ترکیه، سه ماه پس از کودتای نافرجام

سه ماه پیش در ۲۵ تیرماه گروهی از ژنرال‌ها، افسران و سربازان ارتش ترکیه با اشغال فردوگاه آتاتورک استانبول، پل تنگه بسفر، حمله به مقر پارلمان، به پرواز درآوردن چندین جت جنگنده اف ۱۶ و اشغال ساختمان رادیو تلویزیون ملی ترکیه دست به کودتا علیه دولت زدند.

این کودتا ساعاتی بعد با هجوم طرفداران حزب عدالت و توسعه به میدان‌های شهرهای بزرگ و فرودگاه‌های آن کشور، واکنش بخش‌هایی از ارتش که با کودتاگران نبودند، عدم موفقیت کودتاگران در دستگیری رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه و عدم حمایت مردم از آن شکست خورد.

آقای اردوغان در تماس تلفنی شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان ترک، مردم را به خیابان‌ها فراخواند و گفت: «ملتمان را به میدان‌های اصلی شهرها و فرودگاه‌ها دعوت می‌کنم. ملت در میدان‌ها و فرودگاه‌ها جمع شوند و نگذارند گروه کوچکی که با تانک و توپ به میدان آمدند در آنجا هر کاری می‌خواهند با مردم بکنند.»

رجب طیب اردوغان چند ساعت بعد از آغاز کودتا خود را به فردوگاه استانبول رساند و رهبری خنثی‌سازی کودتا و استقرار حاکمیت دولت بر کشور را در دست گرفت. در روزهای بعد از کودتای نافرجام ۲۵ تیر ده‌ها ژنرال ارتش و صدها تن از افسران و سربازان دستگیر شدند و پارلمان ترکیه به درخواست دولت سه ماه حالت وضعیت فوق‌العاده اعلام کرد.

رئیس جمهور و دولت و ارتش در حالت وضعیت فوق‌العاده از اختیارات بسیار بیشتری برخوردارند و تا الان با استفاده از این اختیارات بیش از ۷۰ هزار نفر به اتهام همکاری، شرکت و یا حمایت از کودتاگران دستگیر شده‌اند و حدود ۳۰ هزار نفر به دستور دادستانی و قوه قضائیه ترکیه به طور رسمی بازداشت شدند.

علاوه بر این، بیش از صد هزار نفر از کارمندان نهادهای دولتی، ارتش، دانشگاه‌ها، بانک‌ها و غیره از کار برکنار و یا تعلیق شده‌اند.

دولت و شخص رجب طیب اردوغان جنبش فتح‌الله گولن، روحانی مخالف حکومت را که ساکن آمریکاست به طراحی و رهبری کودتا متهم کرده و از آمریکا خواسته‌اند که هرچه زودتر آقای گولن را به ترکیه بازگرداند.

سه ماه از این کودتای نافرجام گذشته و در این سه ماه چهره سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ترکیه دگرگون شده است.

وضعیت حالت فوق‌العاده برای سه ماه دیگر تمدید شده و دولت گفته که دستگیری‌ها و پاک‌سازی‌ها با شدت هرچه تمام‌تر ادامه خواهد یافت.

در این ویژه‌برنامه رادیو فردا، با حضور سه تحلیلگر مسائل ترکیه به بررسی آنچه که گذشت و آنچه در پیش رو است می‌پردازیم.

تورج اتابکی پژوهشگر ارشد انستیتوی بین‌المللی مطالعات تاریخ اجتماعی در هلند، قدیر گلکاریان، عضو هیئت علمی دانشگاه خاور نزدیک در قبرس و همن سیدی، تحلیگر مسائل سیاسی منطقه با تمرکز بر مسائل کُرد که ساکن کندن هستند.

Your browser doesn’t support HTML5

میزگرد جمشید زند با موضوع ترکیه، سه ماه پس از کودتای نافرجام