هدف قرار دادن فعالان و روزنامهنگاران را متوقف کند.
به گفته کانون مدافعان حقوق بشر، مردم ایران مانند سایر کشورهای عضو سازمان ملل متحد امیدوار بودند تا با انتخاب رئیس جمهور جدید، فضای سیاسی و اجتماعی ایران «کمی باز شده» و امکان فعالیتهای مدنی برای شهروندان فراهم آید اما «متاسفانه تاکنون این اتفاق رخ ندادهاست.»
شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل و رئیس کانون مدافعان حقوق بشر، روز سهشنبه، ۲۰ آبان، در مصاحبهای با خبرگزاری آسوشیتدپرس، گفته بود که وضعیت حقوق بشر در ایران در زمان ریاست جمهوری حسن روحانی «به همان بدی» زمان محمود احمدینژاد است و در برخی موارد «حتی بدتر شدهاست».