کاندولیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا که به هند رفته است، از پاکستان خواست تا در تحقیقات مربوط به حوادث تروریستی بمبئی «به طور کامل و شفاف» همکاری کند.
سفر روز چهارشنبه کاندولیزا رایس به دهلینو در چارچوب اقدام اضطراری ایالات متحده برای کاستن از تنش میان دو کشور هند و پاکستان صورت میگیرد.
وزیر خارجه آمریکا، که برای رفتن به هند ناچار شد سفر کوتاه اروپایی خود را ناتمام بگذارد، در این سفر با مانموهان سینگ، نخستوزیر، و پراناب موکرجی، وزیر خارجه هند، دیدار خواهد کرد.
خانم رایس پس از ورود به دهلینو، و پیش از دیدار با مقامهای هندی، از پاکستان خواست تا «سریعا و قاطعانه» برای حل موضوع حمله تروریستها به بمبئی همکاری کند.
وزیر خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت: «اکنون زمان آن است که همه همکاری کنند و باشفافیت هم همکاری کنند. به ویژه پاکستان.»
همزمان، هزاران تن از شهروندان بمبئی روز چهارشنبه با برگزاری تظاهراتی، نسبت به کوتاهیهای پلیس در جریان حملات اخیر اعتراض کردند.
تظاهرکنندگان، که پرچمهای هند را در دست داشتند، علیه پاکستان نیز شعارهایی سر دادند.
در سایر شهرهای هند نیز مردم با روشن کردن شمع، یاد قربانیان حوادث تروریستی بمبئی را گرامی داشتند.
کاندولیزا رایس در کنفرانس خبری خود همچنین گفت: «همان طور که پیش از این گفتهام، پاکستان باید به فوریت و با عزمی جزم اقدام کند و به طور کامل و شفاف همکاری داشته باشد.»
حملات تروریستی سه روزه در شهر بمبئی، پایتخت مالی هند، روز شنبه پایان یافت و دستکم ۱۷۱ کشته بر جای گذاشت.
هند میگوید هر ۱۰ مهاجمی که حملات شهر بمبئی را سامان داده بودند، و از جمله تنها فرد بازمانده این گروه، همگی پاکستانی بودهاند.
آن گونه که رییس پلیس بمبئی اعلام کرده است، از ۱۰ مهاجمی که به بمبئی حمله کرده بودند تنها یک تن زنده مانده است که خود را «اعظم امیر کاساو، اهل پنجاب و تبعه پاکستان» معرفی کرده است.
اما آصف علی زرداری، رییس جمهوری پاکستان، نسبت به این موضوع ابراز تردید کرده است.
آقای زرداری شامگاه سهشنبه در برنامه لری کینگ، در شبکه تلویزیونی سی.ان.ان، گفت: «هیچ شواهد ملموسی در اختیار ما گذاشته نشده است که این شخص قطعا پاکستانی است. من بسیار تردید دارم که او پاکستانی باشد.»
البته نخستوزیر پاکستان افزود که اگر شواهد روشنی در این باره به دست بیاید، دولت پاکستان دست به اقدامی مناسب خواهد زد.
همچنین هند از پاکستان خواسته است ۲۰ پاکستانی مظنون را که تحت تعقیب هستند به هند تحویل دهد. اما آصفعلی زرداری گفت که کشورش این خواسته را نمیپذیرد و اگر شواهدی در دست باشد، «پاکستان، خود، اقدام خواهد کرد.»
از سوی دیگر، دریادار مایک مولن، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا، نیز به پاکستان رفته است تا از تنشها میان دو همسایه مسلح به بمب اتمی بکاهد.
حملات اخیر در بمبئی روابط رو به بهبود میان دو همسایه رقیب را با تهدید روبهرو کرده است.
از زمان استقلال از بریتانیا در سال ۱۹۴۷، تاکنون سه جنگ میان دو کشور روی داده است.
هند بارها پاکستان را متهم کرده است که «نمیتواند یا نمیخواهد» در خاک خود علیه گروههای شبهنظامی ضدهندی اقدامی بکند.
حسن غفور، رییس پلیس بمبئی، میگوید مهاجمانی که حملات اخیر را در این شهر سامان دادند بیش از یک سال فنون عملیاتی را آموزش دیده بودند.
برخی از بازررسان پرونده نیز گفتهاند تمامی مهاجمان «پاکستانی و وابسته به لشکر طیبه» بودهاند.
با این حال پراناب موکرجی، وزیر خارجه هند، گفت که اقدام نظامی در دستور کار هند نیست.
اما آقای موکرجی که با شبکه تلویزیونی سی.ان.ان/ آی.بی.ان گفتوگو میکرد افزود که اگر پاکستان اقدامی قاطعانه انجام ندهد، روند صلح میان دو کشور که از سال ۲۰۰۴ آغاز شده با تهدیدی جدی روبهرو میشود.