واکنش به جنجال زبان انگلیسی: «این زمین جای بازی نیست»

روزنامه قانون در تیتر یک شماره شنبه خود با عنوان «تفتیش عقاید رئیس جمهور» نوشته است: «اقلیت اندکی روحانی را برای بیان عقایدش نکوهش کردند» و تلاش دارند تا او رئیس جمهور را مقابل رهبر جمهوری اسلامی قرار دهند.

این روزنامه با اشاره به اظهارات رهبر جمهوری اسلامی دربارهٔ «تحمل مخالف» نوشته است: «برخی افراد وابسته به جریان‌های خاص و مدعیان ولایت‌مداری گویا این سخنان را به درستی نشنیدند. این جماعت قیل و قال پرست سال‌ها بلکه دهه‌هاست واژه امام و رهبر از دهانشان نمی‌افتد، ولی در عمل اثری از رهروی آنان نیست» و «هر فردی که بر خلاف منافع شان سخن بگوید ضد ولایت می‌خوانند و امروزه به سراغ سخنان رئیس جمهور رفتند تا روحانی را نیز در مقابل آیت الله خامنه‌ای قرار دهند.»

روزنامه قانون با اشاره ضمنی به اظهارات متفاوت علی خامنه‌ای و حسن روحانی دربارهٔ زبان انگلیسی، نوشته است: اقلیت اقتدارگرایی که در دوران سرپیچی محمود احمدی‌نژاد از فرمان رهبرجمهوری اسلامی «زبان در کام فرو بردند» یا گفتند که «نامه [رهبر] گم شده است»، حالا سخنان حسن روحانی را «به اهرمی برای زمین زدن رئیس جمهور تبدیل کرده‌اند و سعی دارند او را خارج از خط ولایت نشان دهند».

این روزنامه تأکید کرده که اقلیت اقتدارگرا هرگاه قصد کنند که «فرد یا جریانی را زمین بزنند، او را مخالف رهبری» معرفی می‌کنند و نوشته است: آنها «مدتی بود هاشمی رفسنجانی را برای عقیده‌ای که داشت مورد حمله قرار می‌دادند و امروز نیز نوبت تفتیش عقاید به روحانی رسیده است».

صادق زیباکلام هم طی یادداشتی در روزنامه قانون ضمن تأکید بر این که ندیده‌ام «رهبری در سخنرانی‌های خود حتی به صورت غیرمستقیم گفته باشند که اگر من در خصوص مسئله‌ای نظر دادم شخص دیگری حق ندارد در مورد آن مسئله نظر دیگری بدهد» نوشته است: آن چه امروز مشاهده می‌کنیم «بادمجان دورقاب چین‌هایی هستند که به نام رهبری مسائل و سخنانی را منتشر می‌کنند و در حقیقت اجازه نمی‌دهند که نقد یا مطلب دیگری گفته شود و این که چه کسی در آن خصوص صحبت کرده است، برای این جماعت اهمیتی ندارد، حال رئیس جمهور باشد یا هر مقام دیگری».

روزنامه اعتماد هم در یادداشتی با تیتر «در این زمین بازی نکنید» نوشته است: «در روزهای اخیر به نظر می‌آید این جنگ حیثیتی علیه دولت ابعادی گسترده‌تر یافته و این بار سناریوی این جنگ اختلافی تازه، منحرف و خطرناک‌تر است.»

جواد دلیری سردبیر اعتماد در این یادداشت ضمن یادآوری حملات مخالفان برجام به دولت حسن روحانی، نوشته است: «آنان که ناامید از به شکست رساندن برجام شده‌اند، از هر سخن و گفتار رئیس‌ جمهور تحلیل و تحریف خاصی دارند و در یک فضای رسانه‌ای آن سخن و گفتار را مقابل سخن رهبر انقلاب قرار می‌دهند.»

یادداشت‌نویس این روزنامه با اشاره به این که «یک سخن عمومی رئیس‌ جمهور دستمایه‌ای برای رودررو قرار دادن وی با رهبر انقلاب از سوی منتقدان روحانی شده» نوشته است: «اکنون شخص روحانی و جایگاه و ارتباط او با رهبر انقلاب دستمایه رفتارهای تخریبی قرار گرفته، آن هم رئیس‌ جمهوری که در گفتار و روشش همواره بر اطاعت از ولایت فقیه و رهبری انقلاب صحه گذاشته است. هرچند که سخن او باید شفاف و روشن و به‌ دور از هرگونه بهانه‌ای باشد اما برای کسانی که از کاه کوه می‌سازند بهانه گرفتن کاری بس ساده است.»

