عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، ابراز امیدواری کرده تا ایران از رفع تحریمها علیه خود، برای «بهبود شرایط اقتصادی»اش استفاده کند نه «سیاستهای خصمانه» در منطقه.
خبرگزاری رویترز گزارش داده که آقای جبیر این سخنان را شنبه نهم آبان در نشست امنیتی منامه بیان کرده است.
پیش از وزیر امور خارجه عربستان سعودی، برخی دیگر از مقامهای ارشد منطقه نیز از اینکه جمهوری اسلامی با پولی که بر اثر لغو تحریمها عایدش میشود، برای افزایش ناامنی در خاورمیانه استفاده میکند، ابراز نگرانی کرده بودند.
از جمله بنیامین نتانياهو، نخستوزیر اسرائیل که گفته بود این پول به مصرف مردم ايران نخواهد رسيد.
او توضیح داده بود که جمهوری اسلامی «از اين پول برای ساخت مدرسه، بيمارستان يا جاده استفاده نمیکند. آنها از اين پول برای گسترش ماشين ترور و نظامی خود که همين الان خاورميانه را به خود مشغول کرده، استفاده میکنند».
در صورت اجرای نهایی توافق جامع هستهای، میلیاردها دلار از سرمایههای بلوکه شده ایران در کشورهای مختلف جهان، به تهران بازپس داده میشود.
وزیر امور خارجه عربستان سعودی در بخش دیگری از سخنان خود در کنفرانس امنیتی منامه، گفته که اعتقاد دارد جنگ در یمن به «مرحله پایانی» خود رسیده است.
عربستان سعودی ماههاست که رهبری ائتلافی نظامی از کشورهای عربی برای مقابله با شبه نظامیان شیعه مذهب حوثی در یمن را بر عهده گرفته است.
هدف ریاض از این ائتلاف، بازگرداندن دولت یمن به قدرت است که اگرچه توسط جامعه جهانی به عنوان دولت مشروع یمن شناخته میشود، اما با عملیات نظامی حوثیها از کار برکنار شد.
جمهوری اسلامی مهمترین حامی شورشیان شیعه حوثی به شمار میآید.
درباره بحران سوریه که یکی دیگر از موارد اختلافی میان تهران و ریاض است، وزیر امور خارجه عربستان سعودی گفته که زمانبندی خروج بشار اسد از قدرت و تخلیه جنگجویان خارجی از سوریه، مهمترین موانع رسیدن به راه حلاند.
عادل الجبیر تاکید کرده که گفتوگوهای اخیر وین، هیچ تغییری در موضع ریاض مبنی بر لزوم برکناری آقای اسد از قدرت نداده است.
وزیر امور خارجه عربستان سعودی گفته است: «ایدهآل این است که او [اسد] همین بعدازظهر برود. هرچه زودتر بهتر».
روسیه و ایران با برکناری بشار اسد از قدرت مخالفاند و میگویند که او در برابر تروریسم مقاومت میکند.