کری در آستانه صدور بیانیه در مورد روند مذاکره هسته‌ای با ایران

جان کری، وزیر خارجه آمریکا

بنا بر گزارش‌ها جان کری، وزیر خارجه آمریکا، قرار است بعد از ظهر یک‌شنبه ۱۴ تیر در خصوص روند پیشرفت مذاکرات هسته‌ای با ایران بیانیه‌ای صادر کند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای کری که در وین اتریش به‌سر می‌برد قرار است ساعت چهار و نیم بعد از ظهر به وقت محلی (دو نیم بعد از ظهر به وقت گرینویچ) در بیرون از هتل کوبورگ، محلی که دور جدید مذاکرات هسته‌ای با ایران وارد نهمین روز خود شده‌است، با حضور خبرنگاران بیانیه خود را اعلام کند.

به گزارش خبرنگار اعزامی رادیو فردا، هم‌اینک سومین جلسه دیدار و گفت‌وگوی دوجانبه محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، و همتای آمریکایی او، جان کری، در روز یک‌شنبه ۱۴ تیر، در وین پایان یافته‌است.

در حالی که مهلت تمدیدشده برای ادامه مذاکرات روز سه‌شنبه این هفته به پایان می‌رسد، وزیران خارجه فرانسه، آلمان، بریتانیا، و روسیه قرار است شامگاه یک‌شنبه به وین برسند و احتمالاً همتای چینی آنها نیز روز دوشنبه به وین خواهد رسید.

در همین حال، وزیران خارجه ایران، روسیه و چین، طبق برنامه‌های قبلی قرار است روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه، هفتم و هشتم ژوئیه، برای شرکت در اجلاس سران گروه اقتصادی «بریکس» و سازمان همکاری شانگهای به اوفا در روسیه بروند.

به گزارش خبرنگار اعزامی رادیو فردا به وین، هدف مذاکره‌کنندگان رسیدن به یک جمع‌بندی از توافق طی روزهای اخیر است و قرار است پس از اعلام این جمع‌بندی، شورای امنیت سازمان ملل نیز قطعنامه خود را در این باره صادر کند.

پس از آن، مرحله بعدی، طی شدن روال قانونی مربوط به نتایج مذاکرات در کشورهای مربوطه است.

عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران روز یکشنبه ۱۴ تیر گفت که تمرکز مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ هم‌اینک بر روی حل مسئله هم‌زمانی و متناظر بودن اقدامات طرف‌ها است.

آقای عراقچی افزود: «ما در روز توافق انتظار داریم طرف مقابل تحریم‌های خود را لغو کند و ما نیز اقدامات خود را شروع کنیم و وقتی اقدامات ما به پایان برسد روز انجام شدن توافق است.»

خامنه‌ای: هدف تحریم‌ها مسئله هسته‌ای نیست

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، شامگاه شنبه ۱۳ تیر، طی یک سخنرانی گفت که هدف به گفته او «دشمنان» از تحریم‌ها، «مسئله هسته‌ای یا مسائلی نظیر حقوق بشر و تروریسم نیست... بلکه جلوگیری از رسیدن ملت ایران به جایگاه شایسته تمدنی است.»

آقای خامنه‌ای روز سه‌شنبه دوم تیر نیز تأکید کرده بود که لغو تحریم‌های غرب «نباید به اجرای تعهدات ایران منوط شود.»

در همین حال به گفته عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران، اگرچه «بسیاری از مسائل اختلافی» درباره نحوه رفع تحریم‌ها علیه ایران حل شده‌اند اما «چهار پنج موضوع مهم» همچنان باقی‌مانده است.

هیلاری کلینتون: توافق با ایران باید محکم باشد

هیلاری کلینتون، نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال آینده آمریکا، شنبه ۱۳ تیر در یک سخنرانی انتخاباتی، با ابراز امیدواری که دولت باراک اوباما و دیگر قدرت‌های جهانی بتوانند با ایران به توافق نهایی هسته‌ای برسند، تأکید کرده که این توافق باید محکم و قابل راستی‌آزمایی باشد تا به «بلندپروازی‌های اتمی ایران پایان دهد».

در همین حال، خانم کلینتون ارزیابی کرده‌است که حتی در صورت دستیابی به یک توافق قابل اتکاء، سیاست‌های ایران در قبال منطقه، و از جمله «حمایت ایران از تروریسم» به قوت خود باقی خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، خانم کلینتون افزود که «دستیابی به توافق هنوز به این معنی نیست که بتوان نفسی به آسودگی کشید».

به گفته وزیر خارجه پیشین آمریکا، ایران یک «تهدید حیاتی برای اسرائیل» است؛ وی افزود، اگر به ریاست جمهوری برسد، دوستی بهتری با دولت اسرائیل در مقایسه با دولت کنونی آمریکا برقرار می‌کند.

نتانیاهو: توافق در حال تنظیم در وین بدتر از توافق با کره شمالی است

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نیز یکشنبه ۱۴ تیر توافق در حال تنظیم در وین را «بدتر از توافق با کره شمالی» نامید.

اشاره نتانیاهو به توافقی بود که در نتیجه مذاکرات سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ میان کره شمالی با شش کشور بدست آمد اما دو سال پس از آن، کره شمالی آزمایش هسته‌ای خود را انجام داد.

نخست‌وزیر اسرائیل در سخنان یکشنبه خود افزود، اما در مورد ایران «هم، تهدیدهای غیر متعارف هست و هم، تهدید متعارف خطیری علیه اسرائیل، کشورهای منطقه و جهان».

به گفته نتانیاهو، از اخباری که از وین می‌رسد چنین برمی‌آید که هر روز که می‌گذرد قدرت‌های مذاکره‌کننده بیشتر (در برابر ایران) عقب‌نشینی می‌کنند.

نتانیاهو که سخنانش از رادیو اسرائیل پخش می‌شد، در نشست دولت خود در بیت‌المقدس این ادعا را نیز عنوان کرد که توافق، «راه ایران را برای رسیدن به بمب اتمی هموار می‌کند و صدها میلیارد دلار پول در اختیار ایران می‌گذارد تا مأموریت‌های تروریستی و تعرض در منطقه و جهان را بیشتر کند».