روزنامه اعتماد ضمن هشدار نسبت به «القای اختلاف‌افکنی و دودستگی در بالاترین هرم نظام» و تأکید بر این که «شک نباید کرد مسیر این جریان به یک جا ختم خواهد شد و دود اختلاف‌افکنی بر چشمان همگان می‌رود» نوشته است: «این خوابی واهی خواهد بود که رئیس‌ جمهور اعتدال که سال‌ها به سبب حضور در مسئولیت‌های کلیدی و نمایندگی رهبری انقلاب در مناصب مهم نماینده و معتمد ایشان بوده است رودرروی ولی فقیه قرار گیرد»، ضمن این که «جایگاه ارتباطی رئیس‌ جمهور با رهبری انقلاب، جایگاه یک نهاد و یک رسانه و یک قرارداد و یک شخص و... نیست. این جایگاه حرمت و منزلت خاص خود را دارد. این زمین جای بازی کردن نیست.»

روزنامه شرق عکس‌هایی از محمدرضا عارف و علی لاریجانی دو کاندیدای احتمالی ریاست مجلس دهم را در صفحه یک خود منتشر کرده و در گزارشی با تیتر «امیدهای روز شنبه» نوشته است: با «برگزاری نشست هم‌اندیشی کل منتخبان مجلس دهم» در روزی که از پیش قرار بود «جلسه لیست امید برگزار شود»، به نظر می‌رسد «علی لاریجانی ترجیح می‌دهد به جای حضور در جلسه‌ای به ریاست عارف، لیست امید را به جلسه‌ای با ریاست خود فرابخواند» که معنای مستترش این است که «رهروانی‌هایی که در انتخابات به لیست امید پیوسته بودند، تنها در صورت حمایت لیست امید از ریاست لاریجانی بر مجلس دهم، به این ائتلاف ادامه خواهند داد».

مهدی قدیمی گزارش‌نویس روزنامه شرق نوشته است که با اقدام علی لاریجانی، جلسه منتخبان لیست امید که «قرار بود محل هم‌اندیشی و وفاق همه اعضای لیست امید شود، تبدیل به محلی برای تعیین تکلیف رهروانی‌هایی شده که با لیست امید به مجلس دهم راه یافته‌اند و حالا برای حفظ کرسی ریاست، به طیف مخالف لیست امید چراغ سبز نشان داده‌اند».

گزارش‌نویس روزنامه شرق با تأکید بر این که شرایط فعلی سبب شده تا علی لاریجانی «دست یاری به سمت طیفی دراز کند که در مقطع همین انتخابات در قم، اقدام به انتشار شب‌نامه علیه او کرده بودند» و به این ترتیب «او که در مجالس هشتم و نهم به دلیل هم‌گرانشدن با این طیف توانسته بود خود را به عنوان یک اصولگرای میانه‌رو معرفی کند»، حالا «در برابر این گزینه مخاطره‌آمیز قرار دارد که به سمت هم‌گرایی با مخالفان برجام رفته تا اندوخته‌های سیاسی خود را در همین ابتدای کار مجلس دهم، خرج کند. کاری که او را به عنوان نوازنده ساز جدایی از فراکسیون امید، پیش از تشکیل این فراکسیون مطرح می‌کند».

روزنامه شرق با بیان این که علی لاریجانی اگر با رأی مخالفان برجام بر کرسی ریاست تکیه بزند، «نمی‌تواند لاریجانی مجلس هشتم و نهم و مدافع تمام‌قد برجام باشد» و ناچار است «دوباره از ائتلاف تاکتیکی فعلی روی برگرداند و به سمت فراکسیون امید متمایل شود»، اما «این دقیقاً نقطه عکس وضعیت عارف است؛ چرا که در ادامه بازی ریاست، حتی اگر رأی اکثریت به نفع لاریجانی باشد، عارف همچنان در رأس فراکسیونی که برخلاف ائتلاف حامی لاریجانی، در موضوع برجام و همچنین درباره مسائل سیاست داخلی مواضع منسجم و واحد دارند، قرار خواهد داشت».

به نوشته این روزنامه، «اگر شنیده‌ها مبنی بر این که لاریجانی با حاج‌بابایی و سالک درباره همراهی تاکتیکی در مجلس دهم به توافق رسیده صحیح باشد، به این معناست که او تصمیم خود را گرفته است. تصمیمی که بیش از زیان‌ رساندن به فراکسیون امید، در راستای سود رساندن به تندروهایی است که حالا در اقلیت مطلق مجلس دهم هستند، اما می‌توانند با قرارگرفتن زیر چتر لاریجانی، خود را بازسازی و سازماندهی کنند».

احمد غلامی سردبیر شرق هم در سرمقاله این روزنامه با تیتر «چه‌ کسی به رأی مردم نزدیک‌تر است؟» به بررسی گمانه‌هایی درباره ریاست مجلس پرداخته و نوشته است: «برخی از افراد دولت روحانی احتمالاً به لاریجانی گرایش دارند. هرچه باشد بخش عمده‌ای از نزدیکی اصلاح‌طلبان به لاریجانی، ماحصل نزدیکی لاریجانی به حسن روحانی است. به‌ راحتی می‌توان در برخی موارد، لاریجانی را با حسن روحانی در یک قاب نشاند. اما لاریجانی و اصلاح‌طلبان را جز با رویکرد تاکتیکیِ معطوف به آینده نمی‌توان کنار یکدیگر قرار داد».

سرمقاله‌نویس روزنامه شرق به نقش محمدرضا عارف و احتمال ریاست او بر مجلس دهم اشاره کرده و نوشته است: «گزینه عارف برای دولت، اعتدالیون، گزینه نامناسبی نیست. چه‌ بسا سویه مردمی آن را نیز تقویت کند و چهره اصلاح‌طلبانه‌تری به دولت ببخشد»، ضمن این که «دولت روحانی در موقعیت احسن قرار دارد و بعد از انتخاب هر گزینه فقط باید کمی تغییر تاکتیکی بدهد»، اما این موقعیت احسن را «شخصیت معتدل عارف به ماجرا بخشیده است. هر اصلاح‌طلب دیگری به‌ جای عارف بود، دولت را نگران انتخاب بین آن دو گزینه می‌کرد».

سردبیر روزنامه شرق با تأکید بر این که «آینده سیاسی اصلاحات را تصمیمِ اکنون می‌سازد» نوشته است: «این تصمیم‌ها هرقدر اصیل و مردمی باشد، مؤثرتر و ماندگارتر است. نباید از نظر دور داشت که عارف با رأی همین مردم که خواستار تغییر بودند، منتخب اول تهران شده است. رأیی معنادار و ارزشمند.»

روزنامه خراسان، نزدیک به اصولگرایان، روز شنبه را «روز پرکار منتخبان جدید در بهارستان و پاستور» توصیف کرده و نوشته است: «اصولگرایان و اصلاح‌طلبان به دنبال جذب مستقلین» هستند.

این روزنامه با اشاره به این که منتخبان مجلس دهم روز شنبه در ۴ نشست شرکت می‌کنند، نوشته است: «منتخبان مجلس دهم روز شنبه باید در ۴ نشست شرکت کنند، نشست‌هایی که دست کم در دو مورد کاملا حزبی و جناحی خواهد بود و حضور افراد مستقل در آنها و همچنین رایزنی‌های حاشیه‌ای تا حد زیادی عرصه وزن‌کشی دو جناح خواهد بود.»

مصطفی طاهری در روزنامه خراسان یادداشتی دارد با تیتر «توهین یک نماینده توهین به مردم است» و در آن نوشته است: «اظهارات هنجارشکنانه منتسب به یکی از منتخبان مجلس که اخیراً منتشر شد، بار دیگر بازتاب گسترده‌ای در شبکه‌های مجازی داشته است»، در حالی که «چندی پیش نیز سخنان شرم‌آوری از یک منتخب دیگر نیز در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده بود».

این روزنامه تأکید کرده است که «بی شک این دست اظهار نظرها اولین بار نیست که صورت می‌گیرد و در صورت عدم مقابله صحیح، آخرین بار هم نخواهد بود» و البته همزمان توضیح داده که «مراد از برخورد، تنبیهی در خور و متناسب است؛ نه با افراط و نه با تفریط. مجازات باید به نحوی باشد که این افراد و سایرین به خود اجازه تکرار رفتار مشابه ندهند».

این روزنامه البته به «رد صلاحیت یکی از منتخبان مردم اصفهان» یعنی مینو خالقی توسط شورای نگهبان هم اشاره کرده و نوشته است: این برخوردهای دوگانه «در بین مردم ناخودآگاه مقایسه‌ای در خصوص میزان حساسیت دستگاه‌ها به تخلفات منتخبان مجلس را متبادر می‌کند».

روزنامه آفتاب یزد در تیتر یک خود با عنوان «خط مشترک» نوشته است: «روحانی و عارف با دعوت از منتخب مردم اصفهان در جلسه منتخبان، این بار به صورت عملی از مینو خالقی دفاع کردند.»

روزنامه وقایع اتفاقیه در تیتر یک خود با تأکید بر این که «صدای اصولگرایان هم درآمد» نوشته است: «احمد توکلی و غلامعلی حداد عادل به رد صلاحیت مینو خالقی واکنش نشان دادند.»

به نوشته این روزنامه، احمد توکلی با تأکید بر این که «رد صلاحیت نامزدی پس از انتخاب شدن با نظر شورای محترم نگهبان سابقه نداشته است. هر امر بی‌سابقه، به ویژه اگر با حقوق افراد بسیاری درگیر باشد، حساسیت جامعه را برمی‌انگیزد»، پیشنهاد داده تا سرنوشت ورود مینو خالقی به مجلس دهم به «شورای حل اختلاف قوا» ارجاع شود، اما غلامعلی حداد عادل دیگر چهره اصولگرا گفته است: «مجلس آینده باید درباره اعتبارنامه منتخبان دهمین دوره تصمیم‌گیری کند، ولی مسئله کاملاً روشن است و باید نظر شورای نگهبان درباره این مهم ارزیابی شود.»

وقایع اتفاقیه همچنین خبر داده است: محمدرضا عارف، سرلیست اصلاح طلبان در انتخابات مجلس «در پیامی جداگانه به مینو خالقی، رسماً او را دعوت کرده است».

«شهرهایی که خوابگاه شدند» تیتر گزارش روزنامه قانون است درباره «مدیریت دوگانه در کشمکش شرکت‌های عمران و شهرداری‌های شهرهای جدید».

نجمه جمشیدی در این گزارش با اشاره به این که «شهرهای جدید با هدف اسکان سرریز جمعیت کلانشهرهای کشور احداث شدند»، اما «نه تنها دردی از کلانشهرهای کشور دوا نشده بلکه به معضل بزرگ‌تری برای آنها تبدیل شده است»، چرا که این شهرها «تنها حکم خوابگاه را برای شهروندان شان دارند» و البته زیر نظر دو نوع مدیریت اداره می‌شوند؛ شهرداری و شرکت عمران».

روزنامه شهروند در تیتر یک خود با اشاره به پست اینستاگرامی لئوناردو دی کاپریو درباره دریاچه ارومیه، نوشته است: «دی کاپریو بحران دریاچه ارومیه را جهانی کرد.»

این روزنامه عکس یک خود را هم به معلم و دانش آموزان روستای مرزی قره آیه خراسان شمالی اختصاص داده که این روزها در اینستاگرام معروف شده‌اند.

روزنامه جهان صنعت عکس یک خود را به نمایشگاه کتاب تهران اختصاص داده و نوشته است: «شهر آفتاب غافلگیر شد.»

این روزنامه نوشته است: حجم بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب «از سقف آن چه پیش‌بینی می‌شد، فراتر رفته و آن طور که به‌ نظر می‌رسد آمار بازدیدکنندگان رو به افزایش است. گرچه وضعیت برگزاری نمایشگاه رو به بهبود است اما همچنان ناهماهنگی‌هایی وجود دارد».

روزنامه ایران، نزدیک به دولت، در تیتر یک خود از حضور «غول‌های نفتی جهان در تهران» خبر داده و نوشته است: «شرکت‌هایی مانند زیمنس آلمان، لوک اویل، گازپروم روسیه و لینکولن الکتریک آمریکا که در سال‌های گذشته از حضور در ایران خودداری می‌کردند به اولین نمایشگاه بین‌المللی صنعت نفت تهران در دوران پساتحریم آمده‌اند.»

روزنامه آرمان خبر داده که «سازمان انتقال خون، خون فروشی» را تأیید کرده است و یک کیسه خون هم «۵ میلیون تومان» به فروش می‌رسد.

روزنامه تعادل گزارش داده است که «آمارهای رسمی ارائه شده توسط دبیرخانه هیئت عالی نظارت بر سازمان‌های صنفی کشور خبر از تعطیلی نزدیک به ۱۱۸هزار واحد صنفی در ایران می‌دهد» و تأکید کرده است که «کاهش ۱۱۸هزار واحد صنفی در کمتر از ۴۸ روز که ۱۴ روز آن تعطیلی رسمی محسوب می‌شده است خبر از وضعیت رکود در اقتصاد ایران دارد».