درخواست از رئیس جمهور برای حل مشکل «رستاخیز»

درحالی که قرار شده تا روشن شدن تکلیف اکران فیلم «رستاخیز»، سردر سینماهایی که قرار بود این فیلم را نمایش دهند پارچه سفید نصب شود،‌ سازندگان این اثر خواستار پیگیری حسن روحانی شده‌اند.

فیلم سینمایی «رستاخیز» به کارگردانی احمدرضا درویش که درباره قیام کربلا ساخته شده، قرار بود از روز چهارشنبه ۲۴ تیرماه اکران شود اما تنها پس از چند سانس نمایش، از پرده پایین کشیده شد.

چند روز پس از این اقدام، تهیه‌کننده این فیلم از ارسال متنی به حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، در پی توقف اکران این اثر خبر داد.

تقی علیقلی‌زاده، تهیه کننده «رستاخیز» در نامه‌ای که روز ۳۰ تیرماه خطاب به آقای روحانی درخبرگزاری‌ها منتشر شد،‌ آورده بود: «این روند موجب حیرت و پرسش‌های فراوان درخصوص این اقدام مغایر با تدبیر و روندهای قانونی، حقوقی و شرعی گردیده و دامنه آن در افکار عمومی داخلی و خارجی در حال گسترده شدن است.»

در ادامه این نامه، سازندگان فیلم «رستاخیز» همچنین «ضمن رعایت خویشتن داری» خواستار رسیدگی فوری حسن روحانی در خصوص این موضوع شدند و گفتند که رئیس جمهور «مسئولیت حفظ و صیانت از اجرای قانون اساسی» را بر عهده دارد و باید نسبت به این «تصمیم خسارت‌بار» رسیدگی عاجل کند.

از سوی دیگر در آخرین جلسه شورای صنفی نمایش که قرار بود جایگزینی برای اکران به‌جای «رستاخیز» مشخص شود،‌ اعلام شد که هیچ فیلم جدیدی روی پرده نخواهد رفت.

ابوالحسن داوودی، رئیس شورای صنفی نمایش، در گفت‌گویی با ایسنا در روز ۲۹ تیرماه اعلام کرد که به احترام فیلم «رستاخیز»، فعلا فیلم دیگری جایگزین نخواهد شد و سینماهای نمایش دهنده آن به جای پوستر فیلم «رستاخیز»، سردر سفیدی را نصب خواهند کرد.

آقای داوودی در این گفت‌وگو اظهار امیدواری کرد که «با توجه به رایزنی‌هایی که درحال انجام است، مشکلات اکران فیلم رستاخیز تا هفته آینده به طور کامل حل شود و این فیلم بتواند اکران خود را ادامه بدهد.»

از دیگر واکنش‌هایی که توقف اکران فیل «رستاخیز» در پی داشته است، اظهار نظر دو تن از کارگردانانی است که در تلویزیون ایران دست به ساخت سریال‌های عظیم مذهبی زده‌اند؛ داوود میرباقری و مهدی فخیم‌زاده.

آقای میرباقری که مجموعه‌های «امام علی» و «مختارنامه» را کارگردانی کرده، خودش از جمله فیلمسازانی است که در هنگام پخش سریال «مختارنامه» گرفتار مشکلات مشابهی شد که امروز فیلم «رستاخیز» با آن دست و پنجه نرم می‌کند.

آقای میرباقری در سریالش چهره «عباس بن علی»، برادر امام سوم شیعیان را در جریان قیام کربلا و روز عاشورا به تصویر کشیده بود اما به خاطر اعتراض‌های صورت گرفته، مجبور شد همه صحنه‌های مربوط به این شخصیت را از سریالش حذف کند.

داوود میرباقری در گفت‌وگویی با ایسنا درباره مشکلات پیش آمده برای فیلم «رستاخیز» با تاکید بر اینکه عقیده شخصی‌اش بر این است که می‌توان چهره ائمه را در کارهای نمایشی تصویر کرد، گفته است: «به عقیده من با توجه به پتانسیلی که در حال حاضر وجود دارد، بدون اینکه چهره ائمه مخدوش شود، می‌توان چهره آن‌ها را تصویر کرد ولی این مساله ملزومات خاص خود را دارد و باید به گونه‌ای تنظیم شود که مشکلی پیش نیاید.»

به گفته این کارگردان، حواشی پیش آمده برای فیلم «رستاخیز» تاثیر مخربی بر هنرمندانی می‌گذارد که قصد ساخت سریال‌های مذهبی را دارند.

مهدی فخیم زاده هم از جمله کارگردانانی است که سریال‌هایی چون «تنهاترین سردار» و «ولایت عشق» را در مورد امامان شیعه ساخته است،‌ آنهم بدون نشان دادن صورت و با نورانی کردن چهره آنها.

این کارگردان، با اشاره به اینکه «در مجموعه ولایت عشق برخی به من گفتند، می‌توانی چهره امام رضا را نشان بدهی ولی من در نهایت این کار را انجام ندادم»، گفته که «نظر مراجع در مورد نشان دادن چهره معصومین یکپارچه نیست و آقای درویش هم گرفتار تضاد شده است.»

پس از نمایش فیلم «رستاخیز» ‌در جشنواره سال ۹۲ و انتقادات برخی جریانات مذهبی، این فیلم برای اکران عمومی حدود ۵۰ دقیقه کوتاه شد و زمان آن به ۱۳۰ دقیقه رسید.

به عنوان مثال با وجود باقی ماندن تصویر «عباس بن علی»، تصاویری که چهره «علی اکبر» فرزند ارشد امام سوم شیعیان و «قاسم» فرزند امام دوم شیعیان را نشان می‌داد، حذف شده‌اند.

همچنین تمام نماهایی که نشان دهنده رابطه عاشقانه میان «بکیر»، فرزند «حر بن ریاحی» با دختری زیبارو با بازی شقایق فراهانی بود نیز حذف شده‌اند.

بخش عمده ای از سکانس حمام کردن یزید، نمای پایانی فیلم که نشان دهنده بازگشت خون «علی اصغر» فرزند امام سوم شیعیان به زمین است و تصاویری که چهره «علی اکبر» فرزند ارشد امام سوم شیعیان و «قاسم» فرزند امام دوم شیعیان را نشان می‌داد، از جمله دیگر موارد حذف شده از فیلم «رستاخیز» به شمار می‌روند.

باید تا یک هفته دیگر منتظر ماند و دید که رایزنی‌ها برای نمایش مجدد فیلم «رستاخیز» به کجا کشیده خواهد شد.

تاکنون و در سالهای پس از انقلاب، آثار متعددی بوده‌اند که پس از اکران، ‌از پرده پایین کشیده شده‌اند اما هیچکدام موفق به نمایش مجدد در سینماها نشده‌اند؛ از «مارمولک» ساخته کمال تبریزی گرفته که پس از ۴ هفته از پرده پایین آمد تا فیلم «خانه پدری» به کارگردانی کیانوش عیاری که تنها دو روز و صرفا چند سانس فرصت اکران عمومی داشت.

شاید «رستاخیز» به کارگردانی احمدرضا درویش،‌ اولین فیلم بعد از انقلاب باشد که اکران آن متوقف، و دوباره از سر گرفته می‌شود.