بر اساس آخرین اطلاعات مرکز آمار که در پایان سال ۱۳۹۲ استخراج شده است، تعداد ۲۲.۵ میلیون خانوار در ایران ثبت شده و ۸۳ درصد جمعیت کشور نیز در سن کار قرار دارند.
به گزارش خبرگزاری فارس، مرکز آمار ایران تازهترین یافتههای خود در موضوعات مختلف، از جمله آمار جمعیت، میزان تحصیلات، مهاجرت، وضع فعالیت و نرخ مشارکت اقتصادی در کشور را اعلام کرده است.
بر اساس این آمار، جمعیت ایران ۷۵ میلیون و ۷۰۶ هزار و ۸۹۸ نفر برآورد شده است که حدود ۶۳ میلیون نفر آن، ۱۰ سال و بیشتر سن داشتهاند.
به لحاظ جنسیت هم ۵۰.۱ درصد از جمعیت ایران، مرد و ۴۹.۹ درصد زن بوده است که نسبت جنسی برابر ۱.۱ به دست میآید و به عبارت دیگر در مقابل هر ۱۰۰ نفر زن، ۱۰۱ نفر مرد وجود دارد.
در آمار برآورد شده، از حدود ۲۴ میلیون نفر جمعیت فعال ۱۰ ساله و بیشتر، ۱۰.۴ درصد بیکار بودهاند و بالاترین نرخ بیکاری مربوط به گروه سنی ۲۰ تا ۲۴ ساله و پایینترین نرخ بیکاری هم مربوط به گروه سنی ۶۵ ساله و بیشتر بوده است.
ضمن اینکه نرخ بیکاری در بین مردان، حدود ۹ درصد و در بین زنان، حدود ۲۰ درصد بوده است.
پیشتر اعلام شده بود که استان کرمانشاه بالاترین نرخ بیکاری را در پاییز سال جاری، در ایران داشته است.
استانهای لرستان، چهارمحال و بختیاری و مازنداران هم پس از کرمانشاه، بیشترین تعداد بیکاران را در میان استانهای ایران دارا بودهاند.
در مورد تابعیت هم در این آمار ذکر شده که ۹۸.۳ درصد جمعیت ایران، دارای تابعیت ایرانی هستند و ۱.۶ درصد جمعیت را نیز افغانها تشکیل میدهند. ضمنا بر اساس این آمار، اغلب افراد با تابعیت غیر ایرانی در نقاط شهری زندگی میکنند.
همچنین بر اساس آمار گرفته شده در سال ۱۳۹۲ در مورد میزان سوادآموزی در ایران، از ۶۸ میلیون نفر جمعیت شش ساله و بیشتر، ۸۷ درصد جمعیت ایران باسواد بودهاند. ضمنا نسبت باسوادی در نقاط شهری ۹۰.۲ و در نقاط روستایی ۷۷.۲ بوده است.
این در حالی است که پیشتر رییس سازمان نهضت سوادآموزی ایران اعلام کرده بود که بر اساس آخرین سرشماری، ۱۰ میلیون بیسواد مطلق در جامعه وجود دارد، ۱۰ میلیون نفر از تحصیلات ابتدایی برخوردارند و ۱۰ میلیون نفر نیز تا سطح سیکل تحصیل کردهاند؛ بدینترتیب ۳۰ میلیون نفر از جمعیت ایران را افراد بیسواد و کمسواد تشکیل میدهند.
از سوی دیگر مطابق نتایج به دست آمده، در سال ۱۳۹۲، نرخ مشارکت اقتصادی در جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر، ۳۷.۶ درصد بوده که این شاخص در بین مردان ۶۳ درصد و در بین زنان ۱۲ درصد محاسبه شده است.
همچنین نتایج نشان میدهد که درصد جمعیت فعال ۱۰ ساله و بیشتر، در نقاط روستایی بیشتر از نقاط شهری است، به طوری که نرخ مشارکت اقتصادی در نقاط روستایی ۳۹ درصد و در نقاط شهری ۳۷ درصد بوده است.
نرخ مشارکت اقتصادی نشان دهنده این مسئله است که چند درصد از جمعیت در سن کار، فعال یعنی شاغل یا بیکار هستند.
در گزارش مرکز آمار ایران، افراد شاغل، اینگونه تعریف شدهاند: «تمام افراد ده ساله یا بیشتر که در طول هفته آمارگیری، حداقل یک ساعت در هفته کار کرده یا بنا به دلایلی به طور موقت کار را ترک کرده باشند، شاغل محسوب میشوند».
این نوع تعریف و آمارگیری از زمان آغاز به کار دولت محمود احمدینژاد، رییس جمهوری سابق ایران، مرسوم شد و تاکنون نیز ادامه دارد، در حالی که پیش از این دولت هر کس را که دستکم دو روز در هفته کار میکرد شاغل به حساب میآورد.
نرخ بيکاری در سال ۱۳۸۴، زمانی که محمود احمدینژاد سکان دستگاه اجرايی کشور را به دست گرفت، ۱۱.۵ درصد بود و این نرخ در سال ۱۳۹۱ به ۱۲.۲ درصد رسيد.