آیا مقامات روسیه باید نگران شرکت گسترده جوانان در فعالیتهای ضد فساد اداری و دولت در این کشور باشند؟
رادیو اروپای آزاد / رادیو آزادی در گزارشی به تحلیل دادههای یک مطالعه تازه در خصوص بررسی دلایل روی آوردن جوانان روسیه به این فعالیتها و همینطور عکسالعمل دولت روسیه پرداخته است.
در ماه مارس امسال، گروه انبوهی از جوانان روسیه به دعوت آلکسی ناوالنی، یکی از منتقدان دولت ولادیمیر پوتین، پاسخ مثبت دادند و در یک تظاهرات گسترده ضد فساد دولتی شرکت کردند.
از طرفی نتایج یک تحقیق که توسط «مدرسه عالی اقتصاد مسکو» در بین جوانان و دانشجویان روسی، انجام شده نشان میدهد که ۶۶ درصد پاسخدهندگان فساد اداری را اولین و مهمترین مشکل دولت روسیه میدانند.
ولریا کاسمارا، مدیر قسمت مطالعات سیاسی مدرسه عالی اقتصاد مسکو و یکی از نویسندگان این تحقیق میگوید: هر تلاش برنامهریزیشده و سیستماتیک توسط صاحبان قدرت برای ترساندن جوانان، نتیجه عکس خواهد داد.
البته او فکر میکند که بیشتر جوانان روسیه حاضر نیستند برای دفاع از عقاید سیاسیشان دست به تظاهرات بزنند و ترجیح میدهند «از عقاید سیاسیشان در همان سنگرهایشان دفاع کنند».
در این تحقیق از بیش از شش هزار دانشجو در سراسر روسیه در خصوص رفتارهای سیاسی سوال شده است.
با آنکه بر اساس نتایج این تحقیق تنها ۱۹ درصد دانشجویان عقیده داشتند که تظاهرات خیابانی راه حل موثری برای نفوذ در سیاست است و حتی میزان کمتری (۱۴ درصد) گفتند که در تظاهراتها شرکت میکنند، اما اینطور به نظر میرسد که مسکو نگران تظاهرات دیگری است که ناوالنی در حال سازماندهی آن است. این تظاهرات قرار است ماه آینده در مسکو برگزار شود.
اولگا واسیلییوا، وزیر آموزش و علوم روسیه با به رسمیت شناختن وجود این نارضایتیها در بین جوانان در یک برنامه که از تلوزیون دولتی پخش شد گفت که «یک نگرش اعتراضی وجود دارد و ما باید با این جوانان تظاهر کننده کنار بیاییم».
البته در همین برنامه او گفته بود که نباید بگذاریم جوانان در «فعالیتهای ضداجتماعی غرق شوند».
در آستانه تظاهرات ضد فساد ماه آینده، چند موزیک ویدئوی تازه، که معلوم نیست توسط چه منبع مالی تامین شدهاند، وارد فضای اینترنتی جوانان روسیه شده که آنها را تشویق میکند از تظاهرات دوری گزینند.
در یکی از این ویدئوها، آلیشا وکس که یک خواننده پاپ است میگوید: «از سیاست دور بمون عزیزم. برو مشقاتو بنویس».
در موزیک ویدئوی دیگری، پتخا که رپ میخواند میگوید: «عجیبه که با پول عمو سام، میهنپرست باشی».
مخالفان ناوالنی او را متهم میکنند که دستنشانده آمریکاست. از طرفی ناوالنی و طرفدارانش میگویند که این ویدئوها با پول مالیات مردم و به دستور کرملین تهیه شدهاند.
الکسی ناوالنی چهل ساله که اعلام کرده سال آینده در انتخابات ریاست جمهوری روسیه شرکت خواهد کرد، از رسانههای اجتماعی برای ارتباط با طرفدارانش استفاده میکند. زبان برنده و همینطور تحقیقات گستردهای که در خصوص فساد دستگاههای دولتی روسیه انجام داده، باعث جذب بسیاری از جوانان به کمپین او شده است.
هرچند که با توجه به محبوبیت بسیار زیاد پوتین در بین همه اقشار روسیه، شانس زیادی برای انتخاب وی وجود ندارد، اما مقامات روسی او را دست کم نمیگیرند. تصویری که از ناوالنی در رسانههای دولتی یا طرفدار دولت در روسیه نشان داده میشود، یک افراطگرای خطرناک است که عقاید ملیگرایانه افراطی را پرورش میدهد.
این تحقیق نشان میدهد که ۴۷ درصد جوانان روسیه طرفدار پوتین هستند و «اگر انتخابات همین هفته آینده برگزار شود، به وی رای خواهند داد».
این رقم برای ناوالنی تنها ۷.۱ درصد است.