جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، میگوید به نظر میآید هشدار رئیسجمهوری ایالات متحده به دولت سوریه مبنی بر خودداری از انجام حملات شیمیایی تأثیرگذار بوده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، جیمز متیس روز چهارشنبه هفتم تیر با اشاره به حکومت بشار اسد گفت: «به نظر میآید که این هشدار را جدی گرفتهاند».
شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید، شامگاه دوشنبه با بیان اینکه دولت بشار اسد در حال طرحریزی برای انجام یک حمله شیمیایی دیگر در سوریه است، هشدار داد که «اگر بشار اسد با استفاده از جنگافزار شیمیایی دست به کشتار دیگری بزند، هم خود او و هم ارتش وی بهای سنگینی خواهند پرداخت».
این هشدار پس از آن اعلام شد که مأموران اطلاعاتی آمریکا گفتند در یک پایگاه هوایی سوریه که به گفته آنها، قبلاً از آن «برای حمله شیمیایی» استفاده شده بود، «فعالیتهای مشکوک» مشاهده کردهاند.
وزیر دفاع آمریکا که برای شرکت در یک نشست وزیران دفاع پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، عازم بروکسل شده است روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت: «اینکه رئیسجمهور در مورد [این تحرکات سوریه] سخن گفته است نشاندهنده جدیت ما در این خصوص است. قصد رئیسجمهور این است که آنها را از چنین اقدامی منصرف کند».
ایالات متحده معتقد است حمله شیمیایی چهارم آوریل به مواضع مخالفان بشار اسد در شهرک خان شیخون سوریه که جان دستکم ۸۷ نفر را گرفت کار دولت اسد بوده است؛ اتهامی که بشار اسد و همپیمانان او آن را رد میکنند.
واشینگتن با این اعتقاد که دولت سوریه مسئول حمله خان شیخون است، به عنوان پاسخ به این حمله، ۵۹ فروند موشک کروز به پایگاه هوایی شعیرات در استان حمص سوریه پرتاب کرد.
جیمز متیس روز چهارشنبه در پاسخ به این پرسش خبرنگاران که وی از کجا مطمئن است هشدار اخیر کاخ سفید مؤثر بوده، با اشاره به اینکه از روز دوشنبه هیچ حمله شیمیایی در سوریه رخ نداده است، گفت اینکه دولت اسد «دیگر چنین اقدامی نکرده» نشانگر تأثیرگذار بودن هشدار آمریکا است.
وزیر دفاع آمریکا در عین حال هشدار داد که «برنامه شیمیایی اسد به هیچ وجه به یک پایگاه هوایی محدود نمیشود».
در ادامه واکنشهای همپیمانان بشار اسد به هشدار دولت آمریکا مبنی بر اینکه در صورت روی آوردن دولت اسد به حملات دوباره شیمیایی، آن دولت «بهای سنگینی خواهد پرداخت»، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز چهارشنبه به آمریکا هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، آقای قاسمی هشدار جدید آمریکا را «ماجراجویی» نامید و نسبت به هرگونه «اقدام اشتباه یکجانبه نظامی از سوی دولت آمریکا» هشدار داد.
وی در ادامه از جامعه بینالمللی و نهادهای مرتبط با این موضوع خواست «از تمام ظرفیتها و ساز و کارهای خود برای جلوگیری از این اقدام بیثباتساز و ناامنکننده، استفاده کنند».
در همین روز، علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز با هشدار نسبت به آنچه «عواقب اقدامات یکسویه آمریکا و زیر پا گذاردن مبانی حقوق بینالملل و حاکمیت ملی سوریه» دانست، گفت: «بدون شک رفتارهای نابخردانه و ماجراجویانه آمریکا در سوریه مصداق بارز بازی با آتش بوده و صحنه نظامی در این کشور تداوم تجاوز یکطرفه آمریکا به سوریه و مواجه نشدن با واکنش متقابل را تغییر خواهد داد».
یک روز پیش از این، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران که در سفر اروپایی بهسر میبرد در یک پیام توئیتری نوشت: «تنشزایی دوباره آمریکا در سوریه بر مبنای بهانه واهی، فقط به نفع داعش خواهد بود، آنهم زمانی که این گروه در حال محو شدن به دست مردم عراق و سوریه است».
گروه حکومت اسلامی (داعش) از همه سو توسط دولتهای عراق و سوریه و با همکاری ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا، و همچنین شبهنظامیان مورد حمایت ایران، تحت فشار قرار دارد و در حال از دست دادن کنترل مناطق تصرفی خود است.
در آخرین تحول، روز چهارشنبه خبر رسید که دستکم ۳۰ غیرنظامی در یک حمله هوایی به مناطق در اختیار داعش در شرق سوریه کشته شدند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه گفت که این حمله در ۲۰ کیلومتری شرق شهر میادین در استان دیرالزور انجام شده و مشخص نیست که آیا این حمله هوایی از سوی ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا انجام شده است یا حکومت سوریه و متحدانش.