امضای تفاهمنامه ۱۰ میلیارد دلاری گازی ایران با عراق و سوریه

ایران، عراق و سوریه یک تفاهمنامه رسمی صادرات و ترانزیت گاز امضا کردند که قرار است گاز طبیعی ایران را طی سه تا پنج سال آینده به این دو کشور برساند و احتمالاً صدور گاز ایران به لبنان و اروپا را در آینده میسر کند.

به گزارش خبرگزاری‌های داخلی ایران، این پروژه به حدود ۱۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد و قرار است گاز طبیعی آن از دو تا سه واحد تأسیسات پارس جنوبی تأمین شود.

جواد اوجی، مدیرعامل شرکت ملی گاز، در این خصوص گفت که طول این خط لوله بیش از پنج هزار کیلومتر خواهد بود که حدود یک هزار و ۲۰۰ کیلومتر آن از دریای مدیترانه عبور کرده و تا یونان ادامه می‌یابد.

وی افزود که آغاز عملیات اجرایی این خط لوله با ظرفیت انتقال روزانه ۱۱۰ میلیون متر مکعب گاز از سال آینده خواهد بود.

بنا بر گزارش‌ها، این تفاهمنامه با حضور محمد علی‌آبادی، سرپرست وزارت نفت ایران، عبدالکریم لعیبی، وزیر نفت عراق، و سفیان العلاو، وزیر نفت و منابع معدنی سوریه امضا شده و «خط لوله گاز اسلامی» نام گرفته‌است.

با توافق سه کشور به زودی یک مشاور بین‌المللی برای مکان یابی، مطالعات امکان‌سنجی اقتصادی ساخت خط لوله مشترک گاز بین سه کشور انتخاب خواهد شد و امضای قرارداد نهایی این پروژه قرار است ظرف کمتر از یک ماه صورت بگیرد.

خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، از خط لوله مورد توافق ایران، عراق و سوریه به عنوان «خط لوله‌ای که می‌تواند رقیب جدی برای خط لوله نابوکو که مورد حمایت غرب است، باشد» یاد کرده‌است.

خط لوله ۳۳۰۰ کیلومتری نابوکو، که مبدا آن شرق ترکیه است قرار است گاز عراق، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان و قزاقستان را به قلب اروپا انتقال دهد و از وابستگی کشورهای اروپایی به گاز روسیه بکاهد.

با وجود درخواست‌های ایران برای پیوستن به پروژه نابوکو، کشورهای اروپایی تصمیم گرفته‌اند عراق را در این پروژه جایگزین ايران کنند.

ایران پس از روسیه دارای دومین منابع گاز طبیعی در جهان است ولی هنوز نتوانسته‌است به ظرفیت بالایی در صادرات گاز برسد.

ایران هم‌اینک تقریباً تمامی ۶۰۰ میلیون متر مکعب گاز تولیدی خود را در داخل مصرف می‌کند اما امیدوار است با توسعه تأسیسات پارس جنوبی به ظرفیت‌های بیشتری برای صادرات دست یابد.

خردادماه جاری، عماد حسینی، نماینده و سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس، ضمن اشاره به این که آمار مربوط به پیشرفت پروژه‌های نفتی در ایران «به هیچ وجه قابل اعتماد نیست» اعلام کرد که ایران در برداشت از میدان مشترک پارس جنوبی ده سال از شریک خود، قطر، عقب است.

تیرماه جاری نیز حمیدرضا کاتوزیان، رئیس کمسیون انرژی مجلس، اظهار داشت که دولت بخشی از بودجه توسعه میدان پارس جنوبی را صرف پرداخت نقدی یارانه‌ها کرده‌است و این اقدام را جزو «تخلفاتی» نامید که «مجلس باید به آن رسیدگی کند.»