واکنش روسیه به مخالفت نتانیاهو با آتش‌بس سوریه

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه (راست) و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل

سخنان اخیر نخست وزیر اسرائیل در مخالفت با آتش‌بس در سوریه به خاطر «تثبیت حضور نظامی ایران»، با مخالفت وزیر خارجه روسیه روبرو شده است.

سرگئی لاوروف دوشنبه ۲۶ تیرماه در دفاع از توافق به‌دست آمدهٔ آتش‌بس در سوریه، افزود که مقامات اسرائیل از جزئیات توافق «آگاه» بودند.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل یکشنبه بیست و پنجم تیر در نشست خبری در کاخ الیزه پاریس در پی دیدار با امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه گفت که با توافق بدست آمده آتش‌بس برای سوریه «قاطعانه» مخالف است.

به گفته نتانیاهو، توافق یاد شده «باید نیروهای ایران و هم‌پیمانانش را از بیست کیلومتری مرز اسرائیل دور کند اما در حقیقت موجب تقویت و دائمی شدن آنها در سراسر سوریه می‌شود».

توافق آتش‌بس با حمایت سران آمریکا و روسیه و ضمن مشارکت اردن، از یکشنبه هجدهم تیر در بخش‌های جنوب غربی سوریه، و از جمله در نزدیکی مرز سوریه با اسرائیل، اجرایی شده است.

اما نتانیاهو یکشنبه در پاریس گفته بود که در مکالمه تلفنی با رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا نظر اسرائیل را «به صراحت» به آگاهی واشینگتن نیز رسانده است.

در مقابل، سرگئی لاوروف گفت، «ضمانت» می‌دهد که آمریکا و روسیه «از هر چه که در توان داشته‌اند، استفاده کردند تا در اجرای توافق نیازهای همه طرف‌ها و از جمله اسرائیل لحاظ شود».

بنظر می‌رسد این بخش از سخنان وزیر خارجه روسیه پاسخ تلویحی به گزارش‌هایی است که رسانه‌های اسرائیلی یکشنبه به نقل از مقامات این کشور منتشر کرده بودند.

هاآرتص با استناد به یک مقام بلندپایه اسرائیلیِ همراه با نتانیاهو در سفر او به پاریس، نوشته بود که «توافق بسیار بد» آتش‌بس در سوریه هیچ‌یک از نیازهای امنیتی اسرائیل را لحاظ نکرده است.

اما به گفته وزیر خارجه روسیه، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری این کشور با «همه طرف‌های ذی‌ربط» در تماس بوده تا گام‌های لازم با هدف ایجاد «منطقه امن» برداشته شود.

همچنین به گزارش رسانه‌های روسی، کنستانتین کوساچف رئیس کمیسیون امور خارجی در مجلس روسیه نیز در فیسبوک خود، اسرائیل را فرا خواند با توافق آتش‌بس برای سوریه «کنار آید» و با آن «زندگی کند».

اسرائیل که ایران را «دشمن اصلی» خود می‌داند، به تازگی هر چه بیشتر از حضور نظامی ایران و هم‌پیماناش در سوریه، ابراز «نگرانی» کرده و می‌گوید، «با این تهدید کنار نخواهد آمد».

مقامات اسرائیل در دوره اخیر این ادعا را نیز عنوان می‌کنند که ایران درصدد برپایی پایگاه هوایی و دریایی، غیر از حضور زمینی در سوریه است تا «جبهه جدیدی» علیه اسرائیل از مرز سوریه گشوده شود.

ایران از آغاز جنگ داخلی سوریه در شش سال و نیم اخیر در کنار حکومت بشار اسد در سوریه ایستاده و همزمان، سازمان حزب‌الله نیز که هم‌پیمان مهم ایران است، هزاران جنگجوی خود را به جبهه‌های جنگ سوریه فرستاده است.

ایران از دو ماه و نیم پیش (از شانزدهم اردیبهشت) همراه با روسیه و ترکیه، بر سر تعیین چهار منطقه کاهش تنش در سوریه نیز به تفاهم رسیده است.