تصمیمات «ضد و نقیض» مسوولان برای مقابله با آلودگی هوای تهران

رسانه‌های ایران خبر می‌دهند که با وجود وخیم‌تر شدن وضعیت آلودگی هوا در تهران و تشکیل جلسه سه کمیته و کمیسیون مرتبط با این امر در روز شنبه ۲۵ آبان، مسئولان درخصوص زوج و فرد کردن تردد خودروها اختلاف نظر دارند و «تصمیمات ضد و نقیضی» را اعلام می‌کنند.

در هفته گذشته وضعیت هوای تهران به شرایط هشدار رسید و کارگروه کاهش آلودگی هوا با تعطیل کردن مدارس مقاطع ابتدایی، ساعت کار مراکز دولتی را کاهش داده و طرح زوج و فرد را از در منازل اجرایی کرد.

اما به نوشته خبرگزاری فارس، در حالی که معاون استاندار تهران تاکید می‌کند در کمیته کاهش آلودگی هوا تصویب شده طرح زوج و فرد، روز شنبه هم از در منازل اجرایی شود ولی پلیس این موضوع را رد می‌کند.

بنا بر این گزارش، حسن کریمی، معاون عمرانی استاندار تهران، خبر داده‌است که از روز یک‌شنبه ۲۶ آبان طرح زوج و فرد و فروش آرم‌های طرح ترافیک به روال قبلی باز می‌گردد.

در همین حال حسین رحیمی، رییس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ اما گفته است که طرح زوج و فرد از شنبه در محدوده مصوبه قبلی اجرا می‌شود.

رسانه‌های ایران هم‌چنین خبر می‌دهند که کمیته کاهش آلودگی هوای استان تهران روز شنبه جلسه‌ای را بدون حضور خبرنگاران آغاز کرده است.

در همین روز کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران نیز تشکیل جلسه داده و کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز از بررسی مشکل آلودگی هوا در این کمیسیون خبر داده‌است.

تشکیل این جلسات در حالی است که محمد حقانی، عضو شورای اسلامی شهر تهران، روز شنبه به خبرگزاری فارس گفت که «برنامه‌های لازم برای کاهش آلودگی هوا وجود دارد ولی اجرایی نمی‌شود.»

وی در این باره توضیح داد: «قرار بوده از ابتدای سال ۹۱ بنزین با استاندارد یورو ۴ و از ابتدای سال ۹۲ با کیفیت یورو ۵ ارائه شود، قرار بوده تولید خودروها بر مبنای استانداردهای جهانی صورت بگیرد، قرار بوده معاینه فنی الزام‌آور شود، قرار بوده خودروهای فرسوده از رده خارج و نوسازی شوند، قرار بوده کاتالیست‌ها و تجهیزات فنی تاکسی‌ها مرتب تعویض شود، اما هیچ کدام از این کارها انجام نشده است.»

وی افزود: «قرار بوده پلیس با متخلفان و تولیدکنندگان آلودگی برخورد کند، اما ابزار قانونی را در اختیارش نمی‌دهند. در نتیجه در سطح شهر ماشین‌ها و موتورسیکلت‌های دودزا فراوان است، اما هیچ کسی به آنها رسیدگی نمی‌کند.»

محمد حقانی ادامه داد: «از نظر آلودگی هوا در اوضاع بدی قرار داریم و متاسفانه همیشه به ابتدایی‌ترین و ضربتی ترین کارها مثل طرح زوج و فرد و تعطیلی مدارس می‌پردازیم که حتی در کوتاه‌مدت هم موثر نیست.»

در همین حال مجید آزادی، معاون پژوهشی پژوهشکده هواشناسی و علوم جو، روز شنبه به ایرنا گفت: «اکنون سرعت باد در تهران ۴ متر بر ثانیه است که این باد برای پراکنده کردن آلاینده‌های هوای پایتخت قدرت کافی را ندارد از این رو پیش‌بینی می‌شود که از روز دوشنبه مجدداً انباشت آلودگی را در هوا شاهد باشیم.»

سالانه «۴۵۲۵ مورد بستری» در تهران به خاطر مشکلات تنفسی

روز شنبه رحمت‌الله حافظی، رییس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران، مرگ‌ومیر شهروندان بر اثر آلودگی هوا را «شبیه و مثل قتل شبه عمد» دانست و خواستار ورود قوه قضائیه به موضوع آلودگی هوا شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، وی با اشاره به آمارهای وزارت بهداشت که نشان می‌دهد سالانه بالغ بر ۲۷۰۰ مرگ در تهران بر اثر آلودگی هوا رخ می‌دهد، گفت: «۲۵۰۰ مورد بستری بیماران قلبی و ۴۵۲۵ مورد بستری مشکلات تنفسی، از جمله عوارض آلودگی هوا در پایتخت است.»

رییس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران با ذکر این‌که «بازی با جان مردم شوخی نیست» اظهار داشت: «متاسفانه دولت قبلی در پرداخت ۸۰ درصد سهمش بابت مترو نیز کوتاهی کرد.»

وی با ذکر این‌که «الزامات قانونی برای کاهش آلودگی هوا نداریم» افزود: «نماینده‌ای پشت تریبون مجلس قرار می‌گیرد و می‌پرسد چرا هوای تهران آلوده است. در حالی که خودتان باعث این کار شده‌اید.»

علی رضوی، مدير عامل ستاد مرکزی معاينه فنی خودروهای تهران، روز ۱۴ مرداد گفت که بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، ايران از رتبه هشتم جهان از نظر آلودگی هوا به رتبه سوم رسيده است.