شیمون پرز حکومت ایران را «مایه ننگ جامعه بشریت» خواند

وندی شرمن (چپ) در کنار شیمون پرز

در حالی که طرف‌های مذاکره با ایران در مذاکرات اتمی روزهای گذشته در قزاقستان از دستیابی به پیشرفت‌هایی خبر داده‌اند، رئیس جمهوری اسرائیل به یک مقام آمریکایی که در نشست قزاقستان شرکت داشت گفت که حکومت ایران «مایه ننگ و لکه آلوده‌ای برای جامعه بشریت است».

به گزارش روزنامه معاریو، شیمون پرز این سخنان را شامگاه پنج‌شنبه، دهم اسفند، در دیدار با وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا، که به اورشلیم، بیت‌المقدس، رفته بیان کرد.

دولت آمریکا خانم شرمن را به اسرائیل فرستاده است تا سران این کشور را در جریان جزئیات نشست‌ اتمی آلماتی قرار دهد.

ایران و قدرت‌های غربی شرکت‌کننده در مذاکرات آلماتی گفته‌اند که این بار پیشرفت‌هایی به دست آمده و موعد بعدی مذاکرات، دوباره در آلماتی، برای شانزدهم فروردین تعیین شده و همچنین قرار است که نشست دو روزه کار‌شناسی برای بررسی فعالیت‌های فنی ایران در سایت‌های هسته‌ای روزهای بیست و هفتم و بیست و هشتم اسفند در استانبول ترکیه برگزار شود.

آمریکا هر بار پس از مذاکرات هسته‌ای با ایران بلافاصله دیپلماتی بلندپایه از حاضران در هیئت آمریکایی در گفت‌و‌گو‌ها در برابر ایران را به اسرائیل فرستاده تا گزارش دست اولی را از پاسخ‌های ایران به خواسته‌های جامعه جهانی و پیشنهادهایی که به ایران ارائه شده در اختیار سران اسرائیل بگذارد.

بر اساس گزارش رسانه‌های اسرائیل، خانم شرمن که این بار نیز مستقیماً از قزاقستان به اسرائیل آمده است، با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، هم دیدار می‌کند.

آقای نتانیاهو بلافاصله پس از پایان مذاکرات آلماتی مدعی شد که ایران با «فریب‌کاری، در صدد خرید وقت برای پیشبرد برنامه هسته‌ای خود است» و نیز گفت که «بدون تهدید نظامی، ایران از برنامه اتمی‌ خود دست نمی‌کشد».

در همین زمینه موشه یعلون، وزیر راهبردی اسرائیل، نیز روز پنج‌شنبه در مصاحبه با رادیوی این کشور به انتقاد تلویحی از کشورهای ۱+۵ پرداخت و ابراز «شگفتی» کرد که آیا «آن‌ها هنوز ماهیت ایران را نشناخته‌اند؟»

در حالی که آمریکا، بریتانیا، روسیه و دیگر قدرت‌های جهانی و نیز ایران تایید کرده‌اند که مذاکرات آلماتی مثبت بوده است، چند نفر از سناتورهای هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات آمریکا طرحی تهیه کرده‌اند که برا ساس آن، اگر اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله کند، آمریکا موظف خواهد شد که از راه‌های دیپلماتیک، نظامی و اقتصادی از اسرائیل حمایت کند.

در همین حال، به گزارش روزنامه یدیعوت آخرونوت، سناتورهای آمریکایی در طرح خود مدعی شده‌اند که تهیه این طرح به مفهوم دادن چراغ سبز به اسرائیل برای حمله به ایران نیست.

این طرح می‌گوید که اگر اسرائیل حمله کند، آمریکا باید آن را «اقدامی تدافعی» تلقی کند، و نه تهاجمی.

در همین زمینه لیندزی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه، از حامیان اصلی این طرح گفت که مذاکره با ایران تنها به خاطر خود گفت‌و‌گو نیست که باید ادامه یابد، بلکه اهداف مذاکره باید هرچه زود‌تر محقق شود.

به گزارش آسوشیتدپرس و نیویورک تایمز، آمریکا و پنج مذاکره‌کننده دیگر در نشست آلماتی به ایران پیشنهاد کردند که فعالیت غنی‌سازی اورانیوم را در سایت «فردو» تنها به حالت تعلیق درآورد.

قدرت‌ها به ایران در مقابل «مشوق»هایی پیشنهاد کرده‌اند که در صورت برداشتن گام‌های لازم، بخشی از تحریم‌ها علیه ایران لغو می‌شود، اما در حال حاضر، تحریم‌های بانکی و مالی باطل نخواهد شد.