قدردانی نصرالله از «ایران و در صدر آن، خامنه‌ای» در پی آزادسازی موصل

دبیرکل حزب‌الله لبنان در نخستین سخنان خود در پی اعلام آزادسازی شهر موصل از کنترل داعش، از «موضع قاطع ایران و در صدر آن، امام خامنه‌ای» در دستیابی به «پیروزی تاریخی برای همه ملت های عربی و اسلامی» قدردانی کرد.

سخنان حسن نصرالله شامگاه سه‌شنبه، ۲۰ تیرماه، از المنار، شبکه تلویزیونی حزب‌الله، پخش شد.

آقای نصرالله افزود: «ایران از هیچ کمکی به عراقی ها در سخت ترین دوران آنها کوتاهی نکرد» و «افسران سپاهی ایران برای دادن کمک نظامی به ارتش عراق تا به بغداد رسیدند».

حیدر العبادی نخست وزیر عراق روز دوشنبه، ۱۹ تیر، «آزادسازی کامل» موصل را در پی نُه ماه جنگ از کنترل سه ساله داعش اعلام کرد.

دبیرکل حزب‌الله در سخنانش در کنار تجلیل از ایران و رهبری آن، نقش فتوای صادر شده از سوی آیت‌الله العظمی علی سیستانی «مرجع تقلید عالی‌قدر شیعه» را نیز در شکست داعش «تعیین‌کننده» نامید.

اشاره نصرالله به «فتوای جهاد» است که آیت‌الله سیستانی در نجف، اواخر خرداد ۹۳، زمان کوتاهی پس از سر برآوردن داعش صادر کرد و از «همه کسانی که توانایی حمل سلاح دارند» خواست به نظامیان و نیروهای امنیتی عراق بپیوندند.

گفته می شود، فتوای آیت الله سیستانی در شکل‌گیری حشد شعبی، نیروهای بسیج مردمی عراق، نقشی مهم داشته است.

حسن نصرالله روز سه‌شنبه گفت، همه شخصیت های مذهبی عراق و ایران فتوای آیت الله سیستانی را تایید کردند و تمامی رهبران دینی و سیاسی و حزب ها نیز با آن همکاری کردند.

نصرالله افزود، همکاری سنی ها و رهبران آنها، ادعای جنگ میان شیعه و سنی در عراق را نقش بر آب کرد.

به گفته دبیرکل حزب‌الله، اکنون با آزادسازی موصل، فرصت خوبی برای ریشه کن کردن کامل داعش فراهم شده است.

نصرالله ادعا کرد: «از شروع ورود داعش به عراق، آمریکا و ناتو دست روی دست گذاشتند و نگاه کردند» و «شرایطرا برای کنترل داعش بر عراق و سوریه تسهیل کردند» و حتی «از ده تا سی سال برای شکست دادن داعش» سخن می گفتند.

ادعای نصرالله در «سهیم» دانستن آمریکا در جنایات داعش در حالی است که آمریکا از دیگر سو نقش خود را در صدر ائتلاف منطقه ای، در هزیمت داعش مهم می داند.

به گزارش کاخ سفید، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز سه‌شنبه در تماس با حیدر العبادی آزادسازی موصل را «یک نقطه عطف» در غلبه بر داعش نامید و گفت «شجاعت سربازان عراقی و آمریکایی» در این تحول دخیل بوده است.

آقای ترامپ همچنین به حیدر العبادی گفت، آمریکا به «شکست کامل داعش» متعهد است.

در مقابل، نصرالله مدعی شد که آمریکا به متحدان منطقه ای خود اجازه داده بود از جمله «از طریق باز کردن مرزها و دادن امکان به فروش نفت در مرز ترکیه و اردن» از داعش حمایت کنند.

نصرالله در سخنانش حکومت کنونی دمشق را نیز دارای «مشروعیت» نامید.

جنگجویان حزب‌الله در سال های گذشته در سوریه جنگیده اند و هر از گاهی نیز گزارش های رسانه ای از حضور آنها در عراق در کنار نیروهای حشد الشعبی، از جمله بنا به خواسته شاخه قدس سپاه پاسداران ایران، منتشر شده بود.

اما فرمانده شاخه قدس سپاه پاسداران ایران روز دوشنبه برای نخستین بار تایید کرد که جنگجویان حزب‌الله لبنان در عملیات جنگی سال های گذشته عراق مشارکت داشته اند.

قاسم سلیمانی همچنین گفت: «کلید انبارهای تسلیحاتی ایران در اختیار فرمانده حشد شعبی عراق بود.»

قاسم سلیمانی افزود، ایران «هزاران تن سلاح» در اختیار نیروهای عراقی گذاشت و «اسکادران جنگنده های نیروی هوایی سپاه» در عملیات عراق شرکت داشت... و وزارت دفاع ایران «سه شیفته» برای عراق سلاح تولید و ارسال می کرد.

در مقابل سخنان روز سه‌شنبه حسن روحانی بلافاصله نوعی پاسخگویی تلویحی به اظهارات قاسم سلیمانی در مورد این که کدام عامل در ایران موجب کمک‌رسانی موثرتر به عراق بوده، تعبیر شد.

آقای روحانی گفت: «در سخت‌ترین شرایط اقتصادی» (اشاره به تحریم ها علیه ایران)، ما (دولت) به ملت عراق کمک کردیم...عده ای با جان فداکاری می کنند و باید از آنها قدردانی کنیم، اما حقوق و سلاح آنها را چه کسی تامین می کرد؟»