وزير امور خارجه جمهوری اسلامی ايران با انتقاد شديد از برخی نمايندگان عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، آنها را به «عوامفريبی» و «دروغگويی به مردم» متهم کرده است.
محمدجواد ظريف در مصاحبهای مفصل با خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ايرنا، که روز دوشنبه ۲۸ بهمن منتشر شد، با اشاره به انتقاد تعدادی از نمايندگان از وزارت امور خارجه درباره در جريان نگذاشتن مجلس از محتوای گفتوگوهای هستهای با قدرتهای جهانی، از «محرمانه» ماندن برخی مسائل دفاع کرده و آن را يک مسئله «طبيعی» دانسته است.
آقای ظريف در توضيح بيشتری گفته که قصد داشت از مجلس و کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی به عنوان «يک همکار و همراه و همفکر» استفاده کند اما «ضرورت» اين کار اين بود که «دوستان عضو کميسيون اين مسئوليت را میپذيرفتند که موضوعاتی که ما به عنوان محرمانه تلقی میکنيم، آنها هم محرمانه بدانند.»
اما وزير امور خارجه افزوده که «متاسفانه در جلساتی بين نمايندگان و رييس کميسيون {امنيت ملی و سياست خارجی} دکتر بروجردی، بحثهايی در میگرفت مبنی بر اينکه ما نمیپذيريم که موضوعی محرمانه است، تشخيص اين امر که چه مقدار از اين سخنان را میتوان بيرون از کميسيون نقل کرد و چه مقدار محرمانه است، با ما نمايندگان است.»
آقای ظريف گفته که «افشای مسائل طبقهبندی شده در هر کشوری جرم است» و به عنوان مثال به تعقيب ادوارد اسنودن، افشاگر اسناد محرمانه سازمانهای امنيتی و دولتی آمريکا در تمام دنيا» توسط دولت ايالات متحده اشاره کرده است.
او با «عجيب» دانستن اينکه «برخی دوستان سر و صدا میکنند که ظريف مردم را محرم نمیداند»، گفته است: «آيا آنها قصد دارند سيستم طبقهبندی را حذف کنند؟ آيا میخواهند مهرهايی که با عنوان سری، محرمانه و بسيار محرمانه بر روی اسناد دولتی زده میشود، ناديده بگيرند؟ چرا عوامفريبی میکنند؟ چرا به مردم دروغ میگويند؟ چرا حرفهايی را میزنند که خودشان هم میدانند جرم است و قابل پيگيری؟»
محمدجواد ظريف با تاکيد بر اينکه «در هر کشور و سيستم اداری، چارچوبی برای سخنان محرمانه و غيرمحرمانه وجود دارد»، هشدار داده که «نبايد مردم را به اين باور رساند که محرم نيستند، مردم محرم هستند اما اسنادی هست که بايد از طرف مقابل پنهان شود و اين واقعيت امروز دنياست.»
تعدادی از نمايندگان مجلس که اکثرا عضو جبهه پایداری، تشکل نزدیک به آیتالله مصباح یزدی، روحانی تندرو ساکن قم، هستند، در ماههای اخير خواهان اطلاع بيشتر از روند و محتوای مذاکرات اتمی تيم فعلی به رياست وزير امور خارجه شدهاند.
اين دسته از نمايندگان میگويند که وزارت امور خارجه آنها را از واقعيتها و تمام ابعاد توافق هستهای ژنو که سوم آذر ميان ايران و ۱+۵ به دست آمد، مطلع نمیکند. آنها حتی خواهان تشکيل تيم ناظر بر مذاکرات اتمی در مجلس و حضور يک نماينده در ترکيب تيم مذاکرهکننده شدند که هر دوی اين درخواستها توسط دولت حسن روحانی و وزارت امور خارجه رد شد.
موج تغییرات در وزارت خارجه
وزير امور خارجه ايران در بخش ديگری از گفتوگوی خود با ايرنا از «موج تغييرات» در اين وزارتخانه خبر داده و ميزان تغييرات وزارت خارجه پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی را «متناسب با بار جديد» اين وزارتخانه و «تغيير دولت» ندانسته است.
وزير امور خارجه ايران در بخش ديگری از گفتوگوی خود با ايرنا از «موج تغييرات» در اين وزارتخانه خبر داده و ميزان تغييرات وزارت خارجه پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی را «متناسب با بار جديد» اين وزارتخانه و «تغيير دولت» ندانسته است.
آقای ظريف در توضيح بيشتر گفته است: «ما بايد حدود ۵۰ سفیر را تغيير میداديم و ۵۰ نفر از مسئولين کنونی وزارت خارجه بايد به ماموريت بروند. البته من میپذيرم که به خاطر برخی گرفتاریها که بيشتر وقت ما را به خود اختصاص داده، تاخير دراين زمينه ايجاد شده است، با اين حال در چند هفته آينده سفرای جديد به محل ماموريت خود اعزام میشوند و برخی از مديران وزارت خارجه تغيير میکنند و آن تغيير و تحول که صرفنظر از تغيير دولت بلکه به عنوان يک واقعيت بايد صورت میگرفت، رخ خواهد داد.»
او در عين حال که گفته نمیتوان کارشناسان وزارت امور خارجه را «به صرف همسو بودن و يا نبودن يک سياست از کار برکنار کرد» اما تاکيد کرده که «اگر کسی بخواهد در مقابل سياستهای دولت مقاومت کند، آن به هيچ وجه قابل قبول نيست.»
وزير امور خارجه ایران همچنين با رد انتقادات نمايندگان مجلس از خود به علت صحبت کردن به زبان انگليسی، گفته که «علت اين امر اين نيست که من معتقدم انگليسی زبان برتر است، بلکه معتقدم براساس مطالعاتی که انجام شده است هيچ مترجمی نمیتواند ۱۰۰ درصد مفهومی که ارائه میشود را منتقل کند.»
محمدجواد ظريف تاکيد کرده که «اگر من به فارسی صحبت کنم نمیتوانم از اهداف، منافع و حقوقمان آنگونه که از طريق زبان انگليسی امکان دارد، دفاع کنم.»
وزير امور خارجه ايران همچنين در سخنانی بر خلاف نظر رهبر جمهوری اسلامی، گفته که «به ياری خدا و با حمايت مردم و با حمايتی که تا امروز و انشاءالله رهبر معظم انقلاب از هيات مذاکره کننده داشتهاند، اين مسير پيش میرود و به نتيجه میرسد.»
او در عين حال تصريح کرده که «البته با حفظ حقوق مردم، و اين وضعيت موقت به دائمی تبديل خواهد شد.»
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، بارها از جمله همزمان با روز انتشار مصاحبه محمدجواد ظريف با ايرنا تاکيد کرده که هيچ خوشبينی به مذاکرات هستهای با قدرتهای جهانی ندارد و معتقد نيست اين مذاکرات به نتيجه میرسد اما مخالفتی هم با آن ندارد.