آزمایش «سه سامانه جدید موشکی» ایران در رزمایش ارتش و سپاه

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیا ارتش جمهوری اسلامی از رونمایی سه سیستم موشکی جدید در طی رزمایش هفت‌روزه‌ای خبر داد که از روز دوشنبه، ۲۲ آبان، در شرق ایران آغاز شده‌است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، فرزاد اسماعیلی روز سه‌شنبه در این مورد به خبرنگاران گفت که یکی از این سامانه‌ها «به هیچ عنوان توسط دشمن کشف نمی‌شود»، سامانه دیگر، نیازی به «پیاده‌سازی و استقرار لانچر» ندارد و سیستم سوم نیز «در کمتر از ۳۰ دقیقه قابلیت مستقر و آماده شلیک شدن را دارد.»

به گفته این فرمانده ارتش، ویژگی «منحصر به‌فرد» سامانه موشکی اول که «یا زهرا ۳» نام گرفته «تحرک و تاکتیکی بودن» آن و ویژگی سامانه دوم که «صافات» نام دارد «غیرفعال بودن» آن است.

وی در توضیح «غیرفعال بودن» این سامانه گفت که «غیرفعال بدین معناست که این سامانه به هیچ عنوان توسط دشمن کشف نمی‌شود اما قابلیت کشف دشمن را دارد.»

به گفته فرزاد اسماعیلی، سامانه موشکی سومی که در این رزمایش رونمایی می‌شود سیستم «قادر» است که با خودروهای تاکتیکی جابه‌جا می‌شود.

وی در این مورد افزود که «این سامانه موشکی در کمتر از ۳۰ دقیقه قابلیت مستقر و آماده شلیک شدن را دارد و زمان عکس‌العمل آن پس از شلیک و حرکت به سوی نقطه بعدی و عدم کشف توسط دشمن بسیار پایین است.»

وی در ادامه گفت که «این سامانه نیز این قابلیت را به ما می‌دهد که بدون پیاده‌سازی و استقرارسازی لانچرها اهداف را مورد اصابت قرار دهد.»

رزمایش مشترک هوایی سپاه پاسداران و ارتش ایران که از روز دوشنبه در نیمه شرقی ایران آغاز شده، رزمایشی است که منابع خبری داخلی از آن به عنوان «بزرگ‌ترین و گسترده‌ترین رزمایش مشترک سراسری پدافند هوایی» ایران یاد می‌کنند.

رسانه‌های داخلی ایران اعلام کرده‌اند که در این رزمایش جنگنده بمب‌افکن‌های اف-۴، اف-۵، اف-۷، اف-۱۴، میراژ، سوخو و هواپیماهای سوخت‌رسان ارتش و هم‌چنین چند نمونه از جنگنده‌های تولید داخل شرکت دارند.

برگزاری این مانور هوایی پس از آن صورت می‌گیرد که نیروهای ایرانی به تازگی در ۱۱ آبان، یک پهپاد آمریکایی را رهگیری کرده و چندین بار به سوی آن شلیک کردند؛ در مورد ورود این پهپاد به حریم هوایی ایران میان مقامات ایرانی و آمریکایی اختلاف نظر وجود دارد.

ایران طی سال جاری چند مانور نظامی برگزار کرده‌است که از آن‌جمله رزمایش موشکی «پیامبر اعظم ۷» بود که تیرماه گذشته توسط سپاه در کویر سمنان و لوت انجام شد و سپاه این مانور را «واکنش به بی‌ادبی‌های سیاسی تهدیدکنندگان ایران» توصیف کرد.

با بالا گرفتن درگیری لفظی میان ایران و اسرائیل و افزوده شدن بر تعداد گزارش‌های مربوط به احتمال حمله اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران، جمهوری اسلامی اخیراً مانورهای نظامی متعددی را برگزار کرده‌است که رزمایش‌های موشکی «پیامبر اعظم ۶» و «پیامبر اعظم ۷» از آن‌جمله هستند.

اسرائیل تهدیدهای لفظی جمهوری اسلامی و هم‌چینین ادامه برنامه هسته‌ای ایران را تهدیدی برای موجودیت خود می‌داند اما مقامات ایرانی بر صلح‌آمیز بودن برنامه اتمی خود تأکید دارند.

در زمینه دفاع موشکی، ایران همواره به دنبال دست‌یابی به سامانه موشک‌ ضدهوایی اس ۳۰۰ روسی بوده‌است که قابلیت رهگیری ۱۰۰ هدف را به صورت همزمان دارد می‌تواند در معادلات منطقه‌ای تغییراتی ایجاد کند، اما روسیه از تحویل این سامانه به جمهوری اسلامی خودداری کرده‌است.