یکی از مدیران کمپانی هواپیماسازی ایرباس روز سهشنبه، ۲۷ بهمنماه، در کنفرانسی با تاکید بر «تمایل» دولتها بر ازسرگیری تجارت با تهران، از بانکهای اروپایی خواست تا بر ترس و نگرانی خود از سرمایهگذاری در ایران غلبه کنند.
اظهار نظر این مدیر ارشد کمپانی ایرباس بار دیگر ترس و واهمهای را تایید میکند که تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی و جریمه ناشی از آنها در دل بانکها و موسسات مالی اروپا انداخته است.
اظهار نظر نایجل تیلر، از معاونان ارشد ایرباس، که خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه، ۲۸ بهمنماه، گزارش کرده است همچنین بیانگر دشواریهایی است که کمپانیها و شرکتهای اروپایی هماکنون برای بازگشت به ایران و سرمایهگذاری دارند.
بانکهای بزرگ اروپایی بهویژه در فرانسه و آلمان در سالهای گذشته به خاطر ارتباطات بانکی خود با ایران میلیونها و گاه میلیاردها دلار جریمه به ایالات متحده پرداخت کردهاند.
از جمله بانک فرانسوی بانپ پاریبا که تیرماه سال گذشته، به خاطر معاملات خود با کشورهای ایران و کوبا و سودان نزدیک به ۹ میلیارد دلار به آمریکا جریمه پرداخت.
Your browser doesn’t support HTML5
پیشتر هم خبرگزاری فرانسه به نقل از چند مقام مالی و بانکی اروپایی گفته بود که، با وجود لغو تحریمهای اتمی، وضعیت روابط بانکهای اروپایی و ایران همچنان مبهم است و آنها محتاط و در انتظار روشن شدن اوضاع هستند.
برخی از سیاستمداران اروپایی نیز در میان کسانی هستند که از مقامهای آمریکایی خواستهاند در مورد خطرپذیری، نحوه و حوزه دادوستد مالی توضیحاتی ارائه کنند.
در همین زمینه یک منبع بانکی در فرانسه هم روز ۱۳ بهمنماه گذشته به خبرگزاری فرانسه گفته بود که درک واحدی از شرایط موجود میان فرانسه و آمریکا وجود ندارد: «ما در شرایط اینچنینی نباید دست به ابتکار عمل بزنیم».
همین کار کمپانیهایی چون ایرباس را که پیش از همه و بلافاصله پس از لغو تحریمها با ایران وارد معامله شد و قرارداد فروش ۱۱۸ جت مسافری را به ارزش ۲۷ میلیارد دلار بست دشوار میکند.
نایجل تیلر، معاون مدیرکل ایرباس، روز سهشنبه در کنفرانسی در وزارت دارایی فرانسه با تاکید بر تمایل دولتهای اروپایی بر ازسرگیری تجارت با ایران خطاب به بانکها گفت که «نترسید!»
با این حال، آن طور که خبرگزاری رویترز میگوید، در همین کنفرانس مدیر فدراسیون بانکهای فرانسه به تشویق و ترغیب آقای تیلر پاسخ داده و اشاره کرده است که چارچوب حقوقی و قانونی تحریمها در آمریکا همچنان «مبهم و غیرقطعی» است.