مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو از «نهایی شدن» قرارداد جدید همکاری این شرکت با شرکت خودروسازی پژو - سیتروئن فرانسه خبر داد.
هاشم یکهزارع روز یکشنبه، ۱۰ اسفند همچنین از مذاکره با یک «شریک غیر آسیاییِ» شرکت ایران خودرو خبر داد و در عین حال افزود: «در آینده نزدیک، نام آن را اعلام خواهیم کرد اما به هر حال منتظر مشخص شدن توافقات هستهای هستیم تا قراردادهای خود را عملیاتی کنیم.»
به گفته آقای یکهزارع، «مفادِ» قرارداد جدید شرکت خوروسازی پژو - سیتروئن فرانسه با قراردادهای پیشین این شرکت با خودروسازان ایرانی «قابل مقایسه نیست.»
وی نوع این قرارداد را از نوع «جوینت ونچر» [مشارکت انتفاعی] اعلام کرد و افزود که براساس این قرارداد شرکت پژو موظف به صادرات ۳۰ درصد از تولیدات مشترک با ایران است.
به گفته آقای یکهزارع، براساس این قرارداد اگر طرف خارجی به این تعهد خود برای صادرات عمل نکند، فروش این تولیدات مشترک نیز در ایران متوقف خواهد شد.
وی اضافه کرد: «بنابراین با عملیاتی شدن این همکاری میان ایران و فرانسه، جمهوری اسلامی ایران به هاب [کانون] منطقهای صادرات خودرو تبدیل خواهد شد.»
مدیر عامل شرکت خودروسازی ایران خودرو، ۶ مرداد نیز گفته بود که قرار است این شرکت با شرکت خوروسازی پژو - سیتروئن فرانسه، یک شرکت مشترک تشکیل دهد.
آقای یکهزارع گفته بود که بر اساس این توافق، شرکت خودروسازی پژو - سیتروئن فرانسه نسبت به صادرات محصولات مشترک از طریق شرکت ایرانخودرو اقدام خواهد کرد.
در همین حال ژان کریستوف کمارد، مدیر عملیاتی پژو- سیتروئن در منطقه خاورمیانه، روز دوشنبه ۱۰ آذر در تهران گفته بود که این شرکت فرانسوی در حال انجام مذاکرات جدی برای از سرگیری فعالیت خود در ایران است.
شرکتهای پژو و رنو فرانسه از بزرگترین شرکتهای صادرکننده خودرو به ایران بودند که در سالهای اخیر، در پی تحریمها علیه ایران، همکاری با ایران را قطع کرده بودند.
ایران پیشتر از نظر تعداد تولید خودرو دومین بازار پژو بود و در حال حاضر یک چهارم خودروها در بازار ایران علامت کارخانه پژو را بر خود دارند.
آمریکا از سال ۲۰۱۳ صنایع خودروسازی ایران را نیز به فهرست تحریمها علیه تهران افزود، اما این بخش از تحریمها به دنبال توافق موقت بین ایران و قدرتهای جهانی بر سر برنامه هستهای ایران برداشته شد.
محمدرضا نعمتزاده وزیر صنایع، معدن و تجارت ایران نیز گفتهاست که ایران مصمم است تولید خودرو در کشور را تا سال ۲۰۲۰ به سه میلیون دستگاه در سال برساند.
تعداد تولید خودرو در سال ۲۰۱۱ در ایران یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه بود. اما تأثیرات تحریمهای اقتصادی و مالی حجم تولید خودرو را به کمتر نصف کاهش داده به طوری که میزان تولید خودرو در سال ۹۲ به ۷۳۷ هزار و۶۰ دستگاه رسیدهاست.
همچنین بر اساس آمار گمرک ایران، صادرات خودروی ایران در سال ۹۲ بیش از ۸۰ درصد نسبت به سال ۹۱، کاهش پیدا کردهاست.
ایران در سال ۹۲ حدود ۱۱ هزار خودرو صادر کردهاست